Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Ontdek de Architectuur in Valencia

Ontdek de Architectuur in Valencia

  • door

In Valencia zijn enorm veel gebouwen die de moeite waard zijn om te bezoeken, er zijn zelfs mensen die speciaal naar Valencia komen voor de architectuur. Zo zijn er veel authentieke gebouwen maar daarnaast ook een aantal moderne gebouwen. In dit artikel vind je de hoogtepunten van de architectuur in Valencia.

Over het algemeen

Valencia is een stad waar je veel oude gebouwen kunt zien. Het grootste gedeelte van deze gebouwen is goed onderhouden, hierdoor komen er veel toeristen op af die dit willen bekijken.

In de afgelopen tijd zijn er ook een aantal moderne gebouwen geopend in Valencia. Een voorbeeld hiervan is de stad van Kunsten en Wetenschappen. Het grootste gedeelte van deze gebouwen zijn gebouwd met als doel om meer toeristen te trekken.

Hoogtepunten van de authentieke architectuur in Valencia

Hieronder vind je de hoogtepunten van de authentieke architectuur van Valencia. Zo vind je bijvoorbeeld meer informatie over de Zijdebeurs, Estación del Norte, Mercado Central en het nationaal Keramiekmuseum.

De Zijdebeurs: La Lonja de la Seda

Valencia staat bekend om zijde, dit komt doordat dit het voornaamste goed was waarin gehandeld werd tijdens de Gouden Eeuw. Deze zijde werd voornamelijk gehaald in China, vervolgens werd deze in de Zijdebeurs verhandeld. Het gebouw is in de 15e eeuw ontworpen door architect Pere Compte, hij heeft dit gedaan met hulp van Joan Iborra. De Zijdebeurs is in 1996 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed, dit zorgt ervoor dat er vandaag de dag veel toeristen op de beurs af komen.

De Zijdebeurs is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Ook op zon- en feestdagen is de Zijdebeurs geopend, je kunt er dan terecht van 10:00 tot 14:00 uur. Entree kost €2 euro, op zon- en feestdagen hoef je geen entree te betalen.

Mercado Central en Mercado Colón

De Mercado Central is de grootste markt in Valencia, deze markt wordt al honderden jaren georganiseerd. In 1928 is de overdekte markt geopend door de koning. De hal is ontworpen door architect Francesco Guàrdia i Vial in art-nouveastijl. De hal bestaat voornamelijk ijzer, glas en keramiek. Het dak van de hal zit op 30 meter hoogte, hier is een grote koepel gebouwd die voor een groot deel uit glas bestaat.

In de markt vind je bijna 1.000 verschillende kramen waar bijvoorbeeld gamba’s, olijven, sinaasappels, hammen, kazen en verse vis verkocht worden. Veel locals komen hier om hun wekelijkse boodschappen te halen. Tegenwoordig komen er ook veel toeristen op de markt af, dit heeft ertoe geleid dat er ook een aantal toeristische kramen staan.

De Mercado Central is van maandag tot en met zaterdag geopend van 7:00 uur s’ochtends tot 15:00 uur s’middags. Je hoeft geen entree te betalen voor de markt.

De Mercado Colón is een kleinere markt in Valencia, in tegenstelling tot de Mercado Central vind je hier voornamelijk restaurantjes en terrassen. De markt is ontworpen door architect Francisco Mora Berenguer en ontworpen in dezelfde art-nouveastijl. De markt is in 1916 geopend en inmiddels uitgeroepen tot nationaal monument.

De Mercado Colón is geopend van maandag t/m donderdag van 8:00 tot 21:00, Op vrijdag en zaterdag is de markt open van 8:00 tot 22:00. Ook voor deze markt hoef je geen entree te betalen.

Het stadhuis van Valencia

Op het Plaza del Ayuntamiento vind je het stadhuis van Valencia, een hoogtepunt in de architectuur van Valencia. Dit gebouw is tot 1934 gebruikt als meisjeskostschool, hierna is het in gebruik genomen als stadhuis. Voordat het gebouw gebruikt kon worden als stadhuis hebben architecten het aangepast, dit waren Francisco de Mora y Berenguer en Carlos Carbonell Pañella. Hoewel het gebouw vooral bekend staat als stadhuis is in het gebouw ook het stedelijke museum (Museo Muncipal) gevestigd.

Het gebouw zelf is geweldig om te zien, het is in academische stijl gebouwd. Tijdens de verbouwing in 1934 zijn er een aantal moderne elementen toegevoegd. Boven de ingang van het stadhuis is een toren met daarin een klok.

Het gebouw waarin het stadhuis gevestigd is diende vroeger als een kostschool voor meisjes

Het Nationale Keramiekmuseum

Hoewel Valencia vooral bekend staat om zijn sinaasappels en zijde speelt keramiek ook een belangrijke rol in de stad, er staat zelfs een museum compleet gericht op keramiek in de stad. Het museum is pas in 1954, hiervoor is het paleis zeven jaar lang gerenoveerd. Het museum is gevestigd in een paleis, dit paleis werd vroeger bewoond door verschillende adellijke families. Het paleis is één van de mooiste gebouwen van Valencia.

In het museum vind je natuurlijk voornamelijk keramiek, daarnaast zijn er ook tentoonstellingen met aardewerk, meubels en schilderijen. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend, je kunt dan van 10:00 uur tot 14:00 uur en van 16:00 tot 20:00 uur terecht met uitzondering van zondag. Dan is het museum alleen van 10:00 tot 14:00 uur geopend.

Torres de Serranos en Torres de Quart

De Torres de Serranos en de Torres de Quart zijn twee stadspoorten. Vroeger stonden er twaalf van dit soort torens in Valencia. Tijdens de sloop van de stadsmuur zijn ook de andere tien stadspoorten afgebroken. De reden dat deze twee wel zijn blijven staan komt doordat ze ook een andere functie hadden, er zat een gevangenis in de torens. De torens zijn in de 15e eeuw gebouwd en ontworpen door architecten Francesc Baldomar en Pere Compte. Deze torens zijn in gotische stijl gebouwd.

Je kunt de torens dagelijks beklimmen van 9:30 tot 19:00 uur. Alleen op zondag sluiten de torens eerder, dit is om 15:00 uur. Je kunt de torens voor €2 euro beklimmen, op zon- en feestdagen is dit gratis.

Kathedraal La Seu en Klokkentoren El Miguelete

De grootste kathedraal van Valencia is Kathedraal La Seu, deze is tussen 1262 en 1356 in gotische stijl gebouwd. Naast de gotische stijl zijn er ook hints te vinden van de Romaanse- en Barokstijl. Op de plaats waar de kathedraal staat stond vroeger een moskee, dit was in de tijd dat de Moren de stad in handen hadden. In de kathedraal vind je verschillende kunstwerken van onder andere kunstenaar Francisco Goya. Daarnaast vind je er de gemummificeerde arm van Vincent of Saragossa en de heilige graal (de beker waaruit Jezus dronk tijdens het laatste avondmaal).

Het museum in de kathedraal is in de zomer dagelijks geopend. Van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 18:30 uur, op zaterdag van 10:00 tot 17:30 uur en op zon- en feestdagen van 14:00 tot 17:30 uur. Tickets voor het museum kosten €7 euro, op zon- en feestdagen kun je gratis naar binnen.

Naast de kathedraal vind je klokkentoren El Miguelete, vandaag de dag werkt deze nog steeds. In 1381 is de bouw begonnen, deze is pas in 1429 afgerond. Aan de toren hebben meerdere architecten gewerkt waaronder Andrés Juliá, José Franch, Pedro Balaguer en Martín Llobet. De toren is net als de kathedraal in gotische stijl gebouwd. Hoewel de toren vroeger handmatig bediend werd is dit tegenwoordig geautomatiseerd. In de toren vind je ook de kamer van de voormalig klokkenluider, deze woonde in de toren. Tegenwoordig kunnen toeristen de toren beklimmen, zij moeten hiervoor 207 trappen omhoog. Vanaf het hoogste punt heb je een geweldig uitzicht over de kathedraal en de rest van Valencia.

De klokkentoren is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 13:00 en van 16:30 tot 19:00. Om de toren te beklimmen moet je €2 euro entree betalen.

Museo Bellas Artes

Aan de rand van het Turia Park vind je Museo Bellas Artes. In dit museum worden werken tentoongesteld van onder andere Francisco Goya en Joaquin Sorolla, twee bekende Spaanse kunstenaars. Het gebouw waarin het museum gevestigd is is het bekijken waard. Aan de voorkant zie je twee hoge torens met daarachter een blauwe koepel, aan deze blauwe koepel kun je het gebouw ook herkennen. Niet alleen van buiten is deze koepel bijzonder om te zien, aan de binnenkant hebben een aantal kunstenaars deze koepel beschilderd. Vergeet niet om even omhoog te kijken dus.

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 20:00 uur, je kunt gratis een bezoek brengen.

Treinstation Estación del Norte

Aan het Plaza de Torros vind je het authentieke treinstation Estación del Norte. Dit station is ontworpen door architecten James Beatt en Domingo Cardenal Gandasegui en gebouwd tussen 1907 en 1917. Het station bestaat uit twee hallen. In de eerste hal vind je de originele loketten, deze zijn aangepast waardoor je hier vandaag de dag nog steeds tickets kunt kopen. Wanneer je doorloopt kom je in de tweede hal, vanuit hier vertrekken de treinen.

Als je voor het station staat zal het je opvallen dat op de gevel bloemen, sinaasappels en oranjebloesem te zien zijn, deze staan symbool voor de landbouw in Valencia. Op het hoogste punt van het station zie je een arend, deze staat symbool voor de snelheid van de treinen.

Moderne architectuur in Valencia

In Valencia zijn een aantal plekken waar moderne architectuur te vinden is. Zo heb je de stad van wetenschap en kunst en het metrostation Alameda, beide ontworpen door architect Santiago Calatrava. Daarnaast vind je aan de haven Veles e Vents, een modern gebouw ontworpen voor de Port America’s Cup in 2007.

De Stad van Kunst en Wetenschap

De stad van Kunsten en Wetenschappen is een futuristische stad dat bestaat uit zeven verschillende gebouwen. Het stadsbestuur van Valencia zag dat er steeds meer toeristen op Barcelona af kwamen, zij wilden door middel van de bouw van deze stad ook toeristen naar Valencia trekken.

Palau de les Arts Reina Sofía

Het Palau de les Arts Reina Sofía is toch wel de eyecatcher van de stad. Dit is een operahuis dat geopend is in 2005. Niet alleen de buitenkant van het gebouw is bijzonder, ook de binnenkant. Valencia staat onder andere bekend om zijn keramiek. De architect heeft er daarom voor gekozen om de grootste zaal te bekleden met mozaïek in plaats van hout.

Pont de l’Assut de l’Or

Een ander opvallend bouwwerk in de stad is de brug, wellicht doet deze je denken aan de Erasmusbrug in Rotterdam. Deze brug is 180 meter lang en 125 meter hoog, dit zorgt ervoor dat dit het hoogste bouwwerk van de stad is. De brug is in 2008 geopend en heeft naar schatting 60 miljoen euro gekost.

Andere gebouwen in de stad

In de stad staan nog vijf andere bouwwerken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo staat er in de stad een interactief wetenschapsmuseum, het grootste aquarium van Europa, een 3D Max bioscoop en een grote botanische tuin. Of je nou van architectuur houdt of niet, wanneer je in Valencia bent is een bezoek aan de stad van kunsten en wetenschappen een must!

Budget voor de stad van Kunsten en Wetenschappen

Net zoals voor elk project was er een bepaald budget beschikbaar voor de stad, voor deze stad was dit budget €300 miljoen euro. Naar schatting heeft de totale stad zo’n €1,3 miljard euro gekost, bijna 5 keer zoveel. Er zijn geluiden die de architect verwijten dat hij dit bewust gedaan heeft, hij kreeg namelijk een percentage van de totale kosten uitbetaald. Des te meer de volledige stad kostte, des te meer de architect dus verdiende.

Metrostation Alameda

Naast de Stad van Kunsten en Wetenschappen heeft dezelfde architect ook het metrostation Alameda ontworpen. Het station is in dezelfde stijl ontworpen als de futuristische stad en één van de grootste metrostations van Valencia. Bijzonder aan het station is het dak, het grootste gedeelte van de koepel op het dak is van glas. Dit zorgt ervoor dat het erg licht is in het station. Je vindt het station aan de rand van de Jardin del Turia, in de buurt van de Porta de la Mar.

Veles e Vents

Aan de jachthaven van Valencia vind je Veles e Vents, het gebouw is ontworpen door architecten David Chipperfield en Fermín Vázquez. Het gebouw is speciaal ontworpen voor de Port America’s Cup in 2007, een grote zeilwedstrijd waar mensen van over de hele wereld op af komen. Het gebouw diende tijdens de wedstrijd als tribune.

Tegenwoordig vind je onder in het gebouw een luxe restaurant, daarnaast worden er diverse evenementen georganiseerd in Veles e Vents. Wanneer er geen evenement georganiseerd wordt kun je het gebouw gratis van binnen bekijken, dit kan dagelijks van 10:00 tot 13:30 uur.

Tot slot,

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over dit artikel of de architectuur in Valencia twijfel dan niet om een reactie achter te laten onder dit bericht, wij komen er dan zo snel mogelijk op terug. Wij hopen dat je een fijne tijd hebt in Valencia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *