Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » De Zijdebeurs in Valencia behoort tot Unesco werelderfgoed

De Zijdebeurs in Valencia behoort tot Unesco werelderfgoed

  • door

La Lonja de la Seda oftewel de zijdebeurs is zoals de naam al doet vermoeden een voormalig handelsgebouw waar vooral in zijde gehandeld werd. Het gebouw is gebouwd tijdens de gouden eeuw in Valencia en heeft tegenwoordig een plaats op de Unesco Werelderfgoed lijst.

Geschiedenis van de Zijdebeurs

De zijdebeurs is gebouw tussen 1482 en 1548. Het gebouw is destijds gebouwd om handel in te drijven, handel in zijde. Het was het hoofdkantoor van de zijdehandel. Dit was niet de enige functie, hier ontstond de eerste Spaanse rechtbank en de toren van het gebouw werd gebruikt als gevangenis.

Tijdens de Spaanse Gouden Eeuw haalde de Spanjaarden zijde uit met name China, hier waren ze eeuwenlang de enige die wisten hoe zijde geproduceerd werd. In dezelfde tijd was Nederland actief in de handel met deze landen in het oosten, hierbij lag de focus voor de Nederlanders vooral op specerijen. In Spanje werd zijde als betaalmiddel gebruikt en was daardoor erg waardevol.

Wat is er te doen?

De Zijdebeurs bevindt zich in het centrum van Valencia. Je kan een rondje om het gebouw lopen om het van alle kanten te bekijken. Daarnaast kan je binnen een kijkje nemen, binnen kun je de zaal bekijken waar de eerste rechtbank van Spanje zetelde. Hier besloot het tribunaal bijvoorbeeld dat handelaren met hoge schulden opgesloten moesten worden.

Als je richting de uitgang loopt loop je door de binnentuin, in de binnentuin staan verschillende planten en struiken. Door de tuin zijn verschillende paden aangelegd. Vanaf deze binnentuin kan je nog naar de tweede verdieping. Op de tweede verdieping kan je een hal bekijken met een enorm gedetailleerd plafond, ook hangen hier ouderwetse kroonluchters.

Bij de ingang kan je een koptelefoon krijgen waardoor je informatie krijgt over de dingen die je ziet terwijl je door het gebouw loopt. De audiotour is in veel talen beschikbaar waaronder Nederlands en Engels. Hoewel een bezoek aan La Lonja de la Seda niet voor iedereen zal zijn is het met de juiste interesses een geweldige plek om te bezoeken. Van binnen kan je de velen pilaren van dichtbij bekijken en leer je meer over de architectuur van het gebouw. Het volgen van een audiotour is echt een toevoeging aan je bezoek.

Praktische informatie

Entree tot de zijdebeurs kost je van dinsdag t/m zondag €2 euro, dit is inclusief de audiotour. Op zondagen is de entree gratis, dit is exclusief de audiotour die je op zondagen alsnog €2 euro kost.

De zijdebeurs is dinsdag t/m zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00. Op zon- en feestdagen is het gebouw geopend van 10:00 tot 14:00.

Bij de ingang zijn metaaldetectors en beveiliging aanwezig. Neem vooral geen scherpe voorwerpen mee, deze worden bij de ingang afgenomen.

Let erop dat het hier in het hoogseizoen s’middags erg druk kan zijn, het beste moment voor een bezoek is s’ochtends of s’avonds. Dit voorkomt rijen voor de entree en drukte in de verschillende hallen en zalen.

Wat is UNESCO Werelderfgoed

Sinds 1996 behoort La Lonja de la Seda tot het Unesco Werelderfgoed. Op de lijst staan inmiddels meer dan 1000 erfgoederen, de Zijdebeurs staat op plek 782 van de lijst.

Het doel van de werelderfgoed lijst is het behouden van uniek erfgoed voor volgende generaties. De gebouwen zijn niet allemaal mooi, wel zijn ze allemaal uniek en onvervangbaar. De lijst is opgedeeld in drie verschillende typen: cultureel, natuurlijk en hybride. De zijdebeurs behoort tot het eerste type, cultureel.

Bekendere voorbeelden van Unesco werelderfgoed zijn bijvoorbeeld de Chinese muur en het Paaseiland in Chili. Hoewel de Zijdebeurs minder bekend is dan bovengenoemde erfgoederen, is het voor sommigen toch de moeite waard om te bezoeken.

Mercado Central

Valk naast de Zijdebeurs vind je de Mercado Central. Dit is de grootste markt van Valencia waar veel locals hun wekelijkse boodschappen halen. Het is de oudste markt in Spanje die nog in werking is. In hal is ruimte voor meer dan 300 kramen waar dagelijks van 7:00 tot ongeveer 14:00 lokale producten zoals gamba’s, olijven, sinaasappels, hammen, kazen en verse vis verkocht wordt. Het gebouw kenmerkt zich door de enorme koepel in het midden van het dak, deze vind je op 30 meter hoogte.

In Valencia zijn meer markten maar de Mercado Central is de grootste. De markt is tegenwoordig wel een stuk toeristischer dan vroeger. De locals komen vaak vroeg in de ochtend, aan het einde van de ochtend en het begin van de middag vind je hier vooral toeristen. Bij de andere markten in Valencia is dit niet het geval, daar komen vaak grotendeels locals.

In de buurt van La Lonja de la Seda en de Centrale Markt vind je ook genoeg restaurantjes en cafétjes waar je kunt ontbijten, lunchen of avondeten.

Voor meer informatie over de Mercado Central kun je hier klikken, tevens vind je hier ook informatie over andere markten in Valencia.

Zijdemuseum

De locals uit Valencia zijn enorm trots op de handel in zijde die zij in het verleden uitgevoerd hebben. Naast La Lonja de la Seda staat er in Valencia om deze reden een zijdemuseum. Dit museum is opnieuw geopend in 2016 na een twee jaar durende renovatie. Het museum bevindt zich net als de zijdebeurs midden in het centrum van Valencia.

Als je meer wilt leren over Valencia in de tijd van de Gouden Eeuw is dit museum de moeite waard. In het museum kom je meer te weten over hoe de Spanjaarden handelden in zijde. Ook kom je erachter hoe zijde geproduceerd werd in China en later ook in andere landen. In de grootste hal van het museum zijn de belangrijkste personen uit deze tijd in het verleden uitgebeeld, ook vind je er verschillende muurschilderingen en mozaïek.

Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 19:00, daarnaast is het museum op maandag en zondag geopend van 10:00 tot 15:00. Reguliere entree kost €6 euro, kinderen t/m 5 jaar kunnen gratis naar binnen.