Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Top 10 gratis bezienswaardigheden in Valencia

Top 10 gratis bezienswaardigheden in Valencia

  • door

In Valencia is enorm veel te beleven, hoewel veel bezienswaardigheden en musea niet te duur zijn in Valencia is gratis altijd nog beter dan goedkoop. Hieronder vind je de 10 beste gratis bezienswaardigheden van Valencia.

Stad van Kunsten en Wetenschappen

De stad van Kunsten en Wetenschappen is speciaal gebouwd voor het toenemende toerisme dat Spanje opzoekt, in de stad staan zeven verschillende bouwwerken. Zo vind je er bijvoorbeeld het grootste aquarium van Europa, een 3D bioscoop en een wetenschapsmuseum.

De stad is ontworpen door architect Santiago Calatrava. Het budget voor de stad was 300 miljoen euro, toch zijn de totale kosten uitgekomen op meer dan 1200 miljoen euro. Het duurste gebouw is het operagebouw (Palau de les Arts Reina Sofía).

Hoewel de activiteiten geld kosten is het toch de moeite waard om de stad te bezoeken, het bekijken van de stad zal al een hoogtepunt van je stedentrip zijn. Meer informatie over de Stad van Kunsten en Wetenschappen vind je op deze pagina.

Het Turia Park

Het Turia park is een 9 kilometer lang park dat door het centrum van Valencia loopt. Op de plaats van het park stroomde vroeger een rivier, na overstroming van de rivier is besloten de rivier om te leggen en op deze plaats een park aan te leggen. In het park vind je verschillende bruggen, beplanting en fonteinen. Het park is de perfecte plek voor je workout of een wandeling.

Zo zijn er in het park verschillende sportfaciliteiten, naast fitnessapparaten vind je er ook een voetbal-, softbal-, rugby- en een atletiekveld. Onder een van de bruggen is zelfs een klimmuur gebouwd. Genoeg ruimte voor je workout dus!

Gulliver Park

Het Gulliver park is een enorme speeltuin die zich bevindt in het midden van het Turia Park. Het is een soort mega kunstwerk in de vorm van Gulliver (een personage uit het boek Gullivers reizen) aangepast tot speeltoestel, Gulliver is 70 meter lang en op het hoogste punt 7 meter hoog. Het is daarom belangrijk om goed op je kinderen te letten, er zijn plekken waar je van Gulliver af kan vallen.

De mega speeltuin bestaat vooral uit glijbanen: de haren, vingers en schoenen zijn allemaal in de vorm van glijbanen. Daarnaast vind je op Gulliver verschillende uitkijkpunten en touwladders.

Hoewel je door poortjes moet is entree gratis, de poortjes staan er omdat er vroeger wel betaald werd voor entree. Tegenwoordig worden de poortjes enkel nog gebruikt om de drukte te reguleren.

Wat zijn de openingstijden van het Gulliver Park?

In de maanden april, mei, juni en september van 10:00 tot 20:00
In juli en augustus van 10:00 tot 13:30 en van 17:30 tot 21:00
In de overige maanden (oktober tot en met maart) van 10:00 tot 17:30

Museo de Bellas Artes

Een andere gratis bezienswaardigheid in Valencia is het museum van moderne kunsten dat zich bevindt langs het Turia Park. In 1837 is dit museum geopend. Dit was niet de eerste keer dat het museum opende, de eerste keer was in 1768. Het museum is twee keer verhuisd, na de Franse overheersing en na de Spaanse burgeroorlog.

In het museum hangt vooral Spaanse kunst uit de 14e tot de 19e eeuw, je vind er meer dan 2000 werken van onder andere kunstenaar Francisco Ribalta, José de Ribera en Francisco de Goya Ook hangen er veel kunstwerken van kunstenaars die oorspronkelijk uit Valencia kwamen.

Het gebouw zelf is al een kunstwerk op zich, aan de uiteindes van het gebouw vind je twee mooie torens die in dezelfde stijl met elkaar verbonden zijn.

Praktische informatie: Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 20:00. In het museum zijn kluisjes aanwezig waar je kostbare spullen in kunt bewaren. Actuele informatie over het museum vind je op de officiële website van het museum.

Plaza de la Virgen

Plaza de la Virgen is een van de velen gezellige pleinen van Valencia, een bezoek aan dit plein mag zeker niet ontbreken in je stedentrip. Het plein is gewijd aan de heilige maagd Maria. Aan het plein grenzen verschillende café’s, daarnaast vind je er een fontein Kathedraal La Seu en de klokkentoren El Miguelete.

Het hoogtepunt in de kathedraal is de heilige graal, volgens verhalen is dit de beker waar Jezus uit gedronken heeft tijdens het laatste avondmaal. Dit verhaal wordt niet genoemd in de bijbel en niet erkend door de katholieke kerk. Daarnaast vind je in de kathedraal veel Spaanse kunstwerken van onder andere Francisco Goya.

Voor het beklimmen van de klokkentoren zul je meer dan 200 trappen op moeten. Als je boven bent heb je een geweldig uitzicht over het plein en de rest van Valencia. Het bezoeken van de kathedraal en de klokkentoren is helaas niet gratis, meer informatie over de kathedraal en klokkentoren vind je op deze pagina.

Estació del Nord

Dit is het treinstation van Valencia, het station is geopend in 1917. Sindsdien is het treinstation goed onderhouden, de loketten waar vroeger de kaarten verkocht werden zijn gemoderniseerd waardoor deze nog steeds gebruikt worden.

Op het station vind je verschillende winkels en restaurants, dit zijn (net als op de Nederlandse stations) niet de beste restaurants en winkels van Valencia.

Naast Estació del Nord is er nog een ander groot treinstation in Valencia: Joaquín Soralla. Dit is een modern station, vanaf hier vertrekken de hogesnelheidstreinen naar onder andere Madrid. Er liggen plannen om deze stations in de toekomst te combineren waardoor de hogesnelheidstreinen vanaf Estació del Nord kunnen vertrekken.

Meer informatie over Estació del Nord vind je op deze pagina.

Mercado Central

Mercado Central is de grootste markt van Valencia, veel locals komen hier om hun wekelijkse boodschappen te halen. In de overdekte hal vind je meer dan 300 marktkramen waar je lokale producten kunt kopen, voorbeelden hiervan zijn gamba’s, olijven, sinaasappels, hammen, kazen en verse vis. Daarnaast vind je er een paar kramen speciaal ingericht voor toeristen, hier kan je onder andere sleutelhangers en magneten van Valencia kopen.

Het gebouw waar de markt zich in gevestigd heeft kenmerkt zich door de grote koepel op het dak. De glaskunst gebruikt in deze koepel vind je terug in het complete gebouw. Rondom het gebouw vind je een aantal horeca gelegenheden waar je kunt ontbijten, lunchen, dineren of een drankje tussendoor kunt nuttigen.

De Centrale Markt is elke dag (behalve zondag) geopend van 7:00 tot ongeveer 14:30, meer informatie vind je op deze pagina.

Mercado Colón

De Mercado Colón is een andere markt in Valencia, hoewel deze een stuk kleiner is is deze toch de moeite waard om te bezoeken. Op deze markt vind je meer horeca gelegenheden, de perfecte plek om even op een terras te zitten. Ook vind er bijna iedere zondag om 12:00 uur een concert plaats gegeven door locals, ook deze is gratis bij te wonen.

Op de terrassen kun je genieten van een ‘horchata’, een traditioneel drankje uit Valencia. Het drankje bestaat uit amandelmelk gemengd met water en suiker. In supermarkten wordt dit drankje ook verkocht, toch kun je beter een verse op een terras proberen.

De Mercado Colón is van maandag tot en met donderdag geopend van 8:00 tot 21:00 uur, op vrijdag en zaterdag is de markt tot 22:00 uur geopend.

Plaza del Ayuntamiento

Het Plaza del Ayuntamiento is een ander gezellig plein in Valencia. Grenzend aan dit plein vind je het gemeentehuis, het gebouw is goed onderhouden en het is de moeite waard om te bekijken. Vroeger zat er een school in het gebouw waar het gemeentehuis nu zit.

Tegenover het gemeentehuis vind je het oude postkantoor, dit gebouw is uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Het gebouw is mooi gedecoreerd, zo zijn op het glazen dak van het postkantoor de 48 provincies van Spanje uitgebeeld. Daarnaast worden de 5 continenten uitgebeeld in personen bij de ingang. De openingstijden van het postkantoor zijn 8:30 tot 20:30 uur van maandag tot en met vrijdag, op zaterdag is het kantoor geopend van 9:30 tot 14:00 uur.

L’Umbracle

L’Umbracle is een botanische tuin van 300 meter lang, je vind deze in de stad van Kunsten en Wetenschappen. In de tuin vind je verschillende beplanting waaronder palmbomen. In de zomer worden hier verschillende ‘hippie’ markten georganiseerd, tijdens de markt kan je genieten van muziek en cocktails.

Bonustip: Op zondagen zijn musea gratis in Valencia

Zijn musea in Valencia op zondag echt gratis?

Ja, in Valencia zijn op zondagen vrijwel alle musea gratis. Zo kun je bijvoorbeeld gratis een bezoekje brengen aan de kathedraal of het Museo de Ceramica (een museum over keramiek). Dit bespaard je toch weer een aantal euro’s entree, zeker als je de zondag gebruikt om meerdere musea te bezoeken.