Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Alles wat je moet weten over de Stad van Kunsten en Wetenschappen

Alles wat je moet weten over de Stad van Kunsten en Wetenschappen

  • door

Een van de hoogtepunten van je stedentrip naar Valencia is een bezoek aan de futuristische stad van kunsten en wetenschappen. In de stad is enorm veel te doen, zo is er een 3D bioscoop, het grootste aquarium van Europa en een wetenschapsmuseum.

Zelfs als je niet naar binnen gaat bij een van de zeven verschillende gebouwen is het toch de moeite waard om een kijkje te nemen. De stad heeft meer dan 1200 miljoen euro gekost en wordt ook gebruikt voor de productie van verschillende films die zich in de toekomst afspelen.

Geschiedenis

De volledige stad is ontworpen door architect Santiago Calatrava. De bouw is begonnen in 1989 en heeft 20 jaar geduurd. Voor de stad was een budget van 308 miljoen euro, zoals je hierboven al gelezen hebt is de architect hier nogal overheen gegaan (1200 miljoen). Dit was voor de architect geen probleem, hij kreeg een percentage van alle kosten (hoe duurder de stad werd, hoe meer hij betaald kreeg).

De gemeente wilde deze stad bouwen omdat ze zagen dat in Madrid het toerisme groeide. Met de bouw van de stad hoopte ze meer toeristen te trekken waar ze veel aan kunnen verdienen.

Palau de les Arts Reina Sofía (Operagebouw)

Het grootste en meest futuristische gebouw van de stad is het operagebouw. Dit gebouw beschikt over twee grote zalen met meer dan 1400 zitplaatsen per zaal. Daarnaast heb je nog twee kleinere zalen, elk van deze zalen biedt ruimte voor meer dan 400 toeschouwers. De buitenkant van het gebouw is enorm futuristisch, deze stijl is binnen doorgetrokken waardoor het voelt alsof je in de toekomst leeft.

Onder in het gebouw vind je een luxe restaurant waar je binnen of buiten op het terras kunt eten. Hoewel het een wat duurder restaurant is kun je hier toch lekker eten terwijl je geniet van het uitzicht op de Oceanogràfic.

Hemisfèric (3D bioscoop)

De 3D bioscoop is het eerste gebouw dat afgerond werd, deze werd geopend in 1998. In deze bioscoop worden tegenwoordig vooral Spaanstalige documentaires afgespeeld die ongeveer drie kwartier duren. De documentaires hebben verschillende onderwerpen, van documentaires over het klimaat tot het menselijke lichaam. Gelukkig is het vanwege de grote hoeveelheid toeristen ook mogelijk om de films in het Frans, Italiaans en Engels te bekijken.

In de bioscoop draaien meerdere films per dag. Ook worden er 2D films afgespeeld, let hier dus op bij het reserveren. Reserveren is geen must, kaartjes kunnen ook bij de bioscoop zelf gekocht worden.

Oceanogràfic (Aquarium)

De Oceanogràfic is een van de grootste aquaria van Europa. Dit complex bestaat uit negen verschillende watertorens, in elk van deze torens vind je verschillende diersoorten. In totaal vind je meer dan 40.000 dieren en meer dan 500 soorten waaronder dolfijnen, flamingo’s, walrussen, zeehonden, pelikanen en natuurlijk enorm veel andere vissen.

Toegang tot het aquarium kost ongeveer €30 euro per volwassen en €23 euro voor kinderen. Ook kun je gebruikmaken van verschillende bundel deals, hierbij koop je kaartjes voor bijvoorbeeld het aquarium en het wetenschapsmuseum. De Oceanogràfic is in het zomerseizoen geopend van 10:00 tot 20:00.

Museo de las Ciencias (Wetenschapsmuseum)

Één van de hoogtepunten van de stad is dit museum. Het wetenschapsmuseum beschikt over 3 verdiepingen met verschillende zalen en verschillende tentoonstellingen. De thema’s in het museum gaan alle kanten op: klimaatveranderingen, menselijke lichaam en superhelden. Het museum is enorm interactief, zo hebben ze als motto: “Verboden om niet aan te raken”. Ook worden er los van de tentoonstellingen verschillende workshops georganiseerd.

Het museum is geopend van 10:00 tot 19:00 en op bepaalde zomerdagen tot 21:00. Entree voor alleen het museum kost €8,00

L’Umbracle (Botanische tuin)

L’umbracle is een grote botanische tuin van meer dan 300 meter lang en 60 meter breed. Je kunt hier gratis doorheen lopen. In de tuin vind je enorm veel planten en palmbomen. Zomers wordt er een hippe markt georganiseerd met kraampjes, muziek en cocktails. Ook worden er om de zoveel jaar tentoonstellingen georganiseerd in de tuinen.

Pont de l’Assut de l’Or (Brug)

Pont de l’Assut de l’Or is een brug die je wellicht doet denken aan de Erasmusbrug in Rotterdam. De brug is 180 meter lang en 125 meter hoog, dit zorgt ervoor dat de brug het hoogste bouwwerk van de stad is. De brug is eind 2008 geopend en heeft bijna 60 miljoen euro gekost. Over de brug rijden trams en auto’s, ook is er een speciale plaats voor fietsers en wandelaars.

L’Agora

Het L’agora gebouw is het meest recent geopend, in 2009. Dit is het enige gebouw van de zeven dat helaas niet voor publiek toegankelijk is. Het gebouw wordt gebruikt voor verschillende tentoonstellingen en besloten bijeenkomsten. Je kan het gebouw dus alleen van buiten bekijken.

Bezoek de stad s’avonds

De 3D bioscoop draait laat in de avond nog films en het wetenschapsmuseum is in het hoogseizoen tot 21:00 open. Ook de Oceanogràfic is in het hoogseizoen s’avonds geopend: tot 20:00. Daarnaast kan je genieten van de stad waar s’avonds de zeven verschillende gebouwen en bruggen stuk voor stuk uitgelicht worden door verschillende sfeerlampen. Ook de letters die aanduiden voor welk gebouw je staat zijn verlicht.

In de toekomst

Er waren grotere plannen dan alleen de hiervoor genoemde zeven gebouwen. In de plannen waren drie wolkenkrabbers genoemd, helaas heeft de crisis in Spanje roet in het eten gegooid. Toch kun je deze wolkenkrabbers bekijken: in de vorm van een maquette. In het wetenschapsmuseum staat een maquette van de volledige stad waarop de wolkenkrabbers aanwezig zijn.

Turia park

De stad grenst aan het Turia Park. Dit park is aangelegd in een drooggelegde rivier, in 1957 is er een zware overstroming geweest waardoor 60 mensen om het leven kwamen. Na deze overstroming heeft de gemeente besloten de rivier om te leggen. Er waren verschillende ideeën over de toekomst van de drooggelegde rivier, een voorbeeld hiervan is een snelweg. Gelukkig is er uiteindelijk besloten om er een park in aan te leggen.

Hoogtepunten uit het park zijn de verschillende bruggen, fonteinen en beplanting die je tegenkomt als je door het park loopt. Ook zijn er veel mogelijkheden om in het park te sporten, er is zelf een dierentuin. Meer hoogtepunten van het Turia park vind je hier:

Wat zijn de hoogtepunten van het Turia Park in Valencia?