Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » De Torres de Serranos in Valencia

De Torres de Serranos in Valencia

  • door

De Torres de Serranos is een van de populaire bezienswaardigheden van Valencia. De torens diende vroeger als stadspoort, Valencia beschikte over twaalf van deze poorten waar er nog twee van over zijn. Tegenwoordig zijn de torens geliefd bij toeristen die genieten van het uitzicht dat de torens te bieden hebben.

Geschiedenis

De torens zijn gebouwd tijdens de 15e eeuw, de architect is tijdens het proces geïnspireerd door de gotische stijl in andere poorten. Tijdens de geschiedenis diende de torens vooral ter bescherming van de stad. Daarnaast hebben de torens nog een aantal andere functies vervuld. Zo werden er in de torens ceremonies voor de koning georganiseerd en zijn de torens als gevangenis gebruikt. Opmerkelijk is dat de torens tijdens de Spaanse Burgeroorlog (van 1936 tot 1939) diende als opslag voor schilderijen. Deze schilderijen waren afkomstig uit het Prado Museum.

Restauraties

De torens zijn tijdens de sloop van de stadsmuur blijven bestaan vanwege hun functie als gevangenis. Toch hebben de torens in het verleden schade opgelopen, dit is vooral aan de binnenkant. Zo zijn de bogen dichtgemetseld, werden ramen en muren ingebouwd en zijn de kantelen verdwenen. Tussen 1893 en 1914 is het grootste gedeelte van deze schade hersteld. Dit gebeurde onder leiding van beeldhouwer José Aixá. Recenter zijn de stenen oppervlaktes gereinigd, dit gebeurde in het jaar 2000.

Waar komt de naam vandaan?

Er is veel onduidelijkheid waar de naam vandaan komt. De Nederlandse vertaling van Torres is toren, dit gedeelte is duidelijk. Waar ‘Serranos’ vandaan komt blijft een vraag. Een aantal kenners denken dat de naam is gekozen omdat er in de Serransstraat een familie woonde met de naam Serrans.

Toch zijn er ook historici denken dat dit niet het geval is. Zij denken dat de naam afkomstig is van het bergvolk die ‘Serrans’ genoemd werden. Als je de weg vanaf de poort volgde kwam je deze mensen tegen, de weg kwam uiteindelijk in Barcelona uit.

Wat kan je er vandaag de dag doen?

Tegenwoordig zijn de torens opengesteld voor bezoekers. Tijdens een bezoek aan de torens kun je genieten van een uitzicht over het centrum van Valencia. Voordat je dit uitzicht hebt moet je natuurlijk wel de torens eerst beklimmen. Je moet hiervoor een aantal trappen op en door smalle gangetjes heen lopen. De torens bestaan uit meerdere verdiepingen waardoor er ook meerdere uitzichtpunten zijn.

Evenementen bij de Torres de Serranos

Tegenwoordig worden de torens gebruikt als decor voor verschillende evenement. Tijdens de Fallas feesten is het een decor van een van de vuurwerkshows. Dit feest wordt jaarlijks in maart georganiseerd. Tijdens het feest is de stad versierd met beelden die aan het eind van de week in brand gestoken worden. Daarnaast zijn er veel straatfeesten en vuurwerkshows.

Tijdens het feest spreekt de burgermeester en de Fallera Mayor (De belangrijkste dame van het feest) het volk toe vanaf deze torens en worden er typisch Valenciaanse nummers gezongen.

Openingstijden, prijzen en locatie

De torens zijn dagelijks geopend, van maandag tot en met zaterdag van 9:30 tot 19:00 uur. Op zon- en feestdagen kun je terecht van 9:30 tot 15:00 uur. Een bezoek aan de torens kost €2 euro, voor kinderen en 65+ers is er een gereduceerd tarief van €1 euro. Op zon- en feestdagen kun je de torens gratis bezoeken. Kaartjes kun je niet bij de ingang kopen, je koopt deze in het kleine winkeltje aan de achterkant van de toren.

De torens zijn te vinden in de buurt van het Turia Park aan de rand van de wijk El Carmen. Via Google Maps of Apple Kaarten zijn de torens makkelijk te vinden door ‘Torres de Serranos’ in te vullen. Daarnaast kan je ook zoeken op het adres, Plaça dels Furs, s/n, 46003 València.

Torres de Quart

De Torres de Quart is één van de andere twaalf torens die onder andere ter verdediging diende. Daarnaast diende deze torens als opslag voor buskruit, als vrouwengevangenis en later ook als gevangenis voor militairen. Tegenwoordig zijn ook deze torens zijn toegankelijk voor bezoekers. Dit is naast de Torres de Serranos de enige toren die nog overeind staat, de tien andere torens zijn samen met de stadsmuur afgebroken.

Openingstijden en prijzen

De toren is op dezelfde momenten geopend als de Torres de Serranos. Dit betekent dat de torens dagelijks geopend zijn van 9:30 tot 19:00 uur, alleen op zon- en feestdagen sluiten de torens al om 15:00. Ook de prijzen zijn gelijk: €2 euro is het normale tarief, €1 euro het gereduceerde tarief en op zon- en feestdagen is de toegang gratis.

Botanische tuinen: Jardí Botànic

In de buurt van de Torres de Quart vind je de Jardí Botànic. Dit is een botanische tuin net buiten het centrum van Valencia. Vroeger werd deze tuin gebruikt voor het kweken van planten die gebruikt konden worden voor medisch onderzoek. Sinds de verhuizing in 1802 is dit niet meer de functie van de tuin.

In de tuinen vind je meer dan 4.500 plantensoorten, waaronder een aantal bijzondere en bedreigde soorten. In de tuin worden vaak concerten georganiseerd en verschillende cursussen gegeven.

Praktische informatie

De tuinen zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur, in de zomer blijft het park tot uiterlijk 21:00 geopend. Belangrijk om te weten is dat het park sluit bij regen en harde wind. Voor €2,50 euro kun je naar binnen. Kinderen, 65+ers en studenten kunnen voor €1,50 euro naar binnen.

De klokkentoren: El miguelete

Grenzend aan kathedraal La Seu vind je klokkentoren El miguelete. Deze klokkentoren is eerder gebouwd dan de twee torens hierboven, in 1429 was de bouw van de klokkentoren afgerond. De klokkentoren is vandaag de dag nog steeds in werking. De enige verandering is dat dit tegenwoordig een geautomatiseerd proces is, er hoeft dus niemand meer naar boven te gaan om de klokken te luiden.

Ook deze toren is geopend voor bezoekers. Je vindt de toren aan de Plaza del Virgin. Van maandag tot en met zaterdag kun je een bezoek brengen van 10:00 tot 13:00 uur en van 16:30 tot 19:00 uur. Een bezoek kost €2 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *