Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Museo Bellas Artes in Valencia: Dit moet je weten!

Museo Bellas Artes in Valencia: Dit moet je weten!

  • door

Het Museo Bellas Artes oftewel het museum van Schone Kunsten in Valencia bevindt zich in het Turia Park. In het museum wordt veel kunst tentoongesteld uit de 14e tot de 16 eeuw. Daarnaast vind je er onder meer werken van de bekende Valenciaanse kunstenaars Francisco Goya en Joaquin Sorolla.

Wat is er te doen?

Tijdens een bezoek aan het Museo Bellas Artes in Valencia kun je veel kunst bekijken afkomstig van Spaanse kunstenaars. Ook is er ook kunst te vinden van onder meer Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse kunstenaars. Er worden meer dan 2.000 werken tentoongesteld in 18 verschillende hallen. Naast deze kunstwerken is er een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten, deze gevonden zijn in de omgeving Valencia gevonden.

Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen in het museum. Zo is er in het verleden bijvoorbeeld een tentoonstelling geweest met werken van Picasso (er werden onder andere tekeningen, geschriften en keramiek tentoongesteld). Ook is er een tentoonstelling geweest Joaquín Agrasot, een bekende Spaanse kunstenaar die realistische werken maakte. De recentste tentoonstelling is een tentoonstelling over 17e eeuwse kunst afkomstig uit Valencia. Voor de actuele tentoonstellingen kun je op de pagina van de website van het museum kijken.

Het gebouw zelf is ook al het bekijken waard. Aan de voorkant van het museum bevinden zich twee torens, aan deze kant van het gebouw is ook de ingang van het museum. Opvallend aan het museum is de blauwe koepel die van grote afstand al te zien is. Deze koepel is niet alleen opvallend aan de buitenkant. Ook van binnen is deze koepel beschilderd, kijk dus even naar boven.

Dit museum is niet alleen populair onder toeristen, ook de bewoners van Valencia komen hier graag.

De werken van Francisco Goya en Joaquin Sorolla

De belangrijkste en bekendste werken die in dit museum hangen zijn gemaakt door Francisco Goya en Joaquin Sorolla. Dit zijn twee kunstenaars die beide van origine uit Spanje komen, Joaquin kwam zelfs uit Valencia. De werken van deze kunstenaars behoren tot de vaste collectie.

Joaquin Sorolla

Joaquin Sorolla is geboren in 1863. Tijdens zijn leven heeft hij veel verschillende kunstwerken gemaakt. In het begin van zijn carrière schilderde hij vooral in de stijl van het realisme. In het verloop van zijn leven heeft hij steeds meer werken gemaakt in de stijl van het imperialisme. De kunstenaar heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in Parijs en in de Verenigde Staten.

Francisco Goya

Deze kunstenaar leefde eerder dan Joaquin, hij werd geboren in 1746. De kunstenaar heeft een welvarend leven gehad en verbleef voornamelijk in Madrid. In 1786 is hij door Karel III benoemd tot ‘schilder van de koning’, dit is na de hofschilder de belangrijkste kunstenaar van de koning. Na de dood van Karel III heeft zijn opvolger (Karel IV) Francisco benoemt tot hofschilder. De kunstenaar schilderde in de stijl van romantiek, beïnvloed door verlichte denkers.

Geschiedenis van het museum

Het Museo Bellas Artes in Valencia is voor het eerst geopend in 1839. Dit was één van de eerste musea met bekende werken dat in Spanje geopend werd. Toch is dit niet het eerste begin, in 1768 werden een klein aantal werken tentoongesteld. In 1812, tijdens de Franse bezetting is deze tentoonstelling vervangen met kunst voornamelijk afkomstig uit kloosters. Dit bestond onder andere uit schilderijen, beeldhouwwerken en boeken. Na de bezetting zijn de werken teruggegeven en is het museum opnieuw ingericht.

Na de opening in 1839 is het museum in 1936 een tijd gesloten geweest. Tijdens de burgeroorlog is het pand gebruikt als opslagplaats. Na de burgeroorlog was het pand zo verslechterd dat een deel van de kunst verplaatst werd naar Madrid. De rest van de werken zijn verhuisd naar de plek waar het museum op dit moment gevestigd is.

Praktische informatie

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 20:00 uur. Het grote voordeel van dit museum is dat het gratis te bezoeken is, ga dus zeker even langs. In het museum zijn kluisjes aanwezig waar je tassen en andere spullen in kunt bewaren tijdens een bezoek.

Het museum bevindt zich in de buurt van het Turia Park. Het adres van het museum is Carrer de Sant Pius V, 9, 46010 València.

Het Turia Park

Het Turia Park is een groene strook die door het centrum van Valencia loopt. Vroeger stroomde hier een rivier, na een overstroming heeft het bestuur besloten om hier een park aan te leggen. Het park is inmiddels uitgegroeid tot een ware bezienswaardigheid.

In het park wordt veel gesport, dit kan op één van de sportvelden of op de fitnesstoestellen. Zo zijn er bijvoorbeeld rugby- en voetbalvelden. Ook is er een klimmuur onder één van de velen bruggen gebouwd. Daarnaast is het park uiterst geschikt voor een wandeling of om een stukje te fietsen, het park is negen kilometer lang. Je loopt of fietst langs mooie bruggen, fonteinen en beplanting.

Aan het uiteinde van het Turia park vind je de stad van Kunst en Wetenschap, een futuristische stad speciaal gebouwd om toeristen aan te trekken. In de stad staan zeven verschillende bouwwerken waaronder een operagebouw, 3D bioscoop, aquarium en een wetenschapsmuseum. De stad is zeker niet te missen tijdens je stedentrip in Valencia.

Het IVAM-museum in Valencia

Een heel ander museum in Valencia is het IVAM museum (Institut Valencià d’Art Modern). Je vindt deze in de authentieke wijk El Carmen. Dit is een museum gericht op moderne kunst uit de 20e eeuw. Je vindt hier dus geen schilderijen uit de oudheid maar moderne kunst: moderne beelden en schilderijen.

Ook worden er in het IVAM museum diverse activiteiten georganiseerd. Zo worden er culturele filmvertoningen, muzikale optredens en presentaties met lokale kunst georganiseerd. De planning van deze activiteiten vind je op de website van het museum. Dit zijn de natuurlijk niet de enige twee musea in Valencia, de top 15 vind je op deze pagina.

Praktische informatie

Ook het IVAM museum is op dit moment gratis te bezoeken. Dit kan in de toekomst veranderen, actuele informatie kun je vinden op de website van het museum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 19:00 uur. Op vrijdagen sluit het museum later, namelijk om 21:00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *