Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Mercado Central: De markt die je wil bezoeken in Valencia

Mercado Central: De markt die je wil bezoeken in Valencia

  • door

Wanneer je in Valencia bent is een bezoek aan de Mercado Central (Centrale Markt) echt een must. Het is een van de grootste en oudste markten van Europa waar vandaag de dag nog steeds veel locals komen voor hun boodschappen. Het 30 meter hoge gebouw is gemaakt van veel glas, ijzer en keramiek.

Ook zijn er in Valencia een aantal andere markten zoals de Mercado Colón en de Mercado de Ruzafa die de moeite waard zijn om te bezoeken. De markten verschillen van elkaar, hieronder kun je vinden welke markten je aanspreken en welke niet, zo weet je zeker dat je het beste uit je vakantie haalt!

Hoe is de Mercado Central ontstaan?

De Mercado Central is voor het eerst geopend in 1928 door de koning. Voordat deze markt gebouwd werd was dit al de plek waar verschillende straatmarkten stonden. In 1910 is besloten om op deze plek een overdekte markt te bouwen.

De architect (Francesco Guàrdia i Vial) heeft het gebouw in 1914 ontworpen in art-nouveastijl. In deze stijl wordt veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld glaskunst, je ziet dit terug in de enorme koepel die midden in het dak verwerkt is.

Wat is er te doen?

Op de markt is enorm veel te beleven. Er is ruimte voor meer dan 300 kramen waar je onder meer gamba’s, olijven, sinaasappels, hammen, kazen en verse vis kunt kopen. Ook vind je er een aantal kramen waar je toeristische spullen kunt kopen waaronder bijvoorbeeld sleutelhangers, speelkaarten en paella pannen.

Op deze markt ga je ook dingen tegenkomen die je niet zou verwachten, er worden namelijk ook (delen van) dieren verkocht die in Nederland niet heel gebruikelijk zijn. Zo vind je er bijvoorbeeld konijnen, schapen- en koeienhoofden. Deze liggen opgestapeld met ogen en al, je ziet dus gelijk om welk dier het gaat. Wees hier dus op voorbereid.

Rondom de markt vind je veel gelegenheden waar je even iets kunt eten of drinken. Hoewel de locals s’ochtends al aan het bier zitten kan je hier ook terecht voor een koffie of sapje. Ook is het lekker om hier even te ontbijten of te lunchen, er zijn genoeg terrasjes waar je een lekker broodje kan eten.

Praktische informatie over de Mercado Central

Wat zijn de openingstijden van de Centrale Markt in Valencia?

De markt is elke dag open met uitzondering van zon- en feestdagen. Officieel is de markt open van 7:00 s’ochtends tot 15:00 s’middags. S’ochtends vroeg ga je hier weinig toeristen tegenkomen waardoor dit eigenlijk het beste moment van de dag is. Vanaf 10 uur ga je veel toeristen zien. Het is dus aan te raden om s’ochtends voor 10 uur te gaan, later kan ook maar ga zeker niet te laat: De meeste kramen beginnen met opruimen tussen 14:00 en 14:30.

Wat kost de Mercado Central in Valencia?

De markt binnenkomen is gratis. De prijzen van de goederen die verkocht worden zijn normaal, veel locals doen hier hun boodschappen waardoor je geen toeristenprijs betaald (met uitzondering van de toeristenkraampjes natuurlijk). Betalen aan de kraampjes kan met cash geld. Heb je dat niet bij is dat geen probleem, vaak is het ook mogelijk om met een creditcard te betalen. Ook vind je in Valencia verschillende pinapparaten.

In de buurt: Plaza del Ayuntamiento

In de buurt van de centrale markt vind je een plein met daaraan grenzend het gemeentehuis van Valencia (Ajuntament de Valencia). Het gebouw werd voormalig gebruikt als school maar sinds 1934 is dit omgetoverd tot een gemeentehuis. Binnen gaan in het gemeentehuis is geen must maar het bekijken van het gebouw is wel de moeite waard. De verschillende torens en het uurwerk zijn mooi om te zien.

Het postkantoor van Valencia

Tegenover het gemeentehuis vind je een postkantoor. Het gebouw waar het postkantoor zich in bevind is uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Het postkantoor heeft een glazen dak dat alle 48 provincies van Spanje uitbeeldt. Boven de ingang van het postkantoor worden de 5 continenten uitgebeeld als personen.

Het postkantoor is elke week van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 20:30 en zaterdag van 9:30 tot 14:00 (met uitzondering van feestdagen). Iedereen kan gratis een kijkje nemen.

Andere markten in Valencia

Hoewel dit met uitstek de grootste markt van Valencia is, is dit zeker niet de enige. De Mercado Central is eigenlijk wel de enige markt waar veel toeristen op af komen.

Mercado Colón

In tegenstelling tot de andere markten vind je bij de Mercado Colón meer restaurantjes en terrassen waar je even kunt genieten. Ook kun je bij deze markt terecht voor een traditionele horchata, dit is een soort amandelmelk die je toch even moet proberen als je in Valencia.

De Mercado Colón is geopend van maandag t/m donderdag van 8:00 tot 21:00,
Op vrijdag en zaterdag is de markt open van 8:00 tot 22:00.

Mercado de Ruzafa

In mei 1957 is deze markt geopend. Anders dan de Mercado Central komen er vrijwel geen toeristen op deze markt af. Veel horeca-eigenaren komen hier vroeg verse ingrediënten inslaan. In deze hal komen de locals niet alleen om hun dagelijkse boodschappen te doen, het is voor hen een ontmoetingsplaats. Ze komen hier om met elkaar bij te kletsen.

Deze markt is van maandag t/m zondag open van 7:00 tot 15:00.

Mercado Cabanyal

Ook dit is een grote markt in Valencia, er is ruimte voor 400 kraampjes. Deze markt ligt dicht bij het strand en is dus de perfecte plek om een traditionele lekkernij te kopen die je vervolgens op het strand kunt opeten. Ook is dit een van de weinige markten in Valencia die op vrijdag avond geopend is.

Deze markt is van maandag t/m donderdag en zaterdag open van 7:00 tot 14:30,
Op vrijdag is de markt open van 7:00 tot 14:00 en 17:00 tot 20:30.

Mercabanyal

Dit is de nieuwste markt in Valencia, geopend in mei 2019. Voorheen zat hier een openlucht discotheek die nu is omgetoverd tot een food markt. Je vindt hier een terras waar je uitzicht hebt op over de zee en zonsondergang, wat wil je nog meer?

Vanwege het coronavirus worden de openingstijden regelmatig aangepast. Je kunt ervan uitgaan dat deze markt s’middags open is. Vrijdag t/m zondag is de markt ook s’avonds geopend.