Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Top 10 bezienswaardigheden van Valencia

Top 10 bezienswaardigheden van Valencia

In Valencia is enorm veel te beleven en te zien, wat zijn nou dingen die je absoluut niet moet overslaan? Hieronder vind je een lijst met 10 bezienswaardigheden die je absoluut niet moet overslaan als je in Valencia bent.

Tijdens een wandeling door de stad kom je langs het grootste gedeelte van de bezienswaardigheden in Valencia. Echter moet je hier wel de juiste route voor nemen. Wij hebben hiervoor twee routes ontwikkeld, de stads- en strandroute. Afhankelijk van jouw keuzes tijdens de wandeling duurt deze een halve dag tot een hele dag. De wandelroutes kun je op deze pagina voor €5,95 bestellen.

De stad van Kunst en Wetenschap

Één ding is zeker, in de stad van Kunst en Wetenschap in Valencia zal jij je ogen uitkijken! De stad bestaat uit zeven gebouwen ontworpen door architect Santiago Calatrava en de bouw is in 1989 begonnen. De stad is aangelegd om meer toeristen naar de stad te lokken, dit is zeker gelukt. Toeristen van over de hele wereld komen de stad bekijken, er zijn zelfs films opgenomen in de stad.

Waaruit bestaat de stad van Kunst en Wetenschap?

Zoals genoemd bestaat de stad uit zeven gebouwen, elk van deze heeft een andere functie:

  • Oceanogràfic (Aquarium): Met meer dan 40.000 dieren is dit het grootste aquarium van Europa. Het volledige complex bestaat uit negen watertorens, in elk vind je andere diersoorten. In het aquarium vind je onder meer flamingo’s, zeehonden, dolfijnen, haaien en enorm veel verschillende soorten vissen.
  • Hemisfèric (3D bioscoop): In deze 3D Max bioscoop worden met name documentaires afgespeeld. Deze documentaires gaan over verschillende onderwerpen waaronder het menselijk lichaam en het klimaat. De films zijn beschikbaar in meerdere talen waaronder Engels. De bioscoop het eerste gebouw dat in de stad geopend werd.
  • Museo de las Ciencias (Wetenschapsmuseum): Dit museum is uiterst geschikt voor leergierige kinderen. Het is een interactief museum waar je veel te weten komt over de wetenschap, het motto is zelfs verboden niet aan te raken. Naast de tentoonstellingen worden er in het museum ook verschillende workshops georganiseerd.
  • Palau de les Arts Reina Sofía (Operagebouw): Dit is het grootste en meest opvallende gebouw van de stad, de eyecatcher van de stad! In het gebouw zijn meerdere zalen (twee grote en twee kleinere) met een totale capaciteit van 3600 mensen. Onder in het gebouw vind je een restaurant waar je zowel binnen als buiten kunt zitten, je kunt hier eten met uitzicht op de stad.
  • L’Umbracle (Botanische tuin)
  • Agora en Pont de l’Assut de l’Or (Brug)
  • L’Agora: Dit gebouw is het meest recent geopend. Helaas is L’Agora niet toegankelijk voor het publiek, het wordt enkel gebruikt voor besloten bijeenkomsten en tentoonstellingen.

Jardin dèl Turia

Jardin dèl Turia, oftewel het Turia park is een stadpark dat door het centrum van Valencia loopt. Het park is aangelegd op een plek waar vroeger een rivier stroomde. Deze rivier is in 1957 overstroomd, dit heeft geleid tot veel schade en tijdens de overstroming zijn 60 mensen om het leven gekomen. Het stadsbestuur kwam bij elkaar en besloot om de rivier om te leggen zodat deze niet meer door de stad stroomde. Op de plek waar voorheen de rivier lag wilden zij een snelweg aanleggen, gelukkig is dit plan geschrapt en is op deze plaats een 9 kilometer lang park aangelegd.

Wat is er in het Turia park te doen?

In het park is vandaag de dag veel te doen. Toeristen komen er graag om een wandeling te maken en de velen bruggen, fonteinen en beplanting te bekijken. Daarnaast is het park geschikt voor je workout, er staan fitnesstoestellen en er zijn verschillende sportvelden (waaronder rugby-, softbal- en atletiekvelden). Er is zelfs een klimmuur gemaakt onder een brug!

Aan het park grenst ook Museo Bellas Artes, een van de velen musea in Valencia. In dit museum vind je meer dan 2.000 kunstwerken verspreid over 18 hallen. Naast de schilderijen van bekende Spaanse kunstenaars vind je er ook archeologische vondsten die opgegraven zijn in of in de buurt van Valencia.

Daarnaast vind je in Jardin dèl Turia ook de dierentuin van Valencia, het Bioparc. Voor velen is dit park een van de hoogtepunten van hun stedentrip. Het bijzondere aan de dierentuin is dat de dieren niet opgesloten zitten in lelijke kooien, de dieren zitten vast door middel van natuurlijke barrières. Je hebt het gevoel alsof je de dieren in het wild spot. Zeker met kinderen is dit park de moeite waard.

Mercado Central

Ook de Mercado Central is niet te missen, het is de grootste en oudste markt van Valencia, de hal is wel 30 meter hoog. Voordat in 1928 de grote hal gebouwd werd was op deze plaats ook al een markt. Tegenwoordig komen er veel toeristen op de markt af, toch zijn er ook nog steeds veel locals die hier hun wekelijkse boodschappen halen. In de markt staan inmiddels 300 kramen waar onder andere gamba’s, olijven, sinaasappels, hammen, kazen en verse vis te koop zijn.

De markt is elke dag (met uitzondering van zondag) geopend, vanaf 7:00 uur kun je er terecht. Rond 14:00 uur beginnen de eigenaren van de kramen met opruimen, de officiële sluitingstijd is 15:00 uur. Rondom de markt zijn een aantal cafés waar je onder meer kunt genieten van een lekker ontbijt.

Naast de Mercado Central zijn er nog een aantal andere grote markten in Valencia. Hoewel deze kleiner zijn is het toch de moeite waard, er komen namelijk minder toeristen op af. Voorbeelden van markten die je kunt bezoeken zijn de Mercado Colón en de Mercado de Ruzafa.

Kathedraal La Seu

Kathedraal La Seu is de grootste kathedraal van Valencia. Er komen nog steeds veel gelovigen naar de kathedraal om hun geloof te beoefenen. Daarnaast is er tegenwoordig een museum waardoor ook niet gelovigen een bezoek kunnen brengen

Het hoogtepunt van de kathedraal is de heilige graal, volgens een deel van de gelovigen is dit de beker waaruit Jezus gedronken heeft tijdens het laatste avondmaal. De bijbel erkent dit verhaal niet. De heilige graal is in 1785 kapot gevallen, gelukkig is deze hierna gerestaureerd waardoor hij nog steeds te bewonderen is.

Naast de heilige graal is ook de gemummificeerde arm van Vincent of Saragossa hier te bekijken. Je vindt de arm aan de achterkant van het museum. De functie van Vincent of Saragossa was eerste martelaar, dit was een gewaardeerde baan. Dankzei deze baan is zijn arm gemummificeerd en bewaard gebleven.

Naast de Kathedraal vind je klokkentoren El Miguelete, de hoort bij de kathedraal. Vroeger werd deze klokkentoren handmatig bediend door een klokkenluider, deze woonde in de toren. Tegenwoordig is dit natuurlijk geautomatiseerd. De toren kun je als toerist beklimmen, je moet hiervoor 207 treden omhoog. Boven heb je een geweldig uitzicht over Valencia.

Plaza de la Virgin

Het Plaza de la Virgin is een van de gezelligste pleinen van Valencia. Aan het plein grenst onder andere kathedraal La Seu en het archeologisch museum, één van de velen musea in Valencia. In het archeologisch museum kun je vondsten bekijken uit de tijd van de Romeinen tot de Middeleeuwen, het gebeurt bijna nooit dat er zoveel restanten uit deze tijden op dezelfde plek gevonden worden. Dit komt omdat gebouwen in het verleden niet compleet afgebroken werden, het nieuwe gebouw werd op het oude gebouw gebouwd.

Ook s’avonds is het de moeite waard om langs het museum te lopen. Hoewel het museum gesloten is kun je door het glazen dak toch naar binnen kijken. De vondsten worden uitgelicht waardoor je deze goed kunt zien.

Op het plein staat ook een grote fontein, deze is in 1974 ontworpen door beeldhouwer Manuel Silvestre Montesinos. De fontein staat symbool voor de acht irrigatiekanalen van Valencia, die vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol spelen. Het grote beeld dat op de fontein ligt is god Neptunus, hij wordt omringd door acht naakte vrouwen.

Torres de Serranos en Torros de Quart

Dit zijn de twee overgebleven stadstorens, vroeger stonden er twaalf van deze torens in Valencia. De overige tien stadstorens zijn tijdens de sloop van de stadsmuur afgebroken. De reden dat deze twee torens er vandaag de dag nog staan komt doordat de torens meerdere functies hadden, deze dienden niet alleen als stadspoort. In de torens was destijds ook een gevangenis aanwezig.

De torens zijn tijdens de 15e eeuw gebouwd en hebben door de jaren heen verschillende functies gehad. Zo zijn ze natuurlijk gebruikt om de stad te beschermen tijdens oorlogen. Daarnaast zijn de torens gebruikt voor ceremonies van de koning en tijdens de Spaanse burgeroorlog als opslagplaats voor schilderijen uit het Prado museum.

Tegenwoordig zijn de torens geliefd bij toeristen, voor een klein bedrag kun je de torens beklimmen en genieten van een geweldig uitzicht over Valencia. De torens zijn dagelijks van 9:30 uur geopend, ze sluiten weer om 19:00 uur (met uitzondering van zondag, dan kun je er tot 14:00 uur terecht). Tickets kunnen naast de ingang gekocht worden.

Zijdebeurs

Hoewel Valencia vooral bekend staat om paella, staan ze ook bekend om zijde. Tijdens de gouden eeuw werd hier enorm veel handel in gedreven. De zijde werd door handelaren in China gekocht, als alles goed ging werd de zijde vervolgens verhandeld in de zijdebeurs. Dit gebouw is tussen 1482 en 1548 gebouw, het gebouw is in 1996 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Op deze lijst staan bijzondere gebouwen die bewaard moeten blijven voor volgende generaties.

De zijdebeurs diende niet alleen als plek waar handel gedreven kon worden. In het gebouw is ook een gevangenis aanwezig, handelaren die zich niet aan de afspraken hielden of hoge schulden hadden werden hier opgesloten. Dit werd besloten door de allereerste rechtbank van Valencia, deze zetelde in de zijdebeurs.

Je kunt de zijdebeurs voor €2 euro bezoeken (met uitzondering van zondag, dan is het gratis). Tijdens je bezoek kun je een audiotour volgen waarin je veel leert over de zijdebeurs en de geschiedenis van zijde. De zijdebeurs is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00 uur, daarnaast is de zijdebeurs ook op zondag geopend. Je kunt er dan van 10:00 tot 14:00 uur terecht. Let erop dat het hier in de zomer erg druk kan zijn, de zijdebeurs is geliefd door toeristen van over de hele wereld!

Plaza de Toros

Plaza de Toros hoort zeker thuis in de top 10 bezienswaardigheden van Valencia. Aan het plein grenst de arena voor stierenvechten, deze is al tussen 1850 en 1859 gebouwd. Hoewel er steeds meer Spanjaarden tegen de gevechten zijn houdt de traditie nog steeds stand. Vandaag de dag wordt de arena nog steeds gebruikt.

Mocht je een stierengevecht bij willen wonen kun je kaartjes kopen naast de arena. Houdt er rekening mee dat de stierengevechten bruut zijn, er worden gemiddeld zes stieren per wedstrijd gedood. Deze wedstrijden zijn zeker niet geschikt voor kinderen. Wanneer je de arena wilt bezoeken zonder een gevecht te bekijken kun je ervoor kiezen het museum voor stierenvechten bezoeken.

In het museum voor stierenvechten is veel te leren over de geschiedenis van de gevechten. Je leert er bijvoorbeeld over het verloop van een gevecht. Je vindt er voorwerpen en kleding die gebruikt zijn tijdens de stierengevechten. Het museum is geschikt voor zowel toeristen als liefhebbers van de stierengevechten.

Je kunt vanaf het museum de arena betreden op momenten dat er geen gevechten zijn. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Ook op zon- en feestdagen kun je een bezoek brengen, dit kan van 10:00 tot 14:00 uur. Je kunt tot uiterlijk 45 minuten voor sluitingstijd het museum betreden. Tickets voor het museum kosten €2 euro. Aan het Plaza de Toros grenst ook het treinstation Estación del Norte.

Estación del Norte

Het authentieke treinstation Estación del Norte is al in 1852 geopend. Je komt het gebouw binnen in een klein hal, hier vind je de originele loketten die zijn aangepast waardoor ze vandaag de dag nog steeds gebruikt kunnen worden. Wanneer je doorloopt kom je in een grote hal, hier komen de treinen aan en vertrekken ze ook weer. Daarnaast vind je in de hal verschillende faciliteiten waaronder winkels, horecagelegenheden en toiletten.

De hogesnelheidslijn vertrekt (nog) niet vanaf dit station. Wel liggen er plannen waardoor dit in de toekomst mogelijk wel het geval zal zijn. Voor nu vertrekt de hogesnelheidslijn naar bijvoorbeeld Madrid nog vanaf het Joaquín Soralla station, dit is een modern regulier station.

Hoewel het een minder bekende bezienswaardigheid van Valencia is zijn bezoekers toch erg onder de indruk van het grote ouderwetse station. Belangrijk om te weten is dat je geen kaartje nodig hebt om het station te betreden, twijfel dus niet om even binnen te lopen.

Plaza del Ayuntamiento

Meer bezienswaardigheden in Valencia vind je aan het Plaza del Ayuntamiento, aan dit plein grenst bijvoorbeeld het stadhuis, dit stadhuis is sinds 1860 gevestigd in dit gebouw. Het gebouw staat er al sinds 1700, destijds zat er een meisjeskostschool in het gebouw.

Daarnaast grenst aan het plein ook het postkantoor. Je zal misschien denken:

‘Een postkantoor, wat moet ik daar nou?’.

Nou, dit is niet een regulier postkantoor zoals wij in Nederland kennen. Het postkantoor is namelijk uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. Het postkantoor heeft een glazen dak waarop de 48 provincies van Spanje uitgebeeld worden, boven de ingang van het kantoor worden de vijf continenten van de wereld uitgebeeld. Het gebouw is erg bijzonder en zeker de moeite waard om te kijken wanneer je in Valencia bent. Het postkantoor is maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 20:30 uur. Op zaterdag is het postkantoor ook geopend, van 9:30 tot 14:00 uur.

Daarnaast is het plein in maart het centrale punt van het Fallas Festival. Tijdens dit festival zijn er dag en nacht activiteiten te beleven op dit plein. Zo worden er verschillende vuurwerk- en lichtshows georganiseerd. Op de laatste dag worden ook hier beelden in brand gestoken.

Bonus: Het strand

Wie aan Valencia denkt, denkt waarschijnlijk gelijk aan de Spaanse kust. Ook in Valencia zijn er genoeg stranden waar je de hele dag kunt genieten. De drie grootste stranden zijn het Las Arenas, Malvarrosa en het La Patacona strand. Het bekendste en grootste strand is het Las Arenas strand, dit strand is 1,2 kilometer lang en 135 meter breed. Op het strand zijn veel faciliteiten aanwezig waaronder douches, toiletten, horecagelegenheden, ligbedden, parasols en kraantjes. Daarnaast is er ook een verhuur voor verschillende wateractiviteiten, denk aan bijvoorbeeld jetski’s.

Het Malvarrosa strand is iets kleiner, ook dit strand wordt drukbezocht. Aan dit strand vind je vergelijkbare faciliteiten. Aan dit strand zijn zelfs verschillende fitnesstoestellen geplaatst waardoor je hier ook terecht kunt voor je workout.

Het kleinste strand van de drie is La Patacona, dit is normaal gesproken ook het rustigste strand. Veel toeristen kiezen ervoor om het Las Arenas of het Malvarrosa strand te bezoeken, op het La Patacona strand vind je met name inwoners van Valencia. Wanneer je de drukte zat bent is dit het perfecte strand voor jou!

Dan nog even dit,

Mocht je nog interesse hebben in de twee wandelroutes door Valencia kun je deze hier voor €5,95 bestellen. Tijdens zo’n wandeling door de stad kom je langs het grootste gedeelte van de bezienswaardigheden. Echter moet je hier wel de juiste route voor nemen. Wij hebben hiervoor twee routes ontwikkeld, de stads- en strandroute. Afhankelijk van jouw keuzes tijdens de wandeling duurt deze een halve dag tot een hele dag.

Wij hopen dat je een geweldig vakantie tegemoet gaat! Kies van tevoren uit de lijst welke bezienswaardigheden je echt gezien wilt hebben tijdens je vakantie in Valencia, zo weet je zeker dat je ze niet onbewust overslaat. Wanneer je wat langer in Valencia verblijft zou je nog kunnen kijken naar dagtrips naar plekken in de buurt, denk dan bijvoorbeeld aan Natuurpark Albufera of de kastelen in Xativà.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over dit artikel twijfel dan niet om een reactie achter te laten. Wij doen ons best om zo snel mogelijk te reageren.

2 reacties op “Top 10 bezienswaardigheden van Valencia”

  1. Dank voor dit leuke artikel! We hebben ongeveer de helft van deze plekken bezocht tijdens onze vakantie in Valencia. Wat een heerlijke stad 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *