Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » De 15 beste Musea van Valencia

De 15 beste Musea van Valencia

  • door

In Valencia vind je genoeg musea die je kunt bezoeken, maar wat is nou de beste? Dit is voor iedereen anders omdat iedereen andere interesses heeft. Hieronder vind je de belangrijkste en beste 15 musea van Valencia met een korte beschrijving, praktische informatie en tips!

Het Wetenschapsmuseum

Het wetenschapsmuseum van Valencia vind je in de stad van kunsten en wetenschappen, een futuristische stad speciaal voor toeristen. In de stad staan zeven verschillende gebouwen waaronder het grootste aquarium van Europa, een 3D bioscoop en een operagebouw. Je vindt deze stad aan het uiteinde van het Turia park

Met als motto ‘Verboden niet aan te raken’ is het museum uiterst geschikt voor kinderen. Tijdens een bezoek ben je niet alleen maar aan het kijken en lezen, je bent interactief bezig met experimenten en activiteiten. Tijdens een bezoek zal je veel leren over de wetenschap.

Helaas is veel van de informatie in het museum niet beschikbaar in het museum. Veel teksten zijn in het Spaans geschreven, wel kom je met de foto functie in Google translate een heel eind.

Praktische informatie

Openingstijden: Het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00. In de zomer blijft het museum langer geopend, de sluitingstijd is dan uiterlijk 21:00 uur. Specifieke openingstijden per dag vind je op de (Spaanse) website van het museum.

Prijzen: Tickets voor het museum kosten €8 euro, daarnaast zijn er verschillende gereduceerde tarieven voor kinderen en 65+ers. Daarnaast zijn er combi-tickets beschikbaar voor het museum. Je koopt dan ook tickets voor andere activiteiten in de stad van kunsten en wetenschappen, zo zijn er combi-deals met de 3D bioscoop en het aquarium.

Museo de Bellas Artes

Dit is een van de populairste en beste musea van Valencia. Het museum van schone kunsten vind je langs het Turia Park. Dit park ligt op de plaats waar vroeger een rivier liep. Na een overstroming is besloten de rivier om te leggen en op deze plek een park aan te leggen.

In het museum vind je onder andere kunst van de ‘Valenciaanse Primitieven’, deze leefde vanaf het eind van de 14e eeuw tot het begin van de 16e eeuw en werken van Francisco Goya (een bekende schilder die van origine uit Valencia kwam).

Naast de kunst in het museum is het museum zelf ook een soort kunstwerk. Het gebouw waarin het museum zich bevindt is ontworpen door architect Jauan Bautista Pérez Castiel. Op het dak van het museum is een grote donkerblauw koepel geplaatst. De binnenkant van deze koepel is beschilderd door Spaanse kunstenaars.

“Dit museum heeft onze paar dagen Valencia echt gemaakt, we vonden het geweldig!”

Koen Verbeek

Geschiedenis

Het museum, dat geopend is in 1946, bevindt zich in een gebouw dat niet speciaal voor het museum gebouwd is. Dit gebouw heeft meerdere functies vervuld, zo wast het een Militaire Academie, Huis voor Liefdadigheid, Militair ziekenhuis en een opslagplaats voor het Spaanse leger.

Je kunt op de website van het museum bekijken welke (tijdelijke) tentoonstellingen er op dit moment gehouden worden.

Praktische informatie

Openingstijden: Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. Je kunt dan een bezoek brengen van 10:00 tot 20:00 uur.

Prijzen: Het museum bezoeken is voor iedereen gratis, reserveren is niet nodig.

IVAM: Museum van moderne kunst

In de wijk El Carmen vind je het museum van moderne kunst. Het museum staat vol met hedendaagse kunst van zowel internationale als Spaanse kunstenaars, een van deze kunstenaars is Pablo Picasso. In het museum worden meer dan 10.000 kunstwerken tentoongesteld.

Naast de kunstwerken worden in dit museum regelmatig lezingen gegeven over boeken gehouden. Daarnaast worden er af en toe andere activiteiten georganiseerd waaronder filmvertoningen, muzikale optredens en presentaties met lokale kunst.

Praktische informatie

Openingstijden: IVAM is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 19:00 uur. Alleen op vrijdag is het museum ook s’avonds geopend, tot 21:00 uur.

Prijzen: Tot 31 december 2022 zijn tickets gratis. Meer informatie vind je op de website van het museum.

Het nationale museum voor keramiek

Een van de kenmerken van Valencia is de keramiek dat in veel gebouwen aanwezig is. Naast keramiek vind je in dit Museo de Cerámica ook porselein, textielkunst en een aantal schilderijen. Hoewel het museum niet al te groot is bestaat het toch uit drie verdiepingen, op de tweede verdieping vind je de meeste keramiek.

Het museum is gevestigd in een voormalig paleis. Na een lange periode van restauratie is het museum in 1954 geopend voor publiek. Door deze restauratie is het paleis vandaag de dag nog steeds in goede staat te bekijken.

Praktische informatie

Openingstijden: Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 14:00 uur en 16:00 tot 20:00 uur. Dat het museum twee uur gesloten is te danken aan de Spaanse siësta.

Prijzen: Het normale tarief voor tickets is €3 euro. Kinderen, 65+ers en studenten kunnen voor een lager tarief naar binnen. Op zondag kan iedereen het museum gratis bezoeken.

Het Fallas museum

In het Fallas Museum kan je het hele jaar door een impressie krijgen van het Fallas festival. In Maart wordt het Fallas festival georganiseerd. Tijdens dit festival wordt de komst van het voorjaar gevierd. Er wordt veel vuurwerk afgestoken en door de hele stad staan beelden verspreid van hout en piepschuim. Deze beelden worden aan het eind van de week verbrand.

Helaas is het festival maar een aantal weken per jaar, gelukkig kun je wel een bezoek brengen aan het museum over dit festival. In het museum staan een aantal beelden die tijdens het festival niet in brand gezet zijn. Deze beelden worden ‘ninots’ genoemd.

Praktische informatie

Openingstijden: Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00 uur (je kunt dan tot 18:15 naar binnen). Ook op zon- en feestdagen is het museum geopend: van 10:00 tot 14:00 uur (laatste toegang is dan 13:15).

Prijs: Tickets voor het museum kosten €2 euro, het gereduceerde tarieven voor kinderen en gepensioneerden is €1 euro. Op zon- en feestdagen zijn de tickets gratis.

Het museum in de Kathedraal La Seu

Aan het Plaza del Virgin grenst Kathedraal La Seu. Dit is een kathedraal waar gelovigen nog steeds komen maar tegenwoordig komen hier ook toeristen op af. In de kathedraal kun je een audiotour volgen waarin je uitleg krijgt over de dingen die je ziet.

Tijdens de tour is het hoogtepunt de Heilige Graal. Volgens verschillende verhalen is dit de beker waaruit Jezus gedronken heeft tijdens het laatste avondmaal, de bijbel erkent dit verhaal niet. Een ander hoogtepunt in het museum is de gemummificeerde arm van Vincent of Saragossa. De eerste martelaar uit de Spaanse geschiedenis.

Praktische informatie

Openingstijden: De kathedraal is dagelijks geopend. Van maandag tot en met vrijdag kun je naar binnen tussen 10:00 tot 18:30 uur, op zaterdagen van 10:00 tot 17:30 uur en op zon- en feestdagen van 14:00 tot 17:30 uur.

Prijzen: Tickets voor het museum kosten €7 euro. Het gereduceerde tarief voor de kathedraal is €5,50. Op zon- en feestdagen is entree gratis, wel moet je dan betalen voor de audiotour.

Het Archeologie museum

Naast de kathedraal staat Museo dell’Almoina, het archeologische museum in Valencia. In dit ondergrondse museum vind je overblijfselen uit de tijd van de Romeinen (vanaf 2 eeuwen voor Christus) tot de Middeleeuwen. Dit zie je bijna nergens.

In Valencia worden vaker overblijfselen uit het verleden gevonden. Dit komt omdat er in het verleden besloten is om in plaats van gebouwen goed af te breken op de overblijfselen nieuwe gebouwen te bouwen. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer.

Ook als het museum gesloten is kun je een kijkje nemen, het museum zit ondergronds en het plafond is van glas. Hierdoor kun je altijd naar binnen kijken. S’avonds worden de opgravingen mooi uitgelicht waardoor het zeker de moeite waard is om een kijkje te nemen.

Praktische informatie

Openingstijden: Het Archeologie museum is dagelijks geopend. Van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur. Op zon- en feestdagen van 10:00 tot 14:00 uur.

Prijzen: Entree kost €2 euro, gereduceerd tarief is €1 euro. Ook dit museum is op zon- en feestdagen gratis te bezoeken.

Het museum over Stierengevechten

Een ander kenmerk van Spanje zijn de stierengevechten die vandaag de dag nog gehouden worden. Naast Estación del Norte (het treinstation van Valencia) vind je de arena voor stierenvechten, in deze arena vind je ook het museum.

In het museum vind je vooral voorwerpen en boeken die geschonken zijn door Luis Moroder Peiró, hij heeft na zijn overlijden zijn persoonlijke collectie aan het museum geschonken. Het doel van het museum is om voor zowel liefhebbers als toeristen de geschiedenis van stierengevechten over te brengen.

Een bezoek aan het museum kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan de arena. Wanneer en geen gevechten georganiseerd worden kun je ook de arena van binnen bekijken. Wanneer er wel gevechten zijn zal je een ticket moeten kopen. Prijzen voor deze tickets kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Praktische informatie

Openingstijden: Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag: Van dinsdag tot en met zaterdag 10:00 tot 19:00 uur, op zon- en feestdagen van 10:00 tot 14:00.

Prijzen: Toegang tot het museum kost €2 euro. Ook hier is het gereduceerde tarief €1 euro en betaal je geen entree op zon- en feestdagen.

Het Zijdemuseum

In de tijd van de gouden eeuw was Valencia de hoofdstad van de zijdehandel. In het zijdemuseum leer je veel over deze handel die in de geschiedenis heeft plaats gevonden. Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke personen belangrijk waren en uit welke landen de zijde geïmporteerd werd.

Naast het zijdemuseum vind je in Valencia ook de Zijdebeurs. Dit is het gebouw waar de handel in zijde plaats vond. In 1996 is deze Zijdebeurs uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Ook de Zijdebeurs is de moeite waard om te bezoeken.

Praktische informatie

Openingstijden: Dagelijks is het museum geopend. Op maandag en zondag va 10:00 tot 15:00 uur, op de andere dagen (dinsdag tot en met zaterdag) van 10:00 tot 19:00 uur.

Prijzen: Tickets voor het museum kosten €6 euro. Daarnaast zijn er verschillende combi-deals en speciale tarieven voor kinderen en 65+ers.

Het militair historisch museum

Dit museum is ontstaan uit een vriendengroep met veel passie voor de Spaanse geschiedenis. Deze vrienden hebben uiteindelijk besloten om dit museum op te starten zonder hieraan te verdienen. Dit museum is voornamelijk gericht op de Spaanse burgeroorlog. Deze burgeroorlog duurde van 1936 tot 1939. Nadat de links-republikeinen een regering gevormd hadden kwamen de militairen in opstand.

In het museum vind je natuurlijk attributen die tijdens de oorlog gebruikt zijn zoals wapens en uitrusting van soldaten. Daarnaast worden er ook verschillende schilderijen die doen denken aan de militaire geschiedenis tentoongesteld. In het museum ligt de focus op de manier waarop oorlog gevoerd werd.

Praktische informatie

Openingstijden: Het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 20:00 uur. Op zondag is het museum alleen van 10:00 tot 14:00 uur geopend.

Prijzen: Voor dit museum betaal je geen entree, je kan altijd gratis naar binnen.

Museum van Tinnen Soldaten

Aansluitend op het militair museum is er in Valencia ook een museum voor tinnen soldaten. In dit museum staan er meer dan een miljoen opgesteld, hiervan bestaat het grootste deel uit Spaanse soldaten. Het is de grootste collectie ter wereld. Hoewel een bezoek maar kort duurt zijn de meeste bezoekers enthousiast als ze naar buiten lopen.

Praktische informatie

Openingstijden: Dit museum is alleen in het weekend geopend. Op zaterdag van 11:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 19:00. Op zondag is het museum geopend van 11:00 tot 14:00.

Prijzen: Voor het museum betaal je €5 euro. Voor bijvoorbeeld grote groepen en jongeren wordt €3 euro entree gevraagd.

Het lokale geschiedenismuseum

Dit is een klein museum waar de volledige focus ligt op de geschiedenis en het ontstaan van Valencia. In het museum wordt gebruikt gemaakt van verschillende schermen waar documentaires over bijvoorbeeld Valencia tijdens de middeleeuwen en het ontstaan van de stoomstad Valencia.

Het museum ligt buiten het centrum van Valencia. In de buurt van het museum is een parkeerplaats. Voor de meeste zal dit museum niet de moeite waard zijn, dit komt doordat je een stuk moet reizen om bij het kleine museum te komen.

Praktische informatie

Openingstijden: Museo de la Història is geopend van dinsdag tot en met zondag. Het museum kan bezocht worden tussen 10:00 en 19:00 uur. Alleen op zondag sluit het museum eerder, de sluitingstijd is dan 14:00 uur.

Prijzen: Tickets voor het museum kosten €2 euro, het gereduceerde tarief is €1 euro. Ook dit museum is op zondag gratis te bezoeken.

Kunstcentrum Bombas Gens

In dit kunstcentrum dat gevestigd is in een oude fabriek ligt de focus op moderne kunst. Er worden meer dan 150 werken tentoongesteld waaronder verschillende schilderijen en beelden. In het centrum worden regelmatig verschillende culturele activiteiten georganiseerd. Vaak zijn de tentoonstellingen in de hal tijdelijk. Huidige tentoonstellingen vind je op de website van Bombas Gens.

In dezelfde fabriek zit een restaurant dat bekroond is met twee Michelinsterren. Dit is restaurant Ricard Camarena. In het restaurant worden gerechten bereidt uit de mediterrane keuken met seizoensgebonden ingrediënten.

Praktische informatie

Openingstijden: Het centrum is geopend van woensdag tot en met zondag. Tussen 11:00 en 14:00 uur en tussen 16:00 en 19:00 uur zijn de deuren geopend.

Prijzen: Toegang tot het kunstcentrum is gratis.

Het huis van Rijtuigen

In het huis van Rocas worden de rijtuigen tentoongesteld die tijdens de Corpus Christi gebruikt worden. Dit katholieke feest wordt 60 dagen na Pasen gevierd op het Plaza de la Virgin. Naast de velen rijtuigen die in het museum te vinden zijn kun je ook de kostuums bewonderen die gedragen worden tijdens het feest. Deze kostuums vind je op de eerste verdieping van het museum

Praktische informatie

Openingstijden: Dit museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 14:00 uur en van 15:00 tot 19:00 uur. Alleen op zondagen is het museum in de namiddag (15:00 tot 19:00 uur) gesloten.

Prijzen: Toegang tot het museum kost €2 euro, ook hier is het gereduceerde tarief €1 euro. Naast zondag is dit museum ook op zaterdag gratis te bezoeken.

Casa Museo Benlliure Valencia

Dit is het voormalig woonhuis van de bekende schilder José Benlliure Gil, een schilder uit Valencia. Tijdens een bezoek in het museum loop je niet alleen door zijn woonhuis maar ook door zijn atelier. In het huis staan meer dan 150 kunstwerken van deze kunstenaar. Daarnaast vind je er onder andere schilderijen van zijn zoon José Benlliure Ortiz en beeldhouwwerken van zijn broer Mariano Benlliure.

Praktische informatie

Openingstijden: Het huis is te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur en van 15:00 tot 19:00 uur. Ook op zondag kun je het woonhuis bezoeken, dit kan van 10:00 tot 14:00 uur.

Prijzen: Entree kost €2 euro, gereduceerd tarief is €1 euro. Op zon- en feestdagen betaal je geen entree.

Bezoek musea op zon- en feestdagen

Misschien valt het je op dat veel musea op zondag gratis te bezoeken zijn, ook op feestdagen kun je deze musea gratis bezoeken. Het is handig om hier tijdens je stedentrip rekening mee te houden. Op deze manier kun meerdere musea op een dag bezoeken zonder dat de kosten van je stedentrip enorm oplopen.

Mocht je nog vragen hebben of wil je nog iets kwijt? Laat het zeker even weten in de reacties, ik kom er dan zo snel mogelijk op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *