Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Ontdek alles over Natuurpark Albufera in Valencia

Ontdek alles over Natuurpark Albufera in Valencia

Ten zuiden van Valencia vind je Natuurpark Albufera. Dit is de perfecte plek om naar toe te gaan als je de stad even uit wilt. Natuurpark Albufera in Valencia is 21.000 hectare groot. Het park staat bekend om het grote zoetwatermeer in het midden van het park, dit meer is meer dan 2.800 hectare groot (het meer is dus groter dan de stad Valencia!). In het park is veel te doen, zo zijn er boottochten, wandelroutes en kleine dorpjes die het bezoeken waard zijn.

Ontstaan van Albufera

Boeren gebruikten dit gebied vroeger om de rijst te verbouwen voor de paella, dit is dan ook de plek waar paella ontstaan is. De rijst werd verbouwd op één van de velen rijstvelden die in het park aanwezig zijn. Tegenwoordig zijn er in het park nog steeds rijstvelden die ook nog steeds gebruikt worden om de paella ruist te verbouwen. Daarnaast behoort het park inmiddels tot beschermd natuurgebied.

Vroeger werd het zoetwatermeer voornamelijk gebruikt voor visserij. De vissers woonden in kleine dorpjes rondom het meer. De vissers maakte gebruik van traditionele houten bootjes. Zij verkochten de vis, vervolgens werd deze verder verspreid door Spanje. De houten boten liggen vandaag de dag nog steeds rondom het meer, schippers gebruiken deze vandaag de dag voor boottochten met toeristen.

Hoe kom je bij natuurpark Albufera?

Je kunt op verschillende manieren naar het park toe gaan. De afstand tussen het park en Valencia is net iets meer dan 20 kilometer. Dit is te ver om te lopen maar met de fiets is dit goed te doen. Je fietst op een fietspad langs de weg naar het park. Onderweg kom je langs verschillende stranden, het is een aanrader om hier even te stoppen. In Valencia heb je ook een aantal stranden, in de zomer worden deze drukbezocht. De stranden waar je langs komt zijn niet bekend en worden niet druk bezocht. Voor een rustig dagje op het strand ben je hier dus aan het juiste adres.

Vind je het toch te ver om te fietsen? Of heb je hier geen zin in? Dan kun je ook bij het park komen met de bus. In Valencia zijn veel bushaltes, om bij het park te komen moet je lijn 24 of 25 hebben. Je kunt dan uitstappen bij de halte Embarcadero of de halte El Palmar. Voor vertrektijden en specifieke routes vanaf jouw locatie raden we aan Google Maps te gebruiken. Met de bus naar het park kost ongeveer €1,50 euro per persoon.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met de taxi naar het park te gaan. Een taxi vanaf de stad naar het park kost ongeveer €25 euro. De rit duurt ongeveer een half uur. In Valencia rijden veel taxi’s rond, lukt het toch niet om een taxi te vinden? Maak dan gebruik van de app Uber, hiermee kun je een taxi reserveren die je op jouw huidige locatie op komt halen. Daarnaast kun je van tevoren zien hoeveel de rit je precies gaat kosten.

Natuurlijk kun je er ook met een (huur)auto komen, je bent dan ook ongeveer 30 minuten onderweg. De dorpen in het park zijn ook goed te bereiken met de auto. Bij het natuurreservaat Racó de l’Olla is een parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren.

Wat is er te doen in Albufera?

In het natuurpark is enorm veel te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld mee met een boottocht over het meer en een bezoek brengen aan traditionele woningen. Daarnaast zijn er zes verschillende wandelroutes en kun je door het park fietsen. Let er wel op dat er in het park geen fietsverhuur aanwezig is, bij hotels in de buurt kun je vaak wel fietsen huren.

In deze engelstalige video van AKA Excursions krijg je een beter beeld van Natuurpark Albufera in Valencia

Boottocht: kom dicht bij de vogels

Een hoogtepunt van je bezoek aan natuurpark Albufera in Valencia is een boottocht. Tijdens de boottocht vaar je in een traditionele boot (Albuferenc) met een schipper. Je ziet de wilde vogels van dichtbij en vaart langs barrace, dit zijn traditionele woningen. Deze woningen kun je ook van binnen bekijken. De schipper zal tijdens de tour veel informatie geven over het natuurgebied en de wilde vogels. Een tour met een boot duurt ongeveer 40 minuten, je betaalt zo’n €5 euro per persoon. De boten vertrekken vanaf de steiger Gola de Pujol en in de haven van Silla, Solana, El Palmar en Catarroja. De meeste boten vertrekken vanaf El Palmar.

Zelf een bootje huren en zonder schipper het water op is in Albufera helaas niet mogelijk. Je kunt alleen het water op met een schipper die je een tour over het meer geeft.

Wandelroutes in het park

In het park zijn zes verschillende wandelroutes aangelegd. Hoewel het grootste deel van de routes erg kort is zitten er toch een aantal langere routes bij. Je kunt kiezen tussen route Gola de Pujol, El Saler, de botanische route, route van zintuigen, een route langs stranden of de route van landschappen. Hieronder vind je wat extra informatie over twee van de routes, daaronder staat wat informatie over de andere vier routes.

  • Route langs stranden: De naam verraadt het al, tijdens deze 2 kilometer lange route loop je voornamelijk op en langs het strand. Tijdens de wandeling kun je even uitrusten bij één van de restaurants waar je langs loopt. Je kunt hier genieten van een maaltijd terwijl je uitzicht hebt op zee.
  • Route van landschappen: Dit is de verste route, tijdens deze route leg je 4 kilometer af. Dit duurt ongeveer twee uur. Tijdens deze route kom je onder andere langs de voormalige herberg en het voormalige boswachtershuis, deze zijn beide niet meer in gebruik.
  • El Saler, Gola de Pujol, de route van zintuigen en de botanische route: Dit zijn vier kortere routes waarvan de verste 800 meter lang is. Op een normaal tempo doe je 20 tot 40 minuten over elk van deze routes. De eerste twee routes vallen in de categorie historische routes. Op de route van zintuigen loop je langs planten die een sterke geur met zich meebrengen. Wanneer je kiest voor de botanische route kom je vanzelfsprekend veel verschillende planten en struiken tegen. Een aanrader is om te beginnen met een langere route. Wanneer dit niet ver genoeg is kun je altijd nog kiezen om een extra route te lopen.

De vismarkt met verse vis

Op de vismarkt kun je echte verse vis kopen, deze vis wordt natuurlijk gevangen op het grote meer in het park. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor paling en blauwe krab. Helaas is de markt niet in de zomer geopend, alleen van oktober tot en met april. In deze maanden is de markt van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:00 tot 14:30 uur, op zaterdag van 8:00 tot 13:00 uur. De markten worden georganiseerd in de dorpjes in het natuurpark. Je kunt van tevoren bellen om een bestelling te plaatsen naar +34 961 620 347.

Kleine dorpjes in het park

In het park vind je een aantal dorpjes waar de vissers vroeger woonde. Hoewel er nog steeds een aantal vissers wonen zijn er vanwege het toenemende toeristen ook verschillende restaurants, informatiepunten, campings en zelfs een golfbaan.

El Palmar

El Palmar is een dorpje in het natuurpark. Dit dorp staat bekend om de goede paella die je in één van de restaurants kunt eten. De lokale bevolking van Spanje eet paella als lunch. Als je een bezoek aan het natuurpark brengt mag je dit dorp zeker niet overslaan. Het dorp is omringd door moestuinen, rijstvelden en kanalen waar de vissers vroeger doorheen voeren.

El Saler

Een ander dorpje in het natuurpark Albufera is El Saler. Ook in dit dorp zijn verschillende restaurants waar je paella kunt eten. Daarnaast is er in dit dorp een golfbaan en zijn er een aantal campings. Het dorpje is een stuk minder populair dan El Palmar maar toch het bezoeken waard. In het dorp kun je erachter komen waar het dorp zijn naam aan te danken heeft.

Wilde vogels in Natuurpark Albufera

Het natuurpark is een thuis voor velen verschillende vogels. Een deel van deze vogels leeft permanent in het park. Daarnaast zijn er vogels die hier een paar dagen blijven of alleen in de winter. In het park kun je onder andere watervogels, flamingo’s, krombekstrandlopers en zilverreigers tegenkomen. Flamingo’s zal je hier echter niet altijd zien, je moet hier geluk voor hebben.

Krombekstrandlopers

Een krombekstrandloper is een kleine vogel met een lange zwarte snavel. In de winter zijn deze vogels wit. In de zomer verkleurt de witte huid, deze wordt dan oranje. De vogels eten vooral wormen, insecten en schelpdieren.

Zilverreigers

Zilverreigers zijn reigers die oorspronkelijk uit het oostelijke mediterrane gebied komen. Met een beetje geluk kun je een reiger een vis uit het meer zien grijpen en opeten. Naast vissen eten de reiger ook kikkers en muizen. Je kunt de dieren herkennen aan hun witte vacht, grote gele snavel en zwarte poten.

Rijstvelden in het park

Het park staat bekend om de velen rijstvelden en moerassen, door de rijst die verbouwd werd op deze rijstvelden is paella ontstaan. Vandaag de dag worden de velden nog steeds gebruikt. Bijna alle rijst die in Spanje voor paella gebruikt wordt komt uit dit gebied. Normaal gesproken wordt in de maand mei gezaaid, in september kan er dan geoogst worden.

Natuurreservaat Racó de l’Olla 

In dit centrum kun je terecht voor meer informatie over het natuurgebied en het klimaat. Het centrum is opgesplitst in twee delen: Het deel dat wordt gebruikt voor onderzoek en een deel dat wordt gebruikt om mensen te informeren. Het gedeelte dat gebruikt wordt voor onderzoeken is niet toegankelijk voor bezoekers. In het andere gedeelte van het centrum is een tentoonstelling over het natuurpark Albufera in Valencia en over het reservaat zelf. Daarnaast is er een uitkijktoren, deze geeft je een geweldig uitzicht over het natuurpark. Deze toren wordt ook gebruikt door vogelspotters.

Toegang tot het centrum en de uitkijktoren is gratis. Het centrum is dagelijks (met uitzondering van een aantal feestdagen) van 9:00 tot 14:00 uur geopend.

Tips voor tijdens je bezoek!

  • Mocht je in het natuurpark Albufera in Valencia zijn is het zeker een aanrader om de zonsondergang af te wachten, zoals je op de foto’s kunt zien ziet dit er geweldig uit. Mocht het niet lukken om op de zonsondergang te wachten kun je natuurlijk ook vroeg op staan om de zonsopgang te bekijken.
  • In het park kun je gebruik maken van een audiogids. Tijdens de tour krijg je meer informatie over de geschiedenis van het natuurpark en over de vogels. De audiogids kan je beluisteren via je eigen telefoon en op deze website downloaden.
  • Geef de wilde dieren en vogels geen eten. Dit zorgt ervoor dat de dieren lui worden en niet meer voor hun eigen eten kunnen zorgen.
  • Fiets naar het park toe! Op deze manier kan je genieten van de stranden die je onderweg tegen komt en kun je fietsen door het natuurpark.
  • Vergeet je camera of telefoon niet! In het gebied kun je enorm veel mooie foto’s maken.

Andere parken in Valencia

Natuurlijk is natuurpark Albufera niet het enige park in Valencia. Hoewel dit park veruit de grootste is zijn er in de stad nog een aantal parken. Zo kun je in Valencia bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Turia Park of de Jardines del Real.

Jardín del Turia

Het Turia park is een lang park dat midden door Valencia loopt en eindigt bij het strand. Op de plaats waar het park is aangelegd stroomde vroeger een rivier. In 1957 is deze rivier overstroomd, hierdoor overleden 60 mensen. Na de overstroming is besloten om de rivier om te leggen. Voordat het plan om er was om een park aan te leggen werd er gesproken over een snelweg, gelukkig is er toch een park aangelegd.

Tegenwoordig is het Turia park een ware publiekstrekker, hier staat Valencia bekend om. In het Turia park is enorm veel te beleven. Aan het uiteinde van het park vind je de stad van Kunsten en Wetenschappen, een futuristische stad speciaal gebouwd om toerisme te trekken. De stad bestaat uit zeven bouwwerken met verschillende functies. Zo is er een 3D bioscoop, aquarium en een operagebouw.

In het park zelf kun je verschillende bruggen, fonteinen en beplanting aanschouwen. Het park is uiterst geschikt voor een wandeling of een fietstocht, het park is negen kilometer lang. Daarnaast kun je ook gebruik maken van één van de sportvelden (rugby-, softbal- en atletiekvelden) of fitnesstoestellen. Er is zelfs een klimmuur gemaakt onder een brug. Langs het park vind je ook het museum van schone kunsten en het Bioparc, de dierentuin van Valencia.

Jardines del Real

Een onbekender en kleiner park in Valencia is Jardines del Real. Je vindt dit park ten noordoosten van het centrum van Valencia. Het park heeft zijn naam te danken aan een paleis wat er vroeger stond, dit was Palacio Real. In dit paleis leefde de koningen van Valencia. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog (van 1808 tot 1814) is het paleis compleet verwoest.

Tegenwoordig wordt dit park goed onderhouden. Je betreedt het park door een van de historische toegangspoorten. In het park vind je meerdere standbeelden en fonteinen waar je over een grindpad langs loopt. Hoewel het park niet enorm groot is, is het toch de moeite waard om te bezoeken. Ten opzichte van het Turia park is het hier een stuk rustiger.

Botanische tuinen

Net buiten het centrum van Valencia, in de buurt van de Torres de Quart vind je deze botanische tuin. Na een aantal verhuizingen zijn de tuinen uiteindelijk op deze plaats beland. In het verleden werden deze tuinen gebruikt voor medisch onderzoek. Vandaag de dag gebeurt dit niet meer en kun je genieten van meer dan 4.500 soorten planten. Je kunt de tuinen dagelijks bezoeken van 10:00 tot 18:00 uur, het park sluit bij regen en harde wind. Entree kost €2,50 euro, voor kinderen en 65+ers is er een gereduceerd tarief van €1,50 euro. 

Het Bioparc: De dierentuin 

Naast alle stadsparken is er in Valencia ook een dierentuin, het Bioparc. Het Bioparc is populair onder toeristen omdat de dieren hier niet in lelijke kooien opgesloten zitten. De dieren zitten in grote verblijven die door middel van natuurlijke barrières afgeschermd zijn van de bezoekers. Meerdere diersoorten zitten in hetzelfde verblijf. 

De dierentuin is dagelijks geopend vanaf 10:00 uur, de sluitingstijd hangt af van het seizoen en is tussen 18:00 en 21:00 uur. Tickets voor het park kosten €23,80. Er gelden een aantal kortingstarieven voor bijvoorbeeld kinderen en 65+ers, deze kun je (net als de sluitingstijden) vinden op de website van de dierentuin. Je vindt de dierentuin in het Turia Park, het adres is Av. Pío Baroja, 3, 46015 València.

Conclusie 

Ben je uitgekeken op de stad Valencia is een bezoek aan het natuurpark Albufera zeker een aanrader! Als je maar een korte tijd in Valencia bent zou ik aanraden om eerst de stad te bezoeken. Een bezoek aan het natuurpark is leuk maar je komt natuurlijk voor de stad Valencia. Helaas kun je ook niet even snel door het park wandelen vanwege de afstand tussen het natuurpark en Valencia.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben twijfel dan niet om onder dit bericht te reageren, ik zal er zo snel mogelijk op terugkomen.

3 reacties op “Ontdek alles over Natuurpark Albufera in Valencia”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *