Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Wat is er te doen in het Turia Park in Valencia?

Wat is er te doen in het Turia Park in Valencia?

  • door

Na een zware overstroming in 1957 is besloten om een rivier die door Valencia stroomde te verleggen. Hierdoor kwam er een grote strook vrij die dwars door het centrum van Valencia liep. Er werd besloten dat de ruimte die vrij kwam gebruikt kon worden voor het aanleggen van een park. Dit is het ‘Turia park’ geworden, maar wat is er nou te doen in het Turia park?

In het Turia park in Valencia is veel te doen, je kan hier bijvoorbeeld doorheen fietsen, gebruikmaken van een van de vele sport apparaten of klimmen op een klimmuur onder een brug. Ook zijn er genoeg activiteiten voor de minder actieve vakantiegangers. Zo grenst het museum “Bellas Artes” aan het park, ook bevindt zich er een dierentuin en is er voor de kinderen een enorme speeltuin. Aan het uiteinde van het park vind je de futuristische stad van de kunst en wetenschap.

Museum Bellas Artes

Museum Bellas Artes bevindt zich aan de rand van het Turia park en is een van de belangrijkste musea van Spanje. Je vindt hier kunst die gemaakt is tussen de Spaanse middeleeuwen en de 20e eeuw door onder meer Francisco Ribalta en José de Ribera.

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in de kunst die hier tentoongesteld wordt is het toch de moeite waard om er even langs te lopen. Het oude, goed onderhouden gebouw zelf is geweldig om te zien.

De stad van kunsten en wetenschappen

Aan het uiteinde van het Turia park vind je de stad van Kunst en Wetenschap. Dit is een futuristische stad met 7 grote bouwwerken met allemaal verschillende functies. Je vind hier onder andere een 3D bioscoop (Hemisfèric), een wetenschapsmuseum (Museo de las Ciencias) en een aquarium (Oceanogràfic). Daarnaast vind je er een enorm groot en hypermodern operagebouw (Palau de les Arts Reina Sofía). Hieronder zijn twee van de hoogtepunten uit de stad verder uitgelicht, deze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Het mooiste en tevens ook grootste gebouw van de stad is het operagebouw. Voor de gehele stad was er een budget beschikbaar van 308 miljoen euro, enorm veel geld. De architect (die al bekend stond voor het overschrijden van het budget) heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het project 1282 miljoen euro gekost heeft.

Oceanogràfic

Tussen de gebouwen staat het grootste aquarium van Europa. In het aquarium kun je allerlei zeedieren bewonderen. Er zitten natuurlijk veel verschillende vissen maar je vindt er ook krokodillen, flamingo’s, watervogels en dolfijnen. Met deze dolfijnen worden ook shows opgevoerd.

In de Oceanogràfic is ook een onderwaterrestaurant aanwezig. Hier kan je na het bekijken van alle vissen en andere dieren even rustig bijkomen.

Hemisfèric (3D bioscoop)

Deze 3D bioscoop bevindt zich in het midden van de stad. In deze bioscoop draaien (bijna) elke dag meerdere films, dit zijn vooral documentaires. Deze films worden afgespeeld in het Spaans, Frans, Italiaans en gelukkig ook Engels. Let bij het kopen van de tickets goed op dat je kiest voor een 3D film, er draaien in de bioscoop ook 2D films.

Overdag is de stad een geweldige plek om een kijkje te nemen maar ook s’avonds is er veel te doen. De 3D bioscoop draait tot laat in de avond films en er is een restaurantje waar je iets kunt eten en drinken. Daarnaast worden s’avonds alle gebouwen uitgelicht waardoor het nog een futuristischer beeld geeft. 

Palau de les Arts Reina Sofía (operagebouw)

Het mooiste en tevens ook grootste gebouw van de stad is het operagebouw. Dit gebouw bevat 14 verdiepingen waarvan 3 ondergronds. In dit gebouw vind je twee grote operazalen en twee kleinere zalen die bij elkaar ruimte bieden voor 3.690 toeschouwers.

Het gebouw bestaat niet alleen uit een operagebouw, onderin vind je een luxe restaurant waar je zowel binnen als buiten kunt zitten.

Fietsen en wandelen in het Turia park

Het Turia Park is perfect om een stukje door te wandelen of fietsen. Dit komt doordat er brede paden zijn met genoeg ruimte voor zowel fietsers en wandelaars. Onderweg kom je mooie bruggen, beelden, fonteinen en tuinen tegen. Er zijn enorm veel plekken in Valencia waar fietsen gehuurd kunnen worden. 

Persoonlijk zou ik adviseren om een ochtend of middag vrij te maken en een fietstour te plannen. Er is aanbod zat en zelfs Nederlandstalige tours zijn beschikbaar. Tijdens deze tours zal je ongetwijfeld langs bijvoorbeeld het strand fietsen maar ook zeker door het Turia Park. 

Sporten in het Turia Park

Naast fietsen en wandelen zijn er nog veel meer sportieve activiteiten te beleven. Doordat het park maar liefst 9 kilometer lang is, is er genoeg ruimte om een rondje hard te lopen. Daarnaast staan door het hele park verschillende fitness apparaten verspreid, ook voor een krachttraining ben je hier dus op de juiste plek. 

Ook is het mogelijk om te klimmen in het park. Een van de ontwerpers heeft ervoor gekozen om een brug om te toveren tot een klimmuur. Je klimt dus door de voormalige rivier! Je kunt klimmen bij ‘Pont d’Aragó’. 

Naast alle individuele sporten zijn er ook de mogelijkheid om samen te sporten. Hiervoor is er een voetbalveld, softbalveld, rugbyveld, atletiekveld en een tafeltennistafel. Zeker op zonnige dagen kan het hier erg druk zijn, mocht je gebruik willen maken van een van deze velden is het aan te raden om op tijd te komen, het liefst s’ochtends al.

Bioparc Valencia: Een dierentuin zonder kooien

In het park bevindt zich ook een dierentuin, het Bioparc. Anders dan de traditionele dierentuinen in Nederland zijn de dieren hier niet in kleine kooien opgesloten. De dieren worden binnengehouden door middel van natuurlijke afscheidingen. In het park zitten de dieren die je in een dierentuin zou verwachten. Je vindt er apen, flamingo’s, giraffes, olifanten, et cetera. 

Het dierenpark is niet alleen populair onder toeristen, ook de locals bezoeken het park graag. De dierentuin is voor velen een hoogtepunt van hun trip naar Valencia en zeker moeite waard om te bezoeken. 

Hoe is het Turia Park in Valencia ontstaan?

Na een zware overstroming die 60 mensen om het leven bracht is in 1957 is besloten om vanwege de veiligheid de rivier om te leggen. Hierdoor kwam de strook waarin het park aangelegd is vrij. Nadat het plan om hier een zesbaanse snelweg aan te leggen van de baan was is er besloten om de ruimte te gebruiken voor een park. 

Er werd een wedstrijd georganiseerd waar verschillende ontwerpers hun ideeën in konden brengen, hierna hebben de inwoners van Valencia gekozen welk ontwerp zij het mooist vonden. Doordat de stemming gelijk eindigde hebben alle de ontwerpers allemaal een deel van het park ontworpen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van het Turia park in Valencia

Het Turia park in Valencia heeft geen openingstijden, het park is dag en nacht geopend. Toch raden wij af het park laat op de avond en s’nachts te bezoeken. Dit vanwege je eigen veiligheid. Daarnaast zijn dan ook de activeiten (museum en speeltuin) gesloten.

Hoe lang is het Turia park in Valencia?

Het Turia park in Valencia is zo’n 9 kilometer lang. De rivier die hier voorheen doorheen stroomde heet de ‘Turia’, deze rivier is ongeveer 280 kilometer lang.

Tot slot,

Er valt dus een hoop te beleven in het Turia park in Valencia. Wanneer je door het park loopt raad ik je aan om goed om je heen te kijken, er is een hoop te ontdekken.

Ik heb in dit artikel de vraag ‘Wat is er te doen in het Turia park’ beantwoord. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *