Meteen naar de inhoud
Home » Algemene informatie » Met de auto naar Spanje rijden?

Met de auto naar Spanje rijden?

Hoewel de meeste mensen ervoor kiezen om met het vliegtuig naar Spanje te gaan zijn er steeds meer mensen die de auto pakken. Dit doen zij bijvoorbeeld om meer bagage mee te nemen of omdat zij voor een langere tijd in Spanje willen verblijven. In dit artikel lees je alles wat je moet weten wanneer je met de auto naar Spanje wilt vertrekken.

Wat is de beste route naar Spanje?

Er zijn verschillende routes vanaf Nederland naar Spanje. Afhankelijk van naar welk deel van Spanje je rijdt zijn er verschillende routes. Ik heb hieronder een aantal routes vergeleken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de route via Google Maps te plannen, dit zorgt vaak voor de snelste route. Het nadeel hiervan is dat deze app alleen rekening houdt met de files die op dat moment op de weg zijn, niet met de files die waarschijnlijk zullen ontstaan.

Route met de auto naar Spanje

Route naar het oosten en zuiden

De bekendste route van Nederland naar Spanje loopt via de autoroute du Soleil in Frankrijk, deze route gaat vanaf Parijs via Dijon naar Marseille. Dit is meestal de beste route, in de zomer staat hier vaak file. Wanneer je het risico niet wilt lopen om in de file te staan kun je de A6 het beste vermijden. Hiervoor zijn twee opties, via Parijs naar Bourges of via Parijs naar Toulouse. Deze routes zijn beide ongeveer even lang.

Route naar het midden en zuidwesten

Om in het midden en zuidwesten van Spanje te komen kun je dezelfde route nemen als hierboven genoemd. Dit is niet de beste route, je kunt dan beter via het westen van Frankrijk rijden. Je rijdt via Parijs naar Tours, vervolgens rijd je via Poitiers en Bordeaux richting de grens van Spanje. Je steekt de Spaanse grens over bij Biarritz.

Wat kost met de auto naar Spanje rijden?

Wanneer je met de auto naar Spanje wilt rijden is een van de eerste vragen vaak wat het kost. Veel mensen denken alleen aan de kosten voor de brandstof, echter zijn er ook andere kosten.

De brandstofkosten verschillen natuurlijk per auto, voor een gemiddelde auto zal je zo’n €275 euro kwijt zijn (Euro 95). Wanneer je met een diesel autorijdt betaal je iets minder. Houdt er rekening mee dat tanken in Spanje een stuk goedkoper is dan tanken in Frankrijk. Naast brandstof heb je ook kosten voor de tolwegen, deze zijn zo’n €90 euro. In totaal zal je dan €365 euro kwijt.

Deze berekening is gemaakt op basis van de snelste route van Utrecht naar Madrid. Je eigen route plannen kan via de site van de ANWB.

Onderweg overnachten

Naar Spanje rijden zal waarschijnlijk niet in één dag gaan, je zult onderweg moeten overnachten. Je kunt deze overnachting het beste vooraf al boeken. Op die manier weet je zeker dat er plaats voor je is. Afhankelijk van de route zal je in het zuiden van Frankrijk of net over de grens van Spanje overnachten. Afhankelijk van de route kun je via platformen als Booking.com of AirBnB een goede plek voor de overnachting vinden.

Wanneer je via de A6 naar Spanje rijdt zou ik ibis Avallon aanraden, een goedkoop maar prima hotel om te overnachten.

Kan je in één keer naar Spanje rijden?

Ja, het is mogelijk om in één keer naar Spanje te rijden. Echter hangt het er wel van af waar in Spanje je moet zijn en vanaf waar je in Nederland vertrekt. Wanneer je vanaf Brabant naar Barcelona rijdt zal dit zo’n 16 uur duren. Wanneer je met meerdere chauffeurs in de auto zit en op tijd vertrekt is het dus mogelijk om dit in één keer te doen.

Waneer je vanaf Groningen of Friesland gaat rijden wordt het al een stuk lastiger, het kost je dan zo’n drie uur extra. Wat ons betreft is 19 uur rijden echt te veel en kun je dan beter een overnachting boeken. Ook wanneer je verder het land in moet (denk aan Valencia, Madrid of Sevilla) is het meestal niet mogelijk om in één keer te rijden.

Hoewel het in sommige gevallen dus mogelijk is om in één keer naar Spanje te rijden raden wij aan om toch een overnachting te boeken. Dit is een stuk relaxter!

Wat heb je in de auto naar Spanje nodig?

In Spanje zijn er (net als in andere landen) regels waarin staat wat je verplicht in de auto moet hebben. Wanneer je naar Spanje rijdt kom je natuurlijk ook door andere landen, alles wat je nodig hebt vind je in de lijst hieronder:

 • Gevarendriehoek (bol.com): Deze is verplicht in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Wanneer je buiten de bebouwde kom pech hebt en parkeert op een plek waar dit niet toegestaan is moet je deze gevarendriehoek plaatsen.
 • Veiligheidsvest (bol.com): Hoewel het nergens verplicht is om deze in de auto te hebben moet je deze wel hebben als je pech hebt. Daarom raad ik je aan deze toch mee te nemen, zorg ervoor dat er genoeg zijn voor alle passagiers.
 • Reservewiel of bandenreparatieset (bol.com): In Spanje is het verplicht om één van de twee bij te hebben.

Naast de verplichte spullen zijn er ook een aantal dingen waar je misschien niet gelijk aan denkt maar toch er nuttig kunnen zijn. Ik heb deze hieronder opgesomd:

Voordelen en nadelen

Met de auto naar Spanje rijden kent een aantal nadelen maar zeker ook een aantal voordelen. Ik heb de belangrijkste opgesomd zodat je zelf een afweging kunt maken.

Voordelen

 • (Vaak) goedkoper dan vliegen.
 • Meer vrijheid, je hebt immers je eigen auto in Spanje.
 • Je bespaard kosten omdat je geen auto hoeft te huren in Spanje.
 • Je kunt meer bagage meenemen.

Nadelen

 • Vliegen is een stuk sneller.
 • Vliegen is comfortabeler.
 • Een overnachting onderweg is niet nodig.

Verkeersregels in Spanje

Hoewel de meeste regels in Spanje overeenkomen met de regels in Nederland zijn er toch een aantal verschillen. Zo is het verboden om tijdens het rijden een headset of oortjes te gebruiken. Daarnaast is het verplicht om twee handen aan het stuur te houden. De regels in Spanje zijn meer dan logisch en eigenlijk is het raar dat we deze in Nederland (nog) niet hebben.

Met een elektrische auto naar Spanje rijden

Met een elektrische auto naar Spanje rijden

Wanneer je met een elektrische auto naar Spanje rijdt in plaats van een benzineauto zijn er een aantal verschillen. Dit is een stuk goedkoper alleen zal je dan meerdere keren moeten stoppen om de auto op te laden.

Zijn er wel genoeg laadpunten onderweg naar Spanje?

Het grootste gedeelte van de reis rij je door Frankrijk, hier zijn genoeg laadpunten. In Spanje zijn er nog niet zo heel veel laadpunten, deze worden nog aangelegd. Op dit moment kun je het beste langs de kust rijden, hier vind je de meeste plaatsen om op te laden.

Hoe vaak moet je opladen onderweg met de auto naar Spanje?

Dit hangt af van de afstand die je gaat rijden en het rijbereik van de auto waarmee je rijdt. Gemiddeld moet je tussen de vier en zes keer opladen. Hierbij is de afstand tussen de 1600 en 1800 kilometer en het rijbereik tussen de 270 en 450 kilometer.

Wat kost een auto naar Spanje laten brengen?

Wanneer je niet naar Spanje wilt rijden maar wel je eigen auto daar wilt hebben kun je deze laten brengen. Je kunt ervan uitgaan dat dit zo’n €0,75 cent per kilometer kost. De afstand tussen Utrecht en Madrid is zo’n 1.750 kilometer, €1.312,50 dus. Een hoop geld, zelf rijden is een stuk goedkoper.

De volgende vraag is vaak hoelang het duurt voordat de auto in Spanje aankomt. De meeste bedrijven geven aan dat dit normaal gesproken tien tot veertien werkdagen duurt.

Tot slot,

Ik hoop dat je iets aan dit artikel gehad hebt. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

1 reactie op “Met de auto naar Spanje rijden?”

 1. Lavieilleforge: Betaalbare, leuke overnachting inclusief ontbijt. Avondeten mogelijk. Op weg naar Spanje, ideale route. Gasten kunnen hier 1 of 2 nachtjes verblijven en vol energie de volgende dag naar Spanje reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *