Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Dit moet je weten over Kathedraal La Seu in Valencia

Dit moet je weten over Kathedraal La Seu in Valencia

  • door

Kathedraal La Seu is de grootste kathedraal van Valencia, je vind hier onder andere kunstwerken uit de tijd van de renaissance, de gemummificeerde arm van Vincent of Saragossa en de heilig graal. De kathedraal is geopend voor toeristen en wordt daarnaast nog steeds gebruikt voor christelijke missen. Naast de kathedraal vind je de klokkentoren El Miguelete, bovenop de toren heb je een geweldig uitzicht over Valencia.

Geschiedenis

De kathedraal is in gotische stijl gebouwd tussen 1262 en 1356, de kathedraal is gewijd aan de heilige maagd Maria. Op de plek waar de kathedraal staat was vroeger een moskee te vinden. In de tijd dat er een moskee stond woonden er in Valencia Moren, deze zijn tijdens de reconquista verdreven uit Valencia.

In een andere stad in Spanje (Marbella) vind je veel overblijfselen aan de tijd dat de Moren in dit gebied van Spanje leefden, een voorbeeld hiervan zijn de overblijfselen van een moskee die je in het oude centrum van Marbella vind.

Wat is er te doen in de kathedraal

Kathedraal La Seu in Valencia is niet alleen een kathedraal die bezocht wordt door toeristen, dagelijks zijn hier missen voor gelovigen. Vanwege het toenemende toerisme in Valencia is er tegenwoordig een museum en een audio tour in de kathedraal.

Donderdagmiddag om 12:00 uur wordt er op het plein een traditioneel ritueel gehouden. Dit ritueel komt voort uit het verleden waarin boeren op deze dag de geschillen rondom waterrechten besproken. Vandaag de dag wordt het ritueel nog steeds uitgevoerd in traditionele klederdrachten.

Hoogtepunt: De Heilige Graal

De heilige graal is toch wel het hoogtepunt van het museum. Volgens de verhalen is dit de drinkbeker waaruit Jezus gedronken heeft tijdens het laatste avondmaal. Dit verhaal wordt alleen niet bevestigd in de bijbel en, hier staat niks in over de heilige graal. Doordat de heilige graal pas benoemd is in 1181 wordt het door veel gelovigen gezien als mythe. In dat eerste verhaal over de heilige graal was dit nog geen heilig object, dit is het later pas geworden.

Het verhaal komt waarschijnlijk voort uit de Keltische mythologie, de Katholieke kerk heeft het verhaal nooit erkend.

“Zoeken naar de heilige graal”

Dit is een uitdrukking die is ontstaan omdat het voor velen niet zeker is of de heilige graal echt bestaat, het betekent dan ook dat je zoekt naar iets wat eigenlijk niet te vinden is.

Sinds de 15e eeuw staat de heilige graal in deze kathedraal. In 1785 is de graal kapotgevallen, doordat deze hierna gerestaureerd is kan je deze nog steeds bewonderen. Je vind de beker gelijk rechts van de ingang in een kleine kamer. Als je de audio tour volgt is de heilige graal het einde (en dus laatste hoofdstuk) van de tour.

Spaanse kunst uit de Renaissance

In de kathedraal zijn veel kunstwerken te bewonderen uit de tijd van de Renaissance. Dit zijn niet alleen schilderijen maar ook voorwerpen en beelden uit deze tijd. Je vind het grootste deel hiervan in hal 2.

Francisco Goya was een wel welvarende Spaanse kunstenaar die leefde van 1746 tot 1828 heeft in 1788 twee schilderijen geschilderd. Deze schilderijen hangen nog steeds in de kathedraal.

De gemummificeerde arm van Vincent of Saragossa

Achterin de kathedraal vind je de gemummificeerde arm van Vincent of Saragossa. Vincent was een Promartyr, dit is de eerste martelaar van een zaak. In het verleden is er zelfs een kerk gebouwd speciaal voor Vincent, helaas is deze in de tijd dat de Moren in Spanje aanwezig waren afgebroken en omgebouwd tot moskee.

Praktische informatie

Wat zijn de openingstijden van het museum in de Kathedraal La Seu in Valencia?

Het museum is in het hoogseizoen (april tot en met oktober) dagelijks geopend op de volgende tijden:
– Maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 18:30 uur.
– Zaterdag van 10:00 tot 17:30 uur.
– Zon- en feestdagen van 14:00 tot 17:30 uur.
Het is museum is ook geopend in het laagseizoen (november tot en met maart), wel is het museum dan gesloten op zondagen. Openingstijden zijn dan van 10:00 tot 17:30.

Wat kosten de tickets voor het museum in de Kathedraal La Seu in Valencia?

Tickets voor het museum kosten €7 euro, met uitzondering van kinderen tussen de 3 en 12 en 65+ers, voor deze mensen kost een ticket €5,50 euro. De prijzen zijn inclusief de audio tour. Op zondagen kun je gratis naar binnen.

Wanneer zijn de missen in de Kathedraal La Seu in Valencia?

De missen in de kathedraal worden gehouden op de volgende tijden:
– Weekdagen om 8:00, 9:00, 9:45, 11:00, 12:00, 18:00, 19:00 en 20:00 uur.
– Zaterdagen om 18:00, 19:00 en 20:00 uur.
– Zon- en feestdagen elk geheel huur vanaf 8:00 tot en met 13:00 en 18:00 tot en met 20:00 uur.

De klokkentoren El Miguelete

Naast Kathedraal Le Seu vind je de toren El Miguelete (Torre del Miguelete), dit is de klokkentoren die naast de kathedraal staat. De toren is gebouwd tussen 1381 en 1429 in dezelfde gotische stijl als de kathedraal. In totaal hebben vier architecten gewerkt aan de toren.

De klokkentoren is nog steeds in werking, de 13 bellen worden dus nog steeds gebruikt om bijvoorbeeld de tijd aan te geven. Vroeger waren er klokkenluiders die de klokken af lieten gaan. Tegenwoordig is er automatisch systeem dat de klokken laat luiden, alleen op bijvoorbeeld feestdagen wordt dit nog handmatig gedaan.

De laatste klokkenluider: Mariano Folch heeft dit 60 jaar lang gedaan. Hij woonde in de kamer die speciaal voor de klokkenluider was ingericht (Casa del Campanero), in 1905 is hij overleden.

Vanaf boven heb je een geweldig uitzicht over de kathedraal en de rest van Valencia. Hiervoor moet je eerst meer dan 200 treden omhoog, een lift is in dit oude gebouw natuurlijk niet aanwezig.

Praktische informatie

Wat zijn de openingstijden van de toren El Miguelete in Valencia?

Klokkentoren El Miguelete is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 13:00 en van 16:30 tot 19:00.

Hoeveel entree betaal je voor de toren El Miguelete in Valencia?

Entree is €2, daarvoor kan je de 207 trappen beklimmen en genieten van het uitzicht over Valencia.