Het Fallas festival is een van de grootste feesten van Valencia. Tijdens het feest wordt de stad versierd met honderden beelden. Er worden straatfeesten en vuurwerkshows georganiseerd en op de laatste dag van het feest worden alle beelden in de brand gestoken (La Crema). Het is een gezellige week waarin je jezelf zeker niet gaat vervelen! In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over het Fallas Festival in 2023.
Inhoud
- 1 De geschiedenis van het Fallas Festival
- 2 Wanneer is het Fallas Festival in 2023?
- 3 Wat is er te doen?
- 4 De houten beelden
- 5 De verbranding van de beelden: La Crema
- 6 Vuurwerk tijdens het Fallas Festival
- 7 Traditionele kleding tijdens de Fallas
- 8 Wat kost het bezoeken van het Fallas festival?
- 9 Feitjes over de Fallas
- 10 Veelgestelde vragen over het Fallas Festival
- 11 Tips voor een perfecte week tijdens de Fallas
- 12 Het Fallas Museum
- 13 Kerst en Oud & Nieuw in Valencia
De geschiedenis van het Fallas Festival
Het festival is eeuwen geleden tijdens de middeleeuwen ontstaan. Mensen vierden de komst van het voorjaar en verbrandde het hout wat ze in dat jaar verzameld hadden. Dit ruimde op voor de komst van de lente. Na een tijdje begon een timmerman het hout te veranderen in een houten beeld, om dit daarna pas aan te steken. Andere timmermannen zagen dit en wilde iets maken wat nog mooier was. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot het Fallas Festival wat we vandaag de dag kennen.
Tegenwoordig is het Fallas Festival in Valencia niet alleen in Spanje bekend, het trekt bezoekers vanuit de hele wereld. Jaarlijks trekt het feest meer dan een miljoen bezoekers.
Wanneer is het Fallas Festival in 2023?
De Fallas feesten beginnen elk jaar op de laatste zondag van Februari, in 2023 is dit op 26 februari. Vanaf deze zondag tot en met maandag 14 maart worden er verschillende kleine activiteiten georganiseerd, voornamelijk op het Plaza del Ayuntamiento. Hierna begint het feest voor velen pas echt: De Fallas week. Deze duurt van woensdag 15 maart tot en met de nacht van zondag 19 maart.
Wat is er te doen?
Tijdens het Fallas festival is er in Valencia enorm veel te beleven. Zo worden er verschillende vuurwerkshows en straatfeesten georganiseerd waar je gratis bij kunt zijn. Ook in de clubs en discotheken is het erg gezellig met onder meer liveoptredens. Er staan de hele dag en tot diep in de nacht kraampjes waar je iets te eten of drinken kunt halen. De gezelligste wijk tijdens het festival is Ruzafa, hier worden de meeste evenementen georganiseerd. Aan het eind van de week worden (bijna) alle houten beelden in brand gestoken, dit is erg bijzonder om te zien. Hieronder vind je wanneer en waar welke activiteiten georganiseerd worden.
Het programma van de Fallas week
- De laatste zondag van februari: Op deze dag wordt de Fallas officieel geopend met een vuurwerk- en lichtshow. De Fallera Mayor (de belangrijkste persoon van Valencia tijdens de Fallas) houdt een speech en nodigt de hele wereld uit om aanwezig bij de Fallas.
- 15 en 16 maart: In de nacht tussen deze twee dagen worden alle Fallas beelden geplaatst in de stad. Deze beelden zijn soms zo groot dat ze met hoogwerkers geplaatst moeten worden. Dit moet deze nacht omdat de jury de beelden s’ochtends op 16 maart gaat beoordelen. Later volgt de uitslag waarin te horen is welke beelden gewonnen.
- 17 maart: De dag van de bloemenoffers, op deze dag worden bloemen geofferd aan de Desamparados (hulpbehoevenden). Inwoners van Valencia lopen in traditionele kleding door de stad richting het Plaza de la Virgin.
- 18 maart: Op de avond van 18 maart wordt de grootste sier vuurwerkshow georganiseerd. Deze kun je overal in de stad zien, de beste plek is het Plaza del Ayuntamiento.
- De finale dag op 19 maart: Op de laatste dag van de week worden s’avonds de beelden in brand gestoken. De dag begint met een bloemenoffer op het Plaza de Virgin, hierna wordt er een mis gehouden in kathedraal La Seu. s’Middags wordt er in heel Valencia knalvuurwerk afgestoken. Ook wordt de vuurparade georganiseerd, tijdens deze parade wordt (symbolisch) het vuur naar de stad gebracht. Deze parade begint bij de belangrijkste winkelstraat van Valencia: Calle Colón en eindigt bij een oude stadspoort, Porta de la Mar. Vanaf 22:00 uur worden de beelden in brand gestoken. Dit gebeurt niet allemaal tegelijk, de winnende Fallas worden als laatste aangestoken. Het ritueel duurt de hele nacht, hierna zijn de Fallas afgelopen.
De houten beelden
Tijdens de Fallas feesten worden er meer dan 800 beelden door de stad verspreid. Vroeger werden de beelden enkel van hout gemaakt, tegenwoordig wordt hier ook piepschuim voor gebruikt. De beelden zijn met de jaren steeds groter geworden en tegenwoordig tot wel 30 meter hoog. Door de jaren zijn de beelden ook steeds duurder geworden, deze kosten duizenden euro’s. De beelden hebben vaak een maatschappelijk onderwerp dat door middel van satire overgebracht wordt op de toeschouwers.
Je vraagt je misschien af waarom mensen deze beelden blijven bouwen? Dit komt omdat er ook veel geld aan te verdienen valt. Een jury beoordeelt de beelden, de makers van de mooiste beelden winnen enorme geldbedragen.
De verbranding van de beelden: La Crema
La Crema is voor velen het hoogtepunt van het Fallas Festival in Valencia. Tijdens de laatste nacht van de Fallas worden de beelden aangestoken. Dit is traditie, het hout wordt opgeruimd voor het komende voorjaar. Hoewel bijna alle beelden aangestoken worden blijven er toch een paar gespaard. Deze worden gekozen door het volk en worden in het Fallas Museum geplaatst.
Tijdens La Crema wordt er op straat gedanst en gefeest. De brandweer is in grote hoeveelheden aanwezig om het festival zo veilig mogelijk af te sluiten. Beelden worden alleen aangestoken als de brandweer in de buurt is.
Zelf kun je de beelden niet aansteken, dit doen leden en voorzitters van de Fallas verenigingen. Wel is het geweldig om te zien hoe alle beelden in rook opgaan. Blijf voor je eigen veiligheid op gepaste afstand en steek zelf niks aan.
Het duurste beeld dat tijdens de Fallas in brand gestoken is kostte meer dan een miljoen euro! Dit gebeurde in 2008.
Vuurwerk tijdens het Fallas Festival
Zoals je in het programma van de Fallas hebt kunnen lezen worden er tijdens het festival veel vuurwerkshows georganiseerd. Zowel knal- als siervuurwerk wordt afgestoken. Echte vuurwerkliefhebbers kunnen in maart wel terecht in Valencia, tussen 1 en 19 maart wordt er op het Plaza del Ayuntamiento dagelijks om 14:00 uur een knalvuurwerk show gehouden.
Naast vuurwerkshows worden er ook een aantal spectaculaire lichtshows met muziek gehouden.
Regels voor het zelf afsteken van vuurwerk
Zelf vuurwerk afsteken is in Nederland natuurlijk bijna nooit toegestaan, in Valencia is dit anders. Je kunt hier tijdens de Fallas tien dagen lang ongelimiteerd vuurwerk afsteken. Veel mensen vinden dit leuk en doen hier enthousiast in mee. Je mag zelf dus ook vuurwerk afsteken! Er zijn in Valencia rond deze tijd veel vuurwerkwinkels waar je terecht kunt om inkopen te doen. Let er tijdens de feesten goed op wat er om je heen gebeurt en maak het tijdens het afsteken niet te bont.
Traditionele kleding tijdens de Fallas
Tijdens de Fallas dragen de Fallera’s traditionele jurken. Deze jurken zijn grotendeels gemaakt van zijde, een grondstof waar de stad Valencia om bekend staan. De jurken worden met de hand gemaakt, hierdoor kosten ze vaak duizenden euro’s. Naast de jurken zijn de schoenen die de Fallera’s dragen ook handgemaakt. Deze matchen altijd met de jurk en zijn net als de jurken niet goedkoop.
Het kapsel van de Fallera’s wordt allemaal hetzelfde gedaan, bij iedereen zit het strak naar achteren. Daarnaast dragen de Fallera’s sieraden om hun oren, dit dient als bescherming tegen de harde knallen van het vuurwerk.
Wat kost het bezoeken van het Fallas festival?
Het festival wordt op de straten van Valencia gevierd, om hierbij te zijn heb je geen kaartjes nodig. In principe is dit dus gratis. Houd er rekening mee dat prijzen van de drankjes en horeca hoger zijn dan normaal. Vooral bij de marktkramen die verspreid staan door het centrum liggen de prijzen hoog. Dit kost je dus wel geld. Ook de entreeprijzen en prijzen van drank stijgt tijdens het evenement in de clubs en discotheken.
Je moet er ook rekening mee houden dat de prijzen van overnachtingen hoger liggen tijdens de Fallas. Dit komt omdat er enorm veel mensen op af komen. Hetzelfde geldt voor de vliegtickets. Het advies is daarom om zo vroeg mogelijk te boeken, vaak zie je dat de goedkope overnachtingen en vliegtickets als eerste uitverkocht raken.
Feitjes over de Fallas
- De beelden die gebouwd worden voor de Fallas feesten kosten bij elkaar meer dan €10 miljoen euro.
- Er worden ongeveer 800 beelden gebouwd en verspreid door de stad.
- Het festival trekt meer dan een miljoen bezoekers van over de hele wereld.
- Sinds 2016 staat het festival op de lijst van immaterieel werelderfgoed, samengesteld door Unesco.
Veelgestelde vragen over het Fallas Festival
Je vraag je misschien af hoe veilig het is om s’nachts al die houten beelden aan te steken. Dit wordt gelukkig goed in de gaten gehouden door verschillende brandweermannen, zolang deze niet in de buurt zijn mogen beelden niet aangestoken worden. Dit zorgt ervoor dat het feest zo veilig mogelijk verloopt.
Eigenlijk heb je niet veel nodig behalve een goed humeur! Toch is het belangrijk om een (veiligheids)bril te dragen. Dit beschermt je tegen het velen vuurwerk dat afgestoken wordt en tegen het vuur dat van de beelden die in brand gestoken zijn afkomt.
De allerlaatste dag (19 maart) is het leuk, je kunt overdag de beelden nog bekijken de s’avonds aangestoken worden. Ook de dagen naar aanloop van dit moment zijn geweldig om een keer mee te maken!
Overdag worden er tijdens de Fallas in Valencia ook activiteiten georganiseerd die geschikt zijn voor kinderen. Denk hierbij aan vuurwerkshows en parades. s’Avonds en s’nachts is het feest natuurlijk niet geschikt voor kinderen.
Tips voor een perfecte week tijdens de Fallas
- Koop het tijdschrift ’Turista Fallero’. Dit tijdschrift wordt elk jaar gemaakt en hier staan de beelden en wat achtergrondinformatie in.
- Echte feestjes beginnen pas na middernacht. Dit komt doordat Spanjaarden pas laat avondeten.
- Wees op tijd met het boeken van een vlucht en accommodatie. Het festival trekt veel bezoekers waardoor vliegtickets en overnachtingen vol raken of veel duurder worden.
- Breng een bezoek aan het Plaza del Ayuntamiento, dit is het centrale punt van de festiviteiten.
- Valencia is een veilige stad, toch is het belangrijk om op je spullen te letten. Een drukbezocht evenement is een prooi voor zakkenrollers. Daarnaast is het slim om zo min mogelijk spullen mee te nemen.
Het Fallas Museum
Het Fallas festival in Valencia duurt een aantal weken per maand en kan dus niet altijd bezocht worden. Om toch een impressie van het feest te krijgen kun je een bezoek brengen aan het Fallas museum (Museo Fallero). Dit is één van de velen musea in Valencia. In dit museum kun je meer dan 80 beelden bewonderen die tijdens het festival in de stad stonden. Dit zijn de mooiste beelden en om die reden niet in de brand gestoken. De oudste beelden in het museum zijn afkomstig van de editie in 1934.
Daarnaast kun je in het museum veel leren over het Fallas festival. Er is veel te informatie te vinden over het ontstaan en verloop van de festiviteiten. Ook kun je er leren hoe de beelden gemaakt worden en hoe dit vroeger gebeurde.
Praktische informatie over het Fallas Museum
Het Fallas Museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Ook op zon- en feestdagen kun je terecht, dit kan van 10:00 tot 14:00 uur. Je kan uiterlijk 45 minuten voor sluitingstijd naar binnen.
Een bezoek aan het museum kost voor volwassenen €2 euro. Voor kinderen en gepensioneerden is er een gereduceerd tarief van €1 euro. Op zon- en feestdagen kan iedereen gratis naar binnen.
Je vindt het museum aan de rand van het Turia Park in Valencia. Je kunt het museum goed bereiken met het openbaar vervoer en met de fiets. Het adres is Plaça de Montolivet, 4, 46006 València, Spanje
Kerst en Oud & Nieuw in Valencia
Naast het Fallas Festival wordt er in Valencia ook kerst en oud en nieuw gevierd. Hoewel er veel overeenkomsten tussen de manier waarop deze feesten gevierd worden met de viering in Nederland zijn er ook een aantal verschillen.
Hoe wordt kerst gevierd in Valencia?
Tijdens kerst wordt de hele stad versierd met lampjes en kerstbomen. Winkels hangen hun etalage vol met verschillende kerst attributen. Op het Plaza del Ayuntamiento staat een grote kerstboom met daarnaast een draaimolen voor kinderen. Rond deze tijd vind je veel kramen waar geroosterde kastanjes en amandelen verkocht worden, inwoners van Valencia zijn daar dol op. Er heerst tijdens kerst een gezellige sfeer in de stad. Het is leuk om tijdens de kerstvakantie een weekendje naar Valencia te gaan met de familie.
Let erop dat net zoals in Nederland veel winkels rond de feestdagen gesloten zijn, met name op eerste kerstdag zijn de meeste winkels gesloten. Hoewel erop tweede kerstdag meer winkels open zijn is dit niet te vergelijken met de winkels in Nederland.
En oud & nieuw dan?
Er is nogal een verschil in de manier waarop oud en nieuw gevierd wordt. In Valencia wordt het feest grotendeels gevierd op het Plaza Ayuntamiento, net als de Fallas. Op oudejaarsdag zijn er op dit plein verschillende activiteiten voor kinderen. Vanaf 22:30 uur barst het feest los voor volwassenen, er is dan muziek en er zijn verschillende stands waar je eten en drinken kunt halen. Net voor middernacht is er een lichtshow op het stadhuis.
Precies om middernacht begint er een Valenciaanse traditie. Volgens de traditie heb je in het komende jaar twaalf maanden geluk als je tijdens de twaalf klokslagen twaalf druiven opeet. Iedereen doet hieraan mee.
Daarna barst (net zoals in Nederland) het feest pas echt los. Er wordt gefeest en er wordt wat vuurwerk afgestoken. Tijdens oud en nieuw wordt er in Valencia niet heel veel vuurwerk afgestoken, dit wordt goedgemaakt tijdens het Fallas Festival. Op oudejaarsnacht is er tot 01:45 uur een DJ die ervoor zorgt dat de sfeer er goed in blijft zitten. Een bezoek aan het plein is gratis, er wordt verdiend aan de drank die verkocht wordt. Let erop dat het erg druk is op het plein, kom dus op tijd.
Tot slot,
Wij hopen dat je een gezellige week tegemoet gaat, geniet van alle beelden, feesten, muziek, en shows tijdens het Fallas Festival in Valencia. Vergeet ook zeker niet de rest van de stad te bekijken tijdens het festival, een dagje strand is ook niet te missen tijdens je stedentrip. Meer tips en bezienswaardigheden in Valencia vind je op deze pagina.
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over dit artikel laat het dan zeker weten in een reactie. Mocht je dit artikel waardevol vinden zou je het kunnen delen via social media (Facebook, Instagram etc.), alvast dank hiervoor! Fijne vakantie!