Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Plaza de la Virgin: Het gezelligste plein van Valencia

Plaza de la Virgin: Het gezelligste plein van Valencia

  • door

Één van de gezelligste pleinen van Valencia is de Plaza de la Virgen. Dit plein is gewijd aan de heilige maagd Maria. Op het plein staat een fontein met daarop een standbeeld ter ere van de Turia rivier. Aan het plein grenzen verschillende bezienswaardigheden, zo vind je er Kathedraal La Seu en Klokkentoren El Miguelete. Daarnaast vind je er ook het archeologisch museum van Valencia.

Wat is er te doen bij het Plaza de la Virgen?

Plaza de la Virgen is een gezellig plein in het centrum van Valencia, het plein is ontstaan tijdens de tijd van de Romeinen. Op het plein vind je een aantal terrassen waar je kunt lunchen en dineren. In de straat die grenst aan het plein vind je een goede bakker waar je een lekker ontbijtje kunt scoren. Ook kun je op het plein terecht voor Italiaanse ijs, in de zomer een echte aanrader.

De fontein

In 1974 is de beeldhouwer Manuel Silvestre Montesinos gevraagd om deze fontein te maken. De fontein beeld de acht belangrijkste irrigatiekanalen in Valencia uit. Irrigatie en waterkanalen zijn erg belangrijk geweest voor Valencia, en dit zijn ze nog steeds. Om de fontein staan beelden van acht naakte vrouwen. Het grootste beeld dat op de fontein ligt is van de god Neptunus.

De basiliek van de maagd

Het roze kleurige gebouw aan de rand van het Plaza de la Virgen is de basiliek van de maagd en de daklozen (Basílica de la Virgen de los Desamparados). De basiliek is gebouwd tussen 1652 en 1667 en vandaag de dag nog steeds in gebruik. Het plein heeft zijn naam te danken aan deze basiliek, de basiliek staat er ter ere van Maria (net als het plein). Er worden zelfs maandelijks internationale missen georganiseerd.

Als toerist is het bezoeken van de basiliek lastig. Het grootste gedeelte van de dag zijn er missen in de basiliek, als ongelovigen mag je dan niet naar binnen. Ook op momenten dat er geen missen zijn worden er niet altijd toeristen binnen gelaten, je moet dus geluk hebben.

Kathedraal La Seu in Valencia

Aan het plein grenst de grootste kathedraal van Valencia, Kathedraal La Seu. In deze kathedraal komen gelovigen samen om te luisteren naar het woord van god. Het bijzondere aan het gebouw is dat de heilige graal hier te vinden is. Volgens een aantal gelovigen is dit de beker waaruit Jezus tijdens het laatste uit gedronken heeft, de bijbel erkent dit verhaal niet.

In Valencia trekt de kathedraal ook steeds meer toerisme. Inmiddels is de kathedraal deels als museum ingericht. Toeristen kunnen hier naast de heilige graal ook de gemummificeerde arm van Vincent of Saragossa bekijken. Daarnaast zijn er ook schilderijen uit de tijd van de Renaissance te vinden. Er wordt in verschillende talen een audiotour aangeboden.

Praktische informatie

Het museum is dagelijks geopend. Op werkdagen van 10:00 tot 18:30 uur, op zaterdag van 10:00 tot 17:30 uur. Op zon- en feestdagen is het museum geopend van 14:00 tot 17:30 uur. Tickets voor het museum kosten €7 euro (inclusief audiotour), op zondagen kun je gratis naar binnen.

Houd er tijdens je bezoek rekening mee dat hier ook gelovigen komen. Wees dus zachtjes en onderbreek het gebed van deze mensen niet.

Klokkentoren El Miguelete

El Miguelete is de klokkentoren die je naast de kathedraal vindt, deze is al in 1381. Ook deze kun je tegenwoordig bezoeken. Vroeger werden de klokken handmatig bediend. De klokkenluider woonde in de klokkentoren, hij liet elk uur en tijdens speciale gelegenheden de klokken luiden.

Vandaag de dag is de klokkentoren nog steeds in werking. Tegenwoordig is het systeem geautomatiseerd en hoeft er alleen maar iemand naar boven als de klokken geluid moeten worden tijdens speciale gelegenheden. Bovenaan de toren heb je een geweldig uitzicht over het centrum van Valencia, je moet hier wel meer dan 200 trappen omhoog voor lopen.

Praktische informatie

Je kunt de klokkentoren van maandag tot en met zaterdag beklimmen. Dit kan tussen 10:00 tot 13:00 uur en van 16:30 tot 19:00 uur. Het kost je €2 euro per persoon aan entree.

Het eeuwenoude Watertribunaal

Elke donderdag wordt er op het Plaza de la Virgen in Valencia een watertribunaal gehouden. Het tribunaal bestaat al enorm lang en staat tegenwoordig op de lijst van Unesco. Vroeger werd het tribunaal uitgevoerd om problemen tussen boeren op te lossen, deze gingen over waterkanalen en irrigatie. De boeren konden zelf naar het tribunaal toe stappen. Vervolgens deed het tribunaal een uitslag, deze was bindend en kon niet aangepast worden.

Tegenwoordig worden de problemen van boeren niet meer tijdens het tribunaal opgelost. Toch wordt het tribunaal nog uitgevoerd. Hier komen toeristen maar ook locals op af om een indruk te krijgen van het tribunaal dat volgens een aantal bronnen al sinds 960 na Christus uitgevoerd wordt.

Het archeologisch museum in Valencia

Wanneer je langs de kathedraal loopt kom je uit bij het archeologische museum van Valencia. In dit museum kun je verschillende archeologische vondsten bekijken uit de tijd van de Romeinen tot de middeleeuwen. Dit komt doordat vroeger gebouwen op overblijfselen van andere gebouwen neergezet zijn. Er zijn dus enorm veel resten gevonden in Valencia en in de omgeving. Dit levert tegenwoordig ook problemen, tijdens de bouw van nieuwe gebouwen worden vaak resten gevonden waardoor de bouw stilgelegd moet worden en vertraging oploopt.

Ook s’avonds is het mooi om even langs het museum te lopen. Hoewel het museum dan gesloten is, is er toch wat te zien. Het museum is ondergronds gebouw en heeft een glazen dak met daarboven een aangelegde plas water. Als de zon onder is verlichten ze het museum, je kunt dan door het water kijken naar de overblijfselen uit de geschiedenis.

Praktische informatie

Het museum is dagelijks geopend. Van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur. Op zon- en feestdagen is het museum van 10:00 tot 14:00 uur geopend. Een bezoek aan het museum kost €2 euro, daarnaast is er een gereduceerd tarief van €1 euro voor bijvoorbeeld kinderen en ouderen. Op zon- en feestdagen kun je het museum gratis bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *