Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Zondag in Valencia? Dit kun je doen

Zondag in Valencia? Dit kun je doen

  • door

Op zondag zijn er een aantal dingen te beleven in Valencia, zo zijn verschillende musea en monumenten gratis. Daarnaast wordt er elke zondagochtend een vlooienmarkt georganiseerd: El Rastro. Hoewel je dit misschien niet gelijk zult denken zijn ook veel winkels op zondag geopend, deze openen wel later in de ochtend dan de rest van de week.

Bezoek een van de gratis Musea

Als je op zondag in Valencia bent is het belangrijk om te weten dat je voor veel musea geen entree betaald, terwijl dit de rest van de week wel het geval is. Voorbeelden van musea die op zondagen gratis zijn, zijn bijvoorbeeld La Lonja de la Seda (de grootste kathedraal van Valencia) en Museo Ceramica (het museum over keramiek).

Het is belangrijk om te weten dat de openingstijden op zondagen afwijken. De meeste musea openen rond 10:00 uur en sluiten alweer rond 14:00 uur. Check even of dit ook geldt voor het museum dat jij graag wilt bezoeken.

El Rastro: Vlooienmarkt in Valencia

Elke zondagochtend wordt er in de buurt van het stadion van Valencia C.F (Mestalla) een soort vlooienmarkt georganiseerd. Op de markt verkopen locals onder andere antieke spullen, LP-spelers, kunst en kleding. Hoewel je het grootste deel van deze spullen niet in het vliegtuig mee terug krijgt is de markt toch de moeite waard om te bezoeken. Je krijgt dan een impressie van de sfeer bij een echte Spaanse markt.

De markt is ontstaan in Madrid, vanaf 1740 wordt de markt georganiseerd. In het begin werd er vooral kleding verkocht en geruild maar dit is geleidelijk uitgebreid naar meer producten. De markt in Madrid wordt ook nog steeds georganiseerd en is een groot succes met meer dan 3500 verkopers. Vanwege dit grote succes wordt de markt tegenwoordig op meerdere plaatsen in het land georganiseerd, één van deze plekken is in Valencia.

Praktische informatie: De markt wordt dus op zondagochtend georganiseerd, van 8:00 tot 13:00 uur. Je vindt de markt op de Plaza Amelia Chiner.

Wandelen in Valencia

Doordat Valencia een relatief kleine stad is kun je hier perfect een wandeling doorheen maken. Omdat op zondag een groot deel van de bezienswaardigheden gesloten zijn is dit de perfecte dag! Tijdens een wandeling kun je in een halve tot hele dag het grootste gedeelte van de stad bekijken.

Vaak gaan mensen lopen zonder route, dit is echter niet verstandig omdat je dan een aantal van hoogtepunten in de stad zal missen. Wij hebben twee wandelroutes ontwikkeld, de stads- en de strandroute. Wanneer je besluit deze routes te volgen zal je een halve tot hele dag (afhankelijk van de keuzes die je tijdens de route maakt) kunnen wandelen door Valencia. De routes zijn voor iedereen toegankelijk.

De routes kunnen op deze pagina voor €5,95 besteld worden, je krijgt dan direct toegang.

Shoppen op zondag

Zijn de winkels in Valencia op zondag geopend?

Zeker, op zondagen zijn veel winkels in Valencia gewoon geopend. Het enige verschil is dat de winkels wat later in de ochtend opengaan, vaak tussen 11:00 en 12:00 uur. Ook de winkelcentrums gaan rond deze tijd open, deze sluiten pas laat in de avond weer.

Kan ik op zondag de Mercado Central in Valencia bezoeken?

Nee, de centrale markt in Valencia is alleen van maandag tot en met zaterdag geopend. Ook de meeste andere markten zijn geopend. Alleen de Mercabanyal is op zondagen geopend, dit is een gezellige markt met verschillende horecagelegenheden.

Neem een kijkje bij het smalste huis van Europa

In Valencia vind je het smalste huis van Europa, je vindt deze in de buurt van de Mercado Central aan het Plaza Lope de Vega. Naast het smalle huis is er verder weinig te doen op dit plein. Op het plein staan een aantal marktkraampjes waar lokale kunst en hebbedingetjes verkocht worden. Het huisje is net iets meer dan een meter breed, namelijk 1,07 meter. Het enige huis dat smaller is dan dit huisje staat in Brazilië, deze staat bekend als de ‘Casa del Metro’ en is 1 meter breed.

Het kleine huisje is sinds 2015 eigendom van de bar die ernaast gevestigd is. Helaas is het niet meer mogelijk om het huis van binnen te bewonderen. Voordat het gebouw bij de bar hoorde woonde er een familie. Deze familie had de begane grond ingericht als juwelier. Deze familie woonde niet voor niks in zo’n smal huis. De reden dat het huis zo smal is heeft te maken met de kosten, de huizenprijs werd destijds enkel gebaseerd op de breedte van de woning.

Het huisje wordt tegenwoordig vaker bezocht door buitenlandse toeristen, de Spanjaarden zien het huisje (nog) niet als een bezienswaardigheid. Hierdoor vind je in de buurt weinig toeristenwinkels.

Bezoek de Zijdebeurs

Een bezoek aan de Zijdebeurs is niet te missen tijdens je stedentrip in Valencia. De bouw van de Zijdebeurs is afgerond in 1548, destijds werd het gebouw gebruikt voor de handel in zijde. Daarnaast is de eerste Spaanse rechtbank hier gevestigd, ook was er een gevangenis voor handelaren met hoge schulden. In het gebouw kan je onder meer de zaal bekijken waar handel gedreven werd en de zaal waar de rechtbank hun uitspraken deed.

De Zijdebeurs is in 1996 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Het is één van de weinige erfgoederen die op deze lijst staan in Valencia. Op zondag is entree tot de zijdebeurs gratis, de beurs is op zondagen geopend van 10:00 tot 14:00 uur.

In de Zijdebeurs kan je een audiotour volgen waarin je meer informatie krijgt over het gebouw en de geschiedenis. De audiotour is in meerdere talen beschikbaar waaronder Engels en Nederlands. Helaas is de audiotour niet gratis, de tour kost je €2 euro.

Wat kun je nog meer doen op zondagen?

  • Bezoek de Stad van Kunsten en Wetenschappen: Dit is een futuristische stad waarvan de bouw in 2009 afgerond is. Er staan zeven verschillende bouwwerken waaronder een operagebouw, 3D bioscoop en het grootste aquarium van Europa. Wanneer je Valencia bezoekt is een bezoek aan deze stad echt een must.
  • Wandel door het Turia Park: Dit park is maar liefst 9 kilometer lang en is aangelegd op een plek waar vroeger een rivier liep. Daardoor kun je er mooie bruggen aanschouwen, ook vind je er mooie fonteinen, beplanting en verschillende sportfaciliteiten.
  • Lekker dagje strand: Valencia kent drie grote stranden: het Las Arenas strand, Malvarrosa strand en het La Patacona strand. Deze stranden zijn perfect om even bij te komen tijdens je drukke stedentrip.

Wat is er gesloten op zondag?

Hoewel er veel bezienswaardigheden en winkels geopend zijn, zijn er ook een aantal gesloten. Zo is het belangrijk om te weten dat bijvoorbeeld klokkentoren El Miguelete en dus de meeste markten gesloten zijn. Daarnaast worden veel strandactiviteiten niet op zondagen georganiseerd. Zoek online even uit of het uitje wat jij gepland hebt op zondagen geopend is, zo voorkom je teleurstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *