Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Wandelen in Valencia | + Wandelroutes

Wandelen in Valencia | + Wandelroutes

  • door

Wanneer je tijdens je stedentrip op een actieve manier de stad wilt verkennen is dit erg leuk om wandelend te doen. De bezienswaardigheden in Valencia zijn relatief dicht bij elkaar waardoor je gemakkelijk van de een naar de ander kunt lopen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over wandelen in Valencia.

Waar kun je wandelen?

Wandelen in Valencia kan op verschillende plekken. Mijn voorkeur is wandelen in Jardín del Turia of langs de boulevard, je zou deze twee ook kunnen combineren. Mijn advies zou wel zijn van te voren goed te bedenken hoe je wilt gaan lopen, er zijn in Valencia ook buurten die je beter kunt vermijden.

Wandelen in het Turia Park

Het negen kilometer lange park in Valencia is geliefd onder toeristen. Veel te doen, sporten, fietsen, wandelen
Jardín del Turia, Valencia

Het Turia park is aangelegd op de plek waar voorheen een rivier stroomde. Deze rivier is in 1957 overstroomt, dit zorgde voor 60 slachtoffers en richtte enorm veel schade aan. Hierdoor heeft het stadsbestuur besloten om deze rivier om te leggen. Hoewel er plannen lagen voor een zesbaanse snelweg is dit (gelukkig) op het laatste moment veranderd naar een park: Het Turia park.

In totaal is het park 9 kilometer lang, lang genoeg voor een wandeling dus. Tijdens deze wandeling zal je onder verschillende bruggen doorlopen, deze staan er dus omdat hier vroeger een rivier stroomde.

Onder één van deze bruggen is zelfs een klimmuur gebouwd!

Het park is aangekleed met veel beplanting en fonteinen, er hangt een gezellige sfeer.

De haven en boulevard

Jachthaven Valencia
Jachthaven Valencia

Bij de haven van Valencia vind je het Las Arenas strand met een kleine boulevard, aan deze boulevard vind je verschillende winkeltjes en restaurants. Bij de haven vind je Veles e Vents, een modern gebouw dat speciaal gebouwd is voor de Port America’s Cup (zeilwedstrijd) in 2007. Inmiddels zit er een restaurant in het gebouw, dit is zeker de moeite waard om te bekijken.

De boulevard van Valencia is bijna 4 kilometer lang, genoeg voor een korte wandeling dus. Zeker wanneer je er rekening mee houd dat je ook terug moet. Je kunt over de boulevard teruglopen of door de stad.

Wandelroutes

Om optimaal gebruik te maken van je tijd kun je het beste een wandelroute volgen. Echter zijn er weinig wandelroutes die door de stad zelf lopen, de meeste routes zijn buiten de stad gemaakt.

Omdat er zo weinig aanbod is heb ik besloten zelf een aantal wandelroutes te maken, dit zijn er uiteindelijk drie geworden. De eerste is een route door het centrum langs alle bezienswaardigheden. Je komt bijvoorbeeld langs de stad van Kunst en Wetenschap, de Mercado Central en kathedraal La Seu.

Wanneer je de tweede route volgt loop je een lang stuk langs de boulevard, zie je een stuk van de haven en een klein stukje door het Turia park. De laatste route is combinatie van deze twee, zie het als ’the best of both worlds’.

De wandelroutes duren gemiddeld tussen de drie en vier uur, de afstand die je aflegt is tussen de 9 en 12 kilometer (Afhankelijk van de route).

Je kunt de wandelroutes hier bekijken.

Wandeltours met gids

Online worden er veel wandeltours aangeboden met een Nederlandse gids. Dit kan leuk zijn als je graag wat wilt leren over de stad. Echter zou ik er zelf niet voor kiezen, tijdens zo’n tour ben je niet vrij om op bepaalde plekken wat langer te blijven, even op het terras te zitten of gewoon even uit te rusten.

Toch zou het wel wat voor jou kunnen zijn, wanneer je graag veel leert over de stad is een wandeltour echt iets voor jou. De gidsen weten veel en in tegenstelling tot een fietstour kan de gids tijdens een wandeltour continu interessante verhalen vertellen.

Wandelen in de omgeving Valencia

Wanneer je op zoek bent naar een uitdagende wandeling in de natuur kun je ook bij Valencia terecht. In de buurt van de stad zijn grote stukken natuur waar je goed doorheen kunt lopen. Een van mijn favorieten is Natuurpark Albufera.

Natuurpark Albufera

Natuurpark Albufera Boottocht

10 kilometer van Valencia vind je natuurpark Albufera met het grootste zoetwatermeer van Spanje. Dit park is in het verleden ontstaan doordat de boeren van Valencia hier hun rijst verbouwde, hiervan werd de eerste traditionele paella gemaakt! Deze rijstvelden zijn nog steeds te bekijken.

Ook vissers zijn hier veel, het zoetwatermeer werd gebruikt om de lekkerste vis te vangen. De vissers woonden in kleine dorpjes rondom het meer. De vissers maakte gebruik van traditionele houten bootjes. Zij verkochten de vis, vervolgens werd deze verder verspreid door Spanje. De houten boten liggen vandaag de dag nog steeds rondom het meer, schippers gebruiken deze vandaag de dag voor boottochten met toeristen.

Op deze pagina kun je een aantal wandelroutes in het park vinden. Tijdens deze routes zie je een groot deel van het park en loop je door de dropjes. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om even te pauzeren tijdens een boottocht.

Wandel in de bergen

Hoewel je in Valencia weinig hoogteverschillen hebt is dat in de omgeving wel anders. Er zijn talloze gebergte die perfect zijn om op te wandelen. Je kunt het beste naar Parque Natural de la Serra Calderona, dit is het dichtst bij Valencia.

Het park is zo’n 17.000 hectare groot en heeft bergtoppen op een hoogte van meer dan 1000 meter. Met goed weer heb je hier een geweldig uitzicht over de stad Valencia. Je hebt hier zowel wandelingen voor gevorderden als voor beginners. Er is bijvoorbeeld een wandelroute van 45 minuten over een pad dat leidt tot het oude kasteel, ook vanaf hier heb je een geweldig uitzicht.

Waar kun je beter niet gaan wandelen?

Net zoals in elke stad zijn er in Valencia een aantal plekken die je beter kunt verwijden, en waar je dus beter niet kunt gaan wandelen. De volgende wijken zou ik zo veel mogelijk vermijden:

  • Benicalap
  • Nazareth
  • El Cabanyal

Vooral s’avonds zou ik niet door deze wijken heen lopen, maar ook overdag moet je hier oppassen.

Fietsen in Valencia

Wanneer je niet wilt wandelen maar wel de stad wilt zien is dit per fiets ook goed te doen. In Valencia zijn minder fietspaden dan in Nederland maar voor Spaanse begrippen zijn er veel. Je kunt goed langs de boulevard en in het centrum fietsen. Tussen deze plekken ligt ook een fietspad.

Je kunt ervoor kiezen om zelf fietsen te huren of een fietstour te volgen. Mijn voorkeur zou zijn het boeken van een fietstour met een Nederlandse gids. Deze weet waar je wel en waar je niet kunt fietsen, weet veel van de stad en zorgt ervoor dat je niet verdwaald. Nederlandse fietstours zijn te boeken bij Bajabikes.

Meer over fietsen in Valencia vind je op deze pagina.

Tot slot,

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel over ‘Wandelen in Valencia’, mocht je nog interesse hebben in de wandelroutes kun je deze hier vinden. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *