Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Hoe veilig is Valencia?

Hoe veilig is Valencia?

  • door

Voordat je naar een bepaalde plek op vakantie gaat wil je waarschijnlijk weten of het veilig is op die plek. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de veiligheid in Valencia. Deze informatie is voor heel Spanje relevant maar dus specifiek gericht op Valencia.

Ja, Valencia is een veilige stad. Net als in elke andere stad zijn hier zakkenrollers en criminelen actief. Als je hier rekening mee houdt zal je hier weinig problemen mee hebben. Verder zijn er een aantal buurten die je (vooral s’nachts) beter kunt vermijden.

Zakkenrollers en criminaliteit in Valencia

Op de lijst met de veiligste steden van Europa staat Valencia op plek 28. Toch zijn er zakkenrollers (of carteristas zoals ze in Spanje genoemd worden) actief die het met name gemunt hebben op toeristen, voor hen zijn dit makkelijk doelwitten. Vooral op drukke plekken zoals de stad van wetenschap en kunsten of bij de Mercado Central zijn deze zakkenrollers actief. Daarnaast zijn zij ook actief in het openbaar vervoer.

Hoe gaat een zakkenroller te werk?

Zakkenrollers maken vaak gebruik van dezelfde technieken om toeristen te bestelen. Zo lopen ze ‘per ongeluk’ tegen je aan in de metro of maken ze een praatje om je af te leiden. Het is verstandig om goed op te letten als een vreemde tegen je gaat praten. Dit geldt ook voor toeristen, zakkenrollers doen zich steeds vaker voor als toerist.

Om de kans zo klein mogelijk te maken dat je spullen gestolen worden heb ik een aantal tips voor je:

  • Neem alleen mee wat je écht nodig hebt.
  • Leg je spullen nooit zomaar ergens neer.
  • Stop je portemonnee (en andere spullen) niet in je achterzak.
  • Draag je rugzak op je buik of over één schouder, op deze manier kan je deze in de gaten houden. Daarnaast zou je kunnen overwegen een anti-diefstal rugzak aan te schaffen.
  • Zorg dat je niet afgeleid wordt.

Wanneer er toch iets van je gestolen wordt of je hebt assistentie nodig van de politie kun je in dringende situaties altijd het noodnummer 112 bellen. Wanneer je er pas later achter komt dat je bestolen bent raad ik aan aangifte te doen. Hoewel de kans klein is dat de dader nog gepakt wordt is een aangifte vaak nodig voor de verzekering.

Hoe doe je aangifte in Valencia?

Als buitenlandse toerist kan je op verschillende manieren aangifte doen in Valencia. Het makkelijkst is om naar het lokale politiebureau te gaan, hiervan zijn er achttien in de regio. Daarnaast kun je bellen naar 902 102 112 of aangifte doen via deze link. Meer informatie vind je op de website van de politie.

Heb ik een reisverzekering nodig?

Of je een reisverzekering nodig hebt verschild in elke situatie. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat het niet verplicht is om een reisverzekering af te sluiten. De voornaamste reden om een reisverzekering af te sluiten is niet vanwege diefstal, dit is voor het vervroegd afbreken van de reis of het verlengen (in verband met ziekte of ongelukken).

Voordat je een verzekering afsluit is het verstandig om te kijken of je niet al verzekerd bent. Misschien zit er al een reisverzekering bij je normale verzekering inbegrepen. Daarnaast zitten bij veel creditcards een reisverzekering inbegrepen. Wanneer dit het geval is moet je goed op de voorwaarde letten, deze zijn nogal strikt. Je moet bijvoorbeeld de gehele reis met creditcard betalen, niet alleen het verblijf.

Alcohol en drugs in Valencia

De alcoholregels in Valencia komen grotendeels overeen met de regels in Nederland, je mag vanaf 18 jaar drinken. Hoewel het dus verboden is om als minderjarige te drinken wordt dit op de meeste plaatsen niet gecontroleerd. In Valencia is het niet toegestaan om (met uitzondering van terrassen) buiten te drinken.

Drugs zijn in heel Spanje verboden om te gebruiken, verkopen en te bezitten. Dit geldt dus ook in Valencia. De wijk Las Casitas Rosas kun je het beste vermijden, hier zitten s’avonds en s’nachts vaak mensen die verslaafd zijn.

Veiligheid in het verkeer

Nog een verschil tussen Spanje en Nederland is het verkeer. De bestuurders in Spanje rijden een stuk agressiever dan wij in Nederland. Ze rijden vaker door rood waardoor je altijd moet oppassen met oversteken.

Fietsen in Valencia

Veel mensen kiezen er tijdens hun stedentrip voor om een fietstour door Valencia te doen. Fietsen in Valencia is anders dan in Nederland. Zo zijn er (met uitzondering van het fietspad van het centrum naar het strand) weinig plekken waar je veilig kunt fietsen. Daarnaast zijn er een aantal regels anders, zo mag je geen gebruik maken van een headset of oortjes terwijl je onderweg bent.

Let erop dat je de fiets goed op slot zet, er zijn in Valencia veel fietsendieven actief. Deze zijn vooral op zoek naar ‘gewone’ fietsen.

Wat mag ik meenemen uit Valencia?

Valencia is een stad in Spanje en hoort dus bij de Europese Unie. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk alles mee mag nemen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je terugvliegt naar Nederland kan je natuurlijk geen spullen meenemen die niet aan boord van een vliegtuig mogen komen, denk hierbij aan brandgevaarlijke stoffen of grote hoeveelheden aanstekers.

Daarnaast mag je maximaal 800 sigaretten meenemen, dit zijn 20 volle pakjes. Ook zijn er regels verbonden aan het meenemen van namaak merkkleding, dit mag alleen voor eigen gebruik. Je moet deze kleding zelf meenemen, je mag ze dus niet naar Nederland opsturen. Deze regels gelden voor iedereen, niet alleen voor mensen die met het vliegtuig naar huis gaan.

Kan je water uit de kraan drinken in Valencia?

Ja, dat kan. Het is niet ongezond om water uit de kraan te drinken in Valencia. Wel zit er in het water meer chloor en kalk, het water zal dus anders smaken dan dat je gewend bent. Als je het water niet lekker vindt kun je in de supermarkt flessen water kopen, deze smaken hetzelfde als het water in Nederland.

Tot slot,

Valencia is dus een veilige stad. Zolang je de bovengenoemde zaken in de gaten houdt is kans groot dat er niks mis zal gaan. Ik hoop dat je iets aan dit artikel gehad hebt en dat je een fijne reis tegemoet gaat. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over dit artikel twijfel dan niet om deze in de reacties hieronder achter te laten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *