Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » Top 10 musea van Barcelona

Top 10 musea van Barcelona

  • door

In Barcelona vind je echt enorm veel verschillende musea. Omdat je hier waarschijnlijk maar een aantal dagen verblijft is het soms lastig om te kiezen welk museum je wilt bezoeken. Ik heb de 10 beste en mooiste musea op een rijtje gezet. Deze zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken.

Picasso Museum

Het bekendste museum van Barcelona is het Picasso museum. Pablo Picasso was een bekende Spaanse kunstschilder die geleefd heeft van 1881 tot 1973. In het museum vind je meer dan 4300 werken van de kunstenaar zelf. Een van de hoogtepunten in het museum is de Eerste Communie (1896), dit is het eerste werk van Picasso dat aan de buitenwereld vertoond is. Daarnaast is dit het enige museum waar een complete serie kunstwerken van Picasso tentoongesteld staat. Dit is ‘Las Meninas’, deze serie bestaat uit 57 werken.

Als ik wist wat kunst was, zou ik het voor mij houden.

Pablo Picasso

Naast de schilderijen die Picasso geschilderd heeft vind je in het museum ook olieschilderijen, tekeningen en zelfs keramiek. Ook is er een tentoonstelling over het leven van de kunstenaar. Het gebouw waarin het museum gevestigd is is op zichzelf al de moeite waard om te bezoeken.

Praktische informatie

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend, je kunt er dan van 10:00 tot 19:00 uur terecht. Een bezoek aan het Picasso museum kost €12 euro, kinderen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum. Senioren betalen voor een ticket €7 euro. De eerste zondag van de maand is de toegang tot het museum gratis, dit geldt donderdagmiddag vanaf 16:00 uur ook.

Je vindt het museum in de buurt van de kust, het adres is Carrer de Montcada, 15-23, 08003 Barcelona, Spanje.

F.C. Barcelona Museum

Tijdens een bezoek aan Barcelona is Camp Nou natuurlijk niet te missen, dit is het thuisstadion van FC Barcelona. Bij dit stadion vind je ook het FC Barcelona museum, hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de club. Daarnaast vind je in dit museum ook de prijzen die de club gewonnen heeft waaronder de Champions League, de nationale beker en landskampioenschappen.

Een bezoek aan het museum wordt gecombineerd met een tour door het stadion, dit is echt een aanrader. Tijdens deze tour krijg je onder andere de kleedkamers, spelerstunnel en de perskamer te zien. Je kunt de tour op je eigen tempo volgen doordat het een audiotour is, deze is ook in het Nederlands beschikbaar. Afhankelijk van je tempo duurt de tour gemiddeld één tot twee uur.

Praktische informatie

Het museum en het stadion zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur, op zondag sluiten deze om 15:00 uur. Het is verstandig om vooraf online tickets te kopen, hiermee voorkom je lange wachtrijen. Tickets kosten €28 euro, dit is voor de complete ‘Camp Nou Experience’. Het museum is hierbij inbegrepen, je kunt hier geen los ticket voor kopen. Kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud en 70+ers kunnen voor €21 euro naar binnen. Kinderen tot en met 3 jaar oud hebben gratis toegang.

Het adres van het stadion is C. d’Arístides Maillol, 12, 08028 Barcelona, Spanje.

Casa Gaudí Museum

Tijdens je stedentrip in Barcelona ga je ongetwijfeld werken van architect Gaudí tegenkomen. Dit is een Spaanse architect die onder meer de Sagrada Familie en Park Güell ontworpen heeft. Het grootste gedeelte van zijn werken vind je in de wijk Barrio de Gràcia. Het huis waarin Gaudí een groot deel van zijn leven gewoond heeft dient tegenwoordig als museum. In de laatste jaren van het leven van Gaudí is hij hier echter weinig geweest. Hij was zo druk met de bouw van de Sagrada Familia dat hij besloot om dichterbij te overnachten.

Tijdens een bezoek aan het museum zet je een stap in de wereld van de architect. In het museum staan de originele meubels en daarnaast ook objecten die zijn ontworpen door Gaudí. Een bezoek aan dit museum is zeker een aanrader, zeker als je fan bent van de architect.

Hoewel velen dit wel denken is het huis niet ontworpen door Gaudí, kenners denken dat hij zich enkel met de veranda bemoeid heeft.

Praktische informatie

Casa Gaudí is in het hoogseizoen (zomer) dagelijks geopend van 9:00 tot 20:00 uur, in het laagseizoen (winter) kun je er van 10:00 tot 18:30 uur terecht. De reguliere prijs voor een ticket is €10 euro, kinderen tussen de 7 en 12 jaar en senioren (65+) kunnen voor €7 euro naar binnen. Wanneer de kinderen nog geen 7 jaar oud zijn hoeven zij geen entree te betalen.

Het museum is gevestigd in Park Güell, het adres is Park Güell, Ctra. del Carmel, 23A, 08013 Barcelona, Spanje.

Fundació Joan Miró

Joan Miró was een Spaanse kunstenaar, geboren in Barcelona. Hij was maakte zowel schilderijen als beeldhouwwerken. Tegenwoordig wordt hij genoemd tussen Dalí en Picasso, met zijn drieën worden zij gezien als de drie grote Spaanse meesters van de 20e eeuwse moderne kunst.

In het Miro museum kun je enorm veel werken van de kunstenaar bekijken. Het museum is de plaats waar meer 10.000 kunstvoorwerpen tentoongesteld staan. Dit zijn niet alleen schilderijen en beelden, ook schetsen en wandtapijten kunnen hier bekeken worden. Een van de hoogtepunten is de eerste tekening, deze is afkomstig uit 1901.

Praktische informatie

Het Miro museum is van dinsdag tot en met zondag geopend, je kunt er dan van 10:00 tot 18:00 uur terecht. Een toegangskaartje kost €13 euro, kinderen die nog geen 15 jaar oud zijn hoeven geen entree te betalen.

Je vindt het museum bij het park Montjuïc, het adres is Parc de Montjuïc, s/n, 08038 Barcelona, Spanje.

MEAM Museum

MEAM is een afkorting voor European Museum of Modern Art, een museum voor moderne kunst dus. In het museum vind je onder andere schilderijen en beelden. In het museum hangen voornamelijk abstracte schilderijen afkomstig van hedendaagse kunstenaars. Persoonlijk vind ik het erg mooi dat je bij een aantal werken even twee keer moest kijken of het om een foto of een schilderij ging, zo goed zijn de werken geschilderd.

Hoewel het een museum voor moderne kunst is is het gevestigd in een 18e eeuws paleis, niet echt modern. Wel is dit paleis geweldig om te zien en maakt het een bezoek aan het museum echt af!

Kinderen kunnen zich in het museum ook vermaken, speciaal voor hen worden er verschillende workshops georganiseerd.

In het museum worden ook wisselende tentoonstellingen gehouden, de huidige tentoonstellingen kun je op deze pagina vinden.

Praktische informatie

Het MEAM museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Reguliere tickets kosten €9 euro, studenten en 65+ers betalen €7 euro entree. Kinderen tot 10 jaar kunnen gratis naar binnen. De bovengenoemde prijzen zijn exclusief gids, wanneer je wel een tour van een gids wilt kost dit per persoon €2 euro extra. Een bezoek aan het museum zal ongeveer een uur van je tijd in beslag nemen.

Je vindt het museum in de wijk El Born, het adres is Carrer de la Barra de Ferro, 5, 08003 Barcelona, Spanje.

CosmoCaixa

CosmoCaixa is een wetenschapsmuseum dat opgericht is in 2005. Inmiddels is het met een oppervlakte van meer dan 3000 vierkante meter een van de grootste musea van Barcelona. Hetgeen wat het museum bijzonder maakt is dat het enorm interactief is, je kunt er enorm veel experimenten doen. Hierdoor is het echt een aanrader om dit museum met kinderen te bezoeken.

Het museum bestaat uit meerdere verdiepingen waarvan vijf ondergronds! Het hoogtepunt van het museum is het ’tropische regenwoud’ met aquarium. Hier vind je meerdere dier- en plantensoorten. Ook de ‘Zaal der stoffen’ is de moeite waard om te bekijken. Je kunt daar meer leren over enorm veel mineralen en grondstoffen, ook hier staan interactieve experimenten centraal.

Het museum heeft de onderscheiding Europees Museum Forum, een van de beste prijzen dat een museum kan winnen.

Praktische informatie

Dit museum is dagelijks van 10:00 tot 20:00 uur geopend. Tickets voor het museum zijn niet duur, je betaald €6 euro entree. Daarnaast hoeven kinderen die maximaal 16 jaar oud zijn helemaal niet te betalen. In het museum is een restaurant, cafetaria en een museumwinkel te vinden.

Je vindt dit museum in de buurt van de Tibidabo heuvel, het adres is Carrer d’Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Spanje.

Het Olympisch Sport museum

In 1992 zijn in Barcelona de Olympische Spelen georganiseerd. Vandaag de dag is er in Barcelona nog veel te zien van deze editie, een voorbeeld daarvan is het Olympisch Sport museum. In dit museum kun je enorm veel attributen bekijken die gebruikt zijn tijdens de Spelen in Barcelona, een voorbeeld daarvan is het Dalì zwempak van Paola Tirados. Daarnaast zijn er ook attributen te vinden afkomstig van andere edities.

Het museum is niet alleen gericht op de Olympische Spelen, ook topsport komt aan bod. Er is in het museum enorm veel te beleven, ook kinderen zullen zich hier vermaken! Wanneer je dit museum interessant vond is het een aanrader om ook het Olympisch Stadion te bezoeken. Je vindt dit stadion in de buurt van het museum. Tegenwoordig worden hier onder andere voetbalwedstrijden georganiseerd. Op momenten dat het stadion niet in gebruik is kun je hier gratis een kijkje nemen.

Het Olympisch sport museum in Barcelona

Praktische informatie

Dit museum is van dinsdag tot en met zondag geopend, je. kunt er dan terecht van 10:00 tot 18:00 uur. Alleen op zon- en feestdagen sluit het museum eerder, dit is dan om 14:30 uur. Reguliere entreetickets kosten €5,80 euro, studenten kunnen voor €3,80 euro naar binnen. Kinderen tot en met 7 jaar hoeven geen entree te betalen. Daarnaast is het ook mogelijk om korting te krijgen wanneer je met een grote groep het museum bezoekt.

Je vindt het museum in het zuiden van Barcelona, het adres is Av. de l’Estadi, 60, 08038 Barcelona, Spanje.

Casa Batlló

Casa Batlló is zowel van binnen als van buiten ontworpen door Antoni Gaudí. Het gebouw gelegen aan de Passeig de Gracia is niet te missen, het is geweldig om te zien. Casa Batlló is aan golvend ontworpen en de buitenkant is compleet bedekt onder mozaïek.

Niet alleen de buitenkant, ook de binnenkant is geweldig. Op de verschillende verdiepingen kun je onder andere de woonkamer, de patio en het dakterras bekijken. Een van de hoogtepunten is het prachtige gebrandschilderde glas-in-loodraam in de woonkamer. Zelfs de deuren zijn bijzonder, Salvador Dalí zei ooit dat Gaudí’s deuren van fluweel zijn.

Praktische informatie

Het museum is dagelijks van 9:00 tot 20:00 uur geopend. Mijn tip zou zijn om s’ochtends te gaan, het is hier dan het minst druk.

Reguliere entreetickets worden aangeboden voor €35 euro. Daarnaast worden er ook ‘Fast Track’ tickets aangeboden, deze kosten €43 euro. Kinderen tussen de 13 en 18 jaar betalen €19 euro, studenten €29 en 65+ers €32 euro. Kinderen die 12 jaar of jonger zijn hoeven niet te betalen. Vanwege de drukte is het aan te raden om vooraf online tickets te kopen.

Je vindt het gebouw aan de Passeig de Gracia, het adres is Pg. de Gràcia, 43, 08007 Barcelona, Spanje.

Maritiem Museum

Het scheepsvaartmuseum van Barcelona wordt gewijd aan de geschiedenis van de scheepvaart en de maritieme cultuur. In het museum staan replica’s van verschillende schepen, dit zijn dus schepen die zo goed mogelijk nagebouwd zijn. Het hoogtepunt van de collectie is de koninklijke galei van Don Juan de Austria, het origineel is afkomstig uit 1571.

In dit interactieve museum kun je zelfs een kijkje nemen in een 100 jaar oude boot. Deze diende vroeger als handelsschip. Het museum is gevestigd in een oude scheepswerf. Naast de permanente collecties worden er in het museum ook tijdelijke collecties tentoongesteld.

Praktische informatie

Het maritiem museum is dagelijks van 10:00 tot 20:00 uur geopend. Entreetickets kosten €10 euro, kinderen tussen de 7 en 16 jaar en 65+ers betalen een gereduceerd tarief van €5 euro. Wanneer de kinderen jonger dan 7 jaar oud zijn kunnen zij gratis naar binnen. De bovengenoemde prijzen zijn inclusief een bezoek aan de Santa Eulàlia boot. Je kunt ook tickets kopen om enkel deze boot te bezoeken, deze kosten €3 euro. Op elke zondag is het museum vanaf 15:00 uur gratis te bezoeken, op de eerste zondag van de maand is het museum de volledige dag gratis te bezoeken.

Je vindt het maritieme museum vlak bij de oude haven, het adres is Av. de les Drassanes, s/n, 08001 Barcelona, Spanje.

Chocolademuseum

Chocolade heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Barcelona. Sinds het ontstaan van chocolade tijdens de 15e eeuw fungeerde de haven van Barcelona als uitgangspunt voor de verkoop en distributie van chocola. De inwoners van de stad waren er dol op!

In het museum zal je veel leren de betekenis van chocolade en het productieproces. Daarnaast zijn in het museum bekende figuren tentoongesteld in de vorm van chocolade. Zo zijn voetballer Lionel Messi en de salamander uit Park Güell nagemaakt van chocolade. Ook de chocolade replica van Joris en de draak heeft een plek weten te bemachtigen in het museum.

Vroeger was cacao zo waardevol dat dit zelfs als betaalmiddel gebruikt werd!

Praktische informatie

Dit museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Daarnaast is het museum op zon- en feestdagen geopend, je kunt er dan van 10:00 tot 15:00 uur terecht. Tickets voor het chocolademuseum kosten €7 euro, kinderen tot 7 jaar kunnen gratis naar binnen.

Tot slot,

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft bij het maken van een keuze. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *