Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » Het Olympisch sport museum in Barcelona

Het Olympisch sport museum in Barcelona

  • door

In 1992 zijn de Olympische Zomerspelen in Barcelona georganiseerd. Na de Olympische spelen is in 2007 het Olympisch museum geopend. Het is een interactief museum over onder andere Olympische sporten, topsport en sport voor gehandicapten. Daarnaast kun je in Barcelona een kijkje nemen in het Olympisch stadion en het Olympisch dorp dat speciaal voor de spelen gebouwd is.

In 2010 is het museum vernoemd naar de voormalig directeur van het Olympisch Comité. Joan Antonio Samaranch was ook tijdens de spelen in Barcelona de directeur. Sindsdien heet het museum Olympic & Sports Museum Joan Antoni Samaranch.

Wat is er in het Olympische museum te doen?

Volgens het museum kun je er meer dan 5.000 attributen bekijken die gebruikt zijn tijdens de Olympische Spelen. Voorbeelden hiervan zijn de schoenen van badminton speelster Carolina Marín, het racepak van Marc Márquez en het Dalì zwempak van Paola Tirados. Niet alle attributen zijn afkomstig van de Spelen in 1992, je vindt er ook attributen afkomstig van andere edities.

Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook een aantal wisselende tentoonstellingen. Zo worden er jaarlijks tentoonstellingen gehouden over de Olympische Speling van dat jaar. Dit jaar (2022) is er een tentoonstelling over de spelen in Beijing. Vorig jaar is er een tentoonstelling geweest over de spelen in Tokyo. Daarnaast worden er ook tentoonstellingen gehouden over andere takken in de sport en sport in Barcelona.

In het museum is enorm veel te ontdekken en te beleven, ook zal je veel leren over de Olympische sporten tijdens een bezoek. Ook met kinderen kun je hier een lange tijd rondneuzen!

Praktische informatie

Het Olympisch museum in Barcelona is van dinsdag tot en met zondag geopend. Van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur. Op zon- en feestdagen kun je terecht van 10:00 tot 14:30 uur.

Tickets voor het museum kosten €5,80 euro, studenten betalen €3,60 entree en kinderen tot 7 jaar kunnen gratis naar binnen. Als je met een grotere groep bent kun je door middel van groepskaartjes korting krijgen. Je kunt kaarten bestellen via de website van het museum.

Je vindt het Olympisch museum in de buurt van Jardins de Joan Maragall, in het zuiden van Barcelona. Het adres van het museum is Av. de l’Estadi, 60, 08038 Barcelona, Spanje.

Het Olympisch stadion van Barcelona

Vlak bij het Olympisch museum in Barcelona vind je het Olympisch stadion. Dit stadion is al ver voor de Spelen van 1992 gebouwd, in 1927 al. Deze werd gebouwd voor een internationale expositie in 1929, ook hoopten ze dat de Spelen van 1936 in Barcelona georganiseerd konden worden. Helaas werden de Spelen in dat jaar in Berlijn georganiseerd.

Voor de Spelen van 1992 is het complete stadion gerenoveerd, dit gebeurde onder leiding van architect Vittorio Gregotti. Door de renovatie was er ruimte voor maar liefst 67.000 toeschouwers. Het stadion is 2001 vernoemd naar een belangrijke Spaanse politicus, Lluís Companys. De officiële naam van het stadion is sindsdien Estadi Olímpic Lluís Companys.

Tegenwoordig worden er in het stadion voetbalwedstrijden gehouden. Wanneer er geen wedstrijden zijn kun je gratis een kijkje nemen in het stadion.

Praktische informatie

Het Olympisch stadion is van dinsdag tot en met zondag geopend. In de zomer kun je een bezoek brengen tussen 10:00 en 20:00 uur, ’s winters kun je tot 18:00 uur terecht. Op zon- en feestdagen is het stadion van 10:00 tot 14:30 uur geopend. Voor een bezoek betaal je geen entree.

De dichtstbijzijnde metrohalte is Plaça Espanya, vanaf hier is het ongeveer een kwartier lopen. Lijn groen L3 stopt bij deze halte. Het adres van het stadion is Passeig Olímpic, 15-17, 08038 Barcelona, Spanje. Natuurlijk kun je het stadion ook met de auto of taxi bereiken.

De Olympische spelen van 1992 in Barcelona

Hoewel Amsterdam de spelen in dit jaar ook wilde organiseren zijn ze toch in Barcelona georganiseerd. Speciaal voor de spelen is een Olympisch dorp ontworpen door architect Oriol Bohigas i Guardiola. Deze had als doel om de spelen zo veilig mogelijk te houden, dit uit angst voor aanslagen. Gelukkig was hier geen sprake van.

Opmerkelijk: De schoonspringster Fu Minxia won tijdens deze Spelen haar eerste Olympische medaille (goud!). Zij was toen 13 jaar oud.

Barcelona op de kaart gezet

De Olympische Spelen hebben ervoor gezorgd dat Barcelona vandaag de dag een populaire vakantiebestemming is. In 1992 kwamen er mensen van over de hele wereld naar Barcelona toe om de wedstrijden te bekijken. De stad kreeg veel publiciteit en na de Spelen besloten steeds meer mensen deze Spaanse stad te bezoeken. Tegenwoordig is de stad één van de populairste steden in Europa, jaarlijks bezoeken zo’n zeven miljoen mensen de stad.

Nederlandse prestaties tijdens de Spelen

Aan de Olympische Spelen in Barcelona deden ook een aantal Nederlandse sporters mee. In totaal wonnen zei 15 medailles waaronder twee gouden. Eén van deze gouden medailles werd gewonnen door Ellen van Langen. Na een langdurige blessure wist ze de 800 meter in 1.55,54 te lopen. De andere gouden medaille werd gewonnen door het springteam tijdens de paardensport.

Het Olympisch dorp in Barcelona

Omdat er zoveel sporters, coaches en toeschouwers op de Olympische Spelen afkomen worden er elke editie enorm veel hotels en appartementen bijgebouwd. Architecten over de hele wereld komen bij elkaar om een hypermodern dorp te bouwen. Ook in Barcelona is zo’n Olympisch dorp (Vila Olímpica) gebouwd, hier zijn maar liefst 5.000 appartementen in gebouwd. Vandaag de dag staat het dorp er nog steeds. De twee 142 meter hoge torens zijn de eyecatchers van het dorp, deze dienen tegenwoordig deels als hotel en deels als kantoorruimte.

Wat hebben de Spelen van Barcelona in 1992 gekost?

Een heel dorp gebouwd voor de Spelen, is dat niet veelte duur? De Olympische Spelen staan erom bekend dat ze enorm duur zijn om te organiseren, het budget wordt bijna altijd overschreden. Het heeft Spanje in 1992 zo’n €740 miljoen euro gekost om de Spelen te organiseren. Hoewel de investering bijna nooit terugverdiend wordt is dit hier wel het geval geweest, de toeristen bleven ook na de Spelen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *