Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » De Tibidabo heuvel in Barcelona, wat kun je er doen?

De Tibidabo heuvel in Barcelona, wat kun je er doen?

  • door

Tibidabo is de hoogste heuvel van Barcelona, deze is meer dan 500 meter hoog. Op de heuvel vind je onder meer een pretpark en een kerk (Templo Expiatorio del Sagrado Corazón). Daarnaast staat er een grote zendmast (Torre de Collserola), speciaal gebouwd om de Olympische Spelen van 1992 uit te zenden.

Hoe kom je op de Tibidabo heuvel?

Je vindt de Tibidabo heuvel aan de rand van de stad, je kunt hier op verschillende manieren komen. Zo kun je er bijvoorbeeld met de auto of het openbaar vervoer komen. De heuvel ligt niet ver van de stad waardoor je deze vaak te voet of met de fiets makkelijk kunt bereiken.

De heuvel opkomen is met de fiets of te voet lastiger, het is een zware trip waar je lopend een uur over doet. Een goedkope optie om boven te komen is door gebruik te maken van de bus (lijn 196). Leuker is om gebruik te maken van de ‘Blauwe Tram’, de legt dezelfde route af als de bus. Je wordt voor €5,50 (enkele reis) door deze traditionele tram omhoog gebracht, dit bedrag betaal je bij de machinist. In de zomer rijdt het treintje overdag elke 20 minuten. Een andere optie om boven te komen is met een scooter of auto, bovenaan de heuvel kun je een hele dag parkeren voor €10 euro.

Het Tibidabo Pretpark in Barcelona

Een van de redenen waarom de Tibidabo heuvel in Barcelona veel bezoekers trekt is het pretpark. Dit pretpark is geopend in 1905 wat ervoor zorgt dat dit het oudste pretpark van Spanje is. Het park staat vol met meer dan 25 attracties. Het park is geschikt voor verschillende doelgroepen maar focust zich vooral op kinderen.

Wat voor attracties staan er in het Tibidabo park?

In het park staan dus meer dan 25 attracties waaronder een reuzenrad, draaimolen, spookhuis en een aantal achtbanen. De bekendste attractie van het park is het reuzenrad (Girabado), tijdens een rit in deze attractie kun je genieten van een geweldig uitzicht over Barcelona. Een attractie die je zeker niet moet overslaan is de Talaia. Tijdens een rit zit je in een karretje die hangt aan de rails, ook tijdens deze rit kun je genieten van een geweldig uitzicht.

Kinderen kunnen zich echt vermaken in dit park, van velen is de waterachtbaan Alaska favoriet! Tijdens een rit in deze achtbaan kom je langs pinguïns, een ijsbeer en iglo.

Ook zijn er een aantal attracties te vinden voor de echte waaghalzen. Zo zijn er een aantal achtbanen, is er een spookhuis en kun je een ritje maken in de Hurakan (een attractie waarin je enorm snel ronddraait). Kortom, voor elk wat wils in dit park.

Praktische informatie over het Tibidabo park

Hoeveel entree betaal je voor het Tibidabo pretpark in Barcelona?

In Nederland ben je vaak veel geld kwijt voor een dagje pretpark, in Barcelona is dit niet anders. Volwassenen betalen €35 euro om het park in te komen. Kinderen onder de 120 centimeter betalen minder entree, voor hen betaal je €14 euro. Deze prijzen zijn inclusief vervoer de heuvel op.
Wanneer je dit te veel vindt kan je ervoor kiezen om het park niet te betreden, je kunt dan toch een aantal attracties bezoeken. Dit komt doordat er ook buiten het park een aantal attracties staan. Als volwassenen betaal je hier €19 euro voor, kinderen onder de 120 centimeter kunnen de attracties voor €10,50 euro bezoeken. Tickets voor het park kun je het beste bestellen op de website van het park.

Wat zijn de openingstijden van het Tibidabo pretpark in Barcelona?

Het park is niet het volledige jaar geopend. Zo is het park in januari en februari compleet gesloten, in de maanden hierop volgend is het park alleen in de weekenden geopend. Tijdens de drukke zomerperiode is het park van woensdag tot en met zondag geopend. Het park opent dan om 11:00 uur en sluit tussen 20:00 en 21:00 uur. Openingstijden kunnen afwijken, je vindt de meest actuele openingstijden op deze pagina.

De Tibidabo kerk in Barcelona

In 1961 is de bouw van de Temple Expiatori del Sagrat Corazón op de top van de heuvel afgerond, de bouw heeft 60 jaar geduurd. Voordat deze rooms-katholieke kerk hier gebouwd werd stond er een kleine kapel, architect Enric Sagnier besloot om de kerk in gotische stijl hieromheen te bouwen. Deze architect heeft de kerk niet afgebouwd, zijn zoon (Josep Maria Sagnier) heeft de werkzaamheden overgenomen.

Het meest opvallende aan de kerk is het beeld van Jezus dat bovenop de kerk staat. Elke avond wordt dit beeld (net als de rest van de kerk) uitgelicht waardoor je ook na zonsondergang kan genieten van een uitzicht op het beeld.

  • Let erop dat er een aantal kledingvoorschriften zijn wanneer je de kerk wilt betreden. Zowel een korte broek als een rok zijn niet toegestaan. Daarnaast mag je de kerk ook niet betreden met een hoofddeksel.
  • Eten en drinken is niet toegestaan in de kerk.
  • Je mag foto’s maken in de kerk, dit mag alleen zonder flits.

Praktische informatie

Toeristen kunnen de kerk beklimmen, op het hoogste punt van de kerk sta je op een hoogte van 575 meter. Je kunt hier komen door middel van een lift. Deze lift brengt je tot een hoogte van 560 meter, het laatste stukje moet je via de trap afleggen. Vanaf boven kun je alle kanten op kijken, 360 graden dus.

Helaas is de lift niet gratis, je betaalt €3,50 voor de lift en toegang tot het observatieplatform. De rest van de kerk is gratis te bezoeken.

Zendmast voor Olympische Spelen: Torre de Collserola

Op de Tibidabo heuvel in Barcelona staat een hoge zendmast die speciaal voor de Olympische Spelen van 1992 gebouwd is. Deze zendmast zorgde ervoor dat de Olympische Spelen over de hele wereld uitgezonden konden worden. De mast is ontworpen door architect Norman Robert Foster.

Naast de mast is ook het stadion wat tijdens de Olympische Spelen gebruikt is nog te bezoeken. Ook is er in 2007 is er een museum geopend speciaal gericht op de Olympische spelen van 1992 en sport.

Vandaag de dag kun je als toerist de mast ‘beklimmen’. Je kunt met de lift omhoog en genieten van een geweldig uitzicht over Barcelona. Het observatiedek vind je op een hoogte van 115 meter, vanaf hier kan je tot wel 70 kilometer ver kijken.

Openingstijden, prijzen en locatie van de mast

Wat zijn de openingstijden van de Torre de Collserola?

De openingstijden van de Torre de Collserola hangt af van het seizoen. Op een gemiddelde dag kun je vanaf 12:00 uur het observatiedek betreden. De mast sluit tussen 17:00 en 20:00 uur (in de zomer is de mast langer open dan in de winter).

Wat kost het bezoeken van de Torre de Collserola?

Om het observatiedek van de Torre de Collserola te betreden moet je entree betalen. Volwassenen betalen €5,60 euro entree. Hiernaast zijn er gereduceerde tarieven voor studenten (€3,90 euro) en voor kinderen tussen 4 en 14 jaar oud en mensen boven de 60 jaar oud (€3,30 euro). Kinderen tot 4 jaar betalen geen entree.

Wandelen op de Tibidabo heuvel

Het Baixador de Vallvidrera station is zowel het start- als eindpunt van de wandelroute. Dit station vind je aan de bovenkant van de heuvel. Tijdens de twee uur durende wandelroute kun je de wegwijzers volgen om de route op een goede manier af te leggen.

Naast wandelen kun je op de heuvel ook fietsen, dit kan bijvoorbeeld in het Collserola-park. Hoewel je in dit park ook kunt wandelen zijn hier ook genoeg mountainbike paden. In totaal is het pad tien kilometer, vanaf het pad heb je een mooi uitzicht over de stad en de kustlijn.

Wandeltips

  • Neem tijdens de wandeling genoeg water mee. Vooral op warme zomerdagen is het belangrijk om genoeg te drinken
  • Daarnaast is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand, ook in de schaduw kan je verbranden.

Eten en drinken

Op de heuvel vind je ook een aantal horecagelegenheden, zo vind je er een aantal verschillende restaurants en cafés. Velen toeristen kiezen er toch voor om s’avonds niet op de heuvel te eten, zij kiezen er vaak voor om in de stad of langs de kust te eten. Wel zijn de restaurants uiterst geschikt voor een snelle hap of een lekkere lunch.

Tot slot,

Hoewel de berg dus vooral bekend staat om het pretpark is er dus nog veel meer te beleven. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over dit artikel? Twijfel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. Wij komen er dan zo snel mogelijk op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *