Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » Ontdek Barrio de Gràcia in Barcelona

Ontdek Barrio de Gràcia in Barcelona

  • door

Barrio de Gràcia is een gezellige wijk in Barcelona. In de wijk vind je een aantal gezellige pleinen, lokale winkels, restaurants, cafés en een aantal bekende bezienswaardigheden (Park Güell en Casa Vicens). Daarnaast vind je in de wijk met name werken van Antoni Gaudí, deze architect heeft Barcelona op de kaart gezet.

De wijk heeft niet altijd bij Barcelona gehoord, vroeger was dit een dorp en pas in 1820 is dit dorp bij Barcelona gevoegd.

Bezienswaardigheden in Barrio de Gràcia

Hoewel je in deze buitenwijk van Barcelona niet veel bezienswaardigheden zal vinden vind je er toch een bekend park. Dit is Park Güell, ontworpen door architect Gaudí. Daarnaast vind je in deze wijk ook Casa Vicens, ook ontworpen door architect Gaudí.

Park Güell

Park Güell is toch wel de bekendste bezienswaardigheid in Barrio de Gràcia, misschien zelfs van Barcelona. Het is het grootste stadspark van Barcelona ontworpen door architect Gaudí. Hetgeen dat het park zo bijzonder maakt is mozaïek, zo zijn bijvoorbeeld de muren om het park compleet bedekt met mozaïek. Ook de bankjes die in het park staan zit een mozaïek laag. Daarnaast staan er een aantal kleine huisjes in het park, dit komt doordat Gaudí in eerste instantie als opdracht had om een woonwijk te bouwen. Doordat de bevolking van Barcelona hier geen oren naar had is uiteindelijk Park Güell aangelegd.

Een van de highlights in het park is de beroemde hagedis van Gaudí, hoewel er vandaag de dag nog steeds discussie is of dit wel een hagedis is dit toch dé plek voor een foto!

Praktische informatie

Een deel van Park Güell is gratis te bezoeken, helaas moet je wel betalen om een bezoek te brengen aan het monumentale gedeelte van het park. Volwassenen betalen hier €10 euro aan entree, kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud en senioren kunnen voor €7 euro naar binnen. Kinderen tot 7 jaar oud hoeven geen entree te betalen.

Het park opent al vroeg, afhankelijk van het seizoen is dit tussen 8:00 en 8:30 uur. Ook de tijd dat het park sluit is afhankelijk van het seizoen, in het hoogseizoen (lente en zomer) is dit s’avonds tussen 20:30 en 21:30 uur. In het laagseizoen (herfst en winter) is dit eerder, dan sluit het park al om 18:30 uur.

Park Güell staat tegenwoordig op de lijst van Unesco werelderfgoed!

Casa Vicens

Casa Vicens is een bouwwerk dat ontworpen is door Gaudí en ja, ook deze staat op de lijst van Unesco werelderfgoed. Dit is het eerste gebouw dat Gaudí ontworpen heeft. Het gebouw werd tussen 1883 en 1889 gebouwd, sindsdien is het tot 2007 bewoond geweest. Na een verbouwing is Casa Vicens pas sinds 2017 opengesteld voor bezoekers.

Tegenwoordig is het huis ingericht als museum met vaste en wisselende tentoonstellingen. Tijdens een bezoek aan de vaste tentoonstelling leer je van alles over de geschiedenis van het huis en van architect Gaudí. Een ander hoogtepunt in het huis is het dakterras, ook deze is opengesteld voor bezoekers. Vanaf dit dakterras heb je een mooi uitzicht over Barcelona.

Praktische informatie

Ook de Casa Vicens is helaas niet gratis te bezoeken, volwassen betalen hier €16 euro aan entree. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud kunnen goedkoper naar binnen, zij kunnen voor €12 euro naar binnen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen entree te betalen. Wanneer je heel toevallig op 22 mei in Barcelona bent heb je geluk, dan is een bezoek voor iedereen gratis.

De openingstijden van Casa Vicens hangen af van het seizoen, in het hoogseizoen (lente en zomer) kun je dagelijks een bezoek brengen van 10:00 tot 20:00 uur. In het laagseizoen (herfst en winter) kun je er van dinsdag tot en met zondag terecht van 10:00 tot 19:00, daarnaast is het gebouw dan ook open op maandag van 10:00 tot 15:00 uur.

Casa Museu Gaudí

In de wijk vind je ook Casa Museu Gaudí, dit is het huis waarin Gaudí vanaf 1906 tot het einde van 1925 gewoond heeft. Interessant is dat de architect vanuit dit huis enorm hard gewerkt heeft aan de bouw van de Sagrada Familia. Gaudí kwam steeds minder vaak in dit huis om te slapen, hij is vaker gaan slapen bij de Sagrada Familia. Na het overlijden van Gaudí vanwege een tram ongeluk heeft een Italiaans stel in het huis gewoond, in 1963 werd het huis voor het publiek geopend.

Hoewel velen hier wel vanuit gaan is deze woning niet ontworpen door Gaudí, wel denken veel kenners dat hij de veranda ontworpen heeft!

Tegenwoordig is het een museum waarin je verschillende meubelen en objecten vindt die ontworpen zijn door Gaudí. Je krijgt in dit museum echt een kijkje in de wereld van Antoni Gaudí, een bezoek aan dit museum is zeker een aanrader.

Praktische informatie

Een bezoek aan de Casa van Gaudí kost €10 euro voor volwassenen, kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud en senioren kunnen voor €7 euro naar binnen. Kinderen jonger dan 7 jaar oud hebben gratis toegang tot het museum.

Ook bij dit museum hangen de openingstijden af van het seizoen, in het laagseizoen (herfst en winter) is het museum geopend van 10.00 tot 18.30 uur. In het hoogseizoen (lente en zomer) is Casa Gaudí geopend van 9.00 tot 20.00 uur.

Passeig de Gràcia: De duurste straat van Spanje

De Passeig de Gràcia is de weg die naar de wijk Barrio de Gràcia in Barcelona loopt, de straat staat bekend als de duurste straat van Spanje. De straat is in 1906 ontworpen door architect Pere Falques i Urpí, de weg is in totaal drie kilometer lang.

Veel mensen komen in de straat om te winkelen bij de luxe winkels, voorbeelden hiervan zijn Gucci, Louis Vuitton en Channel. Ook zijn er goedkopere winkels, een aanrader is het bezoeken van de H&M. Dit is de grootste H&M van Spanje en gevestigd in een bijzonder gebouw.

Vergeet zeker niet even naar beneden te kijken, de hele straat is betegeld met tegels ontworpen door Gaudí. Bekijk ook zeker de betegelde bankjes en straatlantaarns!

Veel toeristen lopen door de straat om de moderne gebouwen te bekijken, deze staan in het Illa de la Discòrdia blok. In dit blok vind je bijvoorbeeld Casa Lleó i Morera, ontworpen door architect Lluís Domènech i Montaner. Ook Casa Fuster kun je in dit blok vinden, dit gebouw behoort tot Unesco werelderfgoed. Tegenwoordig is er in dit gebouw een hotel gevestigd met daarbij een dakterras. Daarnaast vind je er bekendere gebouwen ontworpen door Gaudí’s, Casa Batlló en Casa Milà.

Casa Batlló en Casa Milà

De Casa Batlló is een gebouw ontworpen door Gaudí, je zou denken dat je in de Efteling staat. De Casa Batlló staat tegenwoordig op de lijst van Unesco werelderfgoed. Het gebouw ziet er niet alleen van buiten sprookjesachtig uit, ook aan de binnenkant is Gaudí helemaal losgegaan. In de Casa Batlló zit bijvoorbeeld een 10D experience.

Praktisch: Helaas een bezoek niet goedkoop, volwassenen betalen maar liefst €35 euro. Kinderen tussen de 13 en 17 jaar betalen €19 euro aan entree en kinderen jonger dan 13 kunnen gratis naar binnen. Ook studenten (€29 euro) en gepensioneerden (€32 euro) kunnen goedkoper naar binnen. Het huis en de experience is dagelijks geopend van 9:00 tot 21:00 uur.

Casa Milà (La Pedrera) is ook ontworpen door Gaudí, ook deze staat op de lijst van Unesco werelderfgoed. Het gebouw diende oorspronkelijk als appartementencomplex, tegenwoordig dient het ook als museum voor verschillende tentoonstellingen en exposities.

Praktisch: Ook een bezoek aan Casa Milà is niet goedkoop, hier betaal je €24 euro entree (dit is inclusief audiotour). Kinderen tussen de 7 en de 12 jaar betalen hier €12 euro entree, kinderen jonger dan 7 kunnen gratis naar binnen. Ook hier kunnen studenten (€18,50 euro) en ouderen (€19 euro) goedkoper naar binnen.

Restaurants in de wijk Gràcia in Barcelona

Een gezellige tapas bar: Gasterea

Dit is een van de favoriete restaurants in de buurt, het is een klein restaurant waar voornamelijk locals komen. Je kunt hier genieten van een aantal verschillende soorten tapas. Het is een smal restaurant met weinig tafels waardoor je waarschijnlijk aan de bar zal zitten, toch is het er erg gezellig. Daarnaast is het een erg goedkoop restaurant, genieten zal je hier zeker.

Toch liever aan tafel zitten? La Pubilla

Wanneer je liever niet aan de bar zit maar aan een tafel is La Pubilla misschien wat voor jou. Het is een gezellig klein restaurant, ook hier kan je genieten van veel verschillende tapas. Hoewel het restaurant duurder is dan Gasterea blijft het een relatief goedkoop restaurant. Naast eten in het restaurant kan je hier ook afhalen, bezorgen doen ze helaas niet.

Op zoek naar luxe? Con Gràcia

Con Gràcia is een luxe Catalaans restaurant in de wijk Barrio de Gràcia. Hetgeen dat dit restaurant zo bijzonder maakt is het 9 gangen menu, je kunt ervoor kiezen om je te laten verassen. De chef houdt rekening met je wensen maar het blijft een verassing wat je te eten krijgt. Daarnaast is er ook een à la carte menu, onderdeel van dit menu zijn bijvoorbeeld eend en octopus.

Een nadeel aan dit restaurant is dat het duurder is dan een gemiddeld restaurant in Barcelona, zo betaal je voor het 9 gangen menu maar liefst €69 euro per persoon. Meer informatie over dit restaurant en het complete kun je vinden op de website van Con Gràcia, ook reserveren kan via deze website.

Festa Mayor de Gràcia

Festa Mayor is een straatfestival dat jaarlijks in augustus georganiseerd wordt. Het festival wordt georganiseerd in de wijk Barrio de Gràcia in Barcelona. Tijdens het festival strijden verschillende straten om de mooist versierde straat, deze wint een prijs. De wedstrijd wordt door de straten steeds serieuzer genomen. Tijdens het festival staan er overal eetkramen, daarnaast worden er ook diverse concerten en shows georganiseerd.

In 2022 vindt het festival plaats van 15 tot 21 augustus.

Tijdens het festival worden elke avond straatfeesten georganiseerd, ook in de clubs en discotheken is het gezellig. Er wordt door zowel toeristen als locals tot diep in de nacht gefeest.

  • Een tip is om de versierde straten aan het begin van de week te bekijken, vaak gaan er tijdens de feesten delen van de versiering kapot.

El Born Barcelona

Naast de wijk Barrio de Gràcia is in Barcelona nog een andere gezellige wijk, dit is El Born. Ook hier zijn een aantal dingen te zien waaronder concertgebouw Palau de la Música Catalana en het grote stadspark Parc de la Ciutadella, hier vind je onder andere een dierentuin en een vijver.

Concertgebouw Palau de la Música Catalana

Volgens velen is dit een van de mooiste concertgebouwen van de wereld. Het concertgebouw is tussen 1905 en 1908 gebouwd, hierna is het gelijk geopend. Het concertgebouw is ontworpen door architect … in de Catalaans modernistische stijl. In totaal zijn er twee zalen te vinden in het concertgebouw.

Dit paleis is in 1997 door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed

Praktische informatie

Een bezoek aan het concertgebouw kost €10 euro. Dit is met uitzondering van kinderen tot 11 jaar oud, deze kunnen gratis naar binnen. Je kunt dagelijks een bezoek brengen van 10:00 tot 15:30 uur. In juli en augustus gelden er afwijkende openingstijden. In juli kun je er van 10:00 tot 18:00 uur terecht, in augustus van 9:00 tot 18:00 uur.

Het grote stadspark: Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella is een van de grootste parken van Barcelona, het is aangelegd in 1888. Het meest opvallende aan het park is de grote vijver in het midden van het park, in de zomer kun je hier terecht om een kano of roeiboot te huren. Daarnaast vind je in het park een dierentuin.

Dierentuin

In het park vind je de dierentuin van Barcelona, je vindt allerlei verschillende diersoorten. Voorbeelden hiervan zijn verschillende roofvogels, reptielen, krokodilsoorten en de Borneo-orang-oetan. Daarnaast is er ook een dolfinarium in de dierentuin. Zeker met kinderen is het een aanrader om een bezoek te brengen aan deze dierentuin.

Volwassenen betalen €21,40 euro entree om de dierentuin te betreden, kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud kunnen goedkoper naar binnen (€12,95 euro). Ook senioren kunnen voor een gereduceerd tarief het park betreden, zij betalen €10,05 euro. De openingstijden van het park hangen af van de verwachte drukte, het park is in ieder geval van 10:00 tot 17:30 uur geopend. Op drukkere dagen kan het park openblijven tot uiterlijk 20:00 uur. Tickets kun je bestellen op de website van de dierentuin, daarnaast vind je hier ook meer informatie over de dierentuin en de specifieke openingstijden.

Zoölogiemuseum 

Dit museum zal je gelijk opvallen wanneer je erlangs loopt, dit komt omdat het gevestigd is in Castello de Tres Dragones. Het museum staat vol met opgezette dieren en skeletten, je vindt er bijvoorbeeld een skelet van een enorme walvis.

Helaas is het op het moment niet mogelijk om een bezoek te brengen aan het museum, er is een grote renovatie aan de gang waardoor het museum tijdelijk gesloten is, helaas.

Tot slot,

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over dit artikel of Barrio de Gràcia in Barcelona twijfel dan niet om dit aan ons te laten weten. Dit kan via email (info@bezoekspanje.nl) of door middel van een reactie onder dit artikel. Wij komen er dan zo snel mogelijk op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *