Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » Welke stad is mooier, Barcelona of Madrid?

Welke stad is mooier, Barcelona of Madrid?

  • door

Barcelona en Madrid zijn de twee populairste bestemmingen voor een stedentrip in Spanje. Madrid is met meer dan 3 miljoen inwoners de grootste stad in Spanje. Barcelona heeft een mooie tweede positie weten te veroveren. In dit artikel bekijken we wat de verschillen tussen Barcelona en Madrid zijn en welk van de steden mooier is.

Barcelona en Madrid zijn beide geweldige steden. Barcelona beschikt over een geweldig strand én de bouwwerken van Antoni Gaudí. Madrid beschikt daarentegen over de belangrijkste cultuurmusea en een bruisend uitgaansleven. Het blijft dus een persoonlijke afweging. Mijn voorkeur zou uitgaan naar Barcelona, toch ben ik ervan overtuigd dat beide steden de moeite waard zijn.

Verschillen tussen Barcelona en Madrid

  • De stad Barcelona ligt aan de kust en beschikt hierdoor over een aantal geweldige stranden. Madrid ligt in het binnenland van Spanje, hierdoor beschikt het helaas niet over een strand.
  • In Barcelona vind je een hoop werken van kunstenaar Gaudí. Onder ander Park Guell, de Sagrada Familia en de drie huizen (Casa Batlló, Casa Mila en Casa Vicens) zijn hier te bewonderen. De architectuurliefhebber zal Barcelona over Madrid verkiezen.
  • Madrid staat bekend als ‘de stad die nooit slaapt’, er is altijd wat te doen. Elke avond zijn de theaters en bioscopen open of worden er evenementen georganiseerd. Daarnaast kent de stad veel verschillende uitgaansgelegenheden die ook elke dag van de week geopend zijn. Hoewel je in Barcelona ook prima uit kunt gaan weegt dit niet op tegen de clubs in Madrid.
  • Ook de cultuurliefhebbers moeten in Madrid zijn. Madrid kent drie geweldige musea: het Prado museum, het Reina Sofía museum en het Thyssen-Bornemisza museum. Van de drie is het Prado museum mijn favoriet, dit museum trekt meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar. Er worden werken van de 15de tot de 19de eeuw tentoongesteld.
  • Het weer in beide steden verschilt ook, dit komt omdat Barcelona aan de kust ligt. Er valt in de zomer in beide steden vrijwel geen neerslag. In Madrid kan de temperatuur oplopen tot wel 40° graden. In Barcelona is het niet zo warm, hier loopt de temperatuur op tot zo’n 30° graden.
  • Het ritme van de inwoners verschilt ook. Waar ze in Barcelona nog redelijk meegaan in het ritme wat wij kennen in Nederland (met uitzondering van wat kleine winkels die hun deuren nog sluiten tussen 14:00 en 17:00 uur). In Madrid sluiten vrijwel alle zaken tijdens deze siësta. Dit zorgt er wel voor dat de mensen een stuk langer door moeten werken. Waar in Barcelona om 23:00 uur vrijwel alle keukens dicht zijn kun je in Madrid gewoon beginnen aan het avondeten.

Overeenkomsten tussen Barcelona en Madrid

  • Voetballiefhebbers kunnen in beide steden terecht. In Barcelona kunnen zij een bezoek brengen aan ‘Spotify Camp Nou’, het stadion van FC Barcelona. Dit is tevens het grootste voetbalstadion van Europa. In Madrid staat het op een na grootste voetbalstadion van Spanje, dit is ‘Estadio Santiago Bernabéu’. In dit stadion speel Real Madrid zijn thuiswedstrijden.
  • In beide steden worden tegenwoordig fietsen verhuurt aan toeristen. Dit is een van de beste manieren om in een korte tijd veel van de stad te zien. In Madrid zijn ze sinds een aantal jaar bezig met het verbeteren van de fietspaden, hierdoor wordt het steeds praktischer om hier te fietsen. In Barcelona zijn er al een hoop geschikte fietspaden.
  • Wat betreft shoppen zit je ook in beide steden goed. Grote ketens als H&M, Zara en Footlocker hebben meerdere winkels in beide steden. Ook de winkels uit het luxere segment zijn in beide steden te vinden, je kunt hierbij denken aan merken als Gucci, Louis Vuitton en Prada.

Wat is goedkoper, Barcelona of Madrid?

Een stedentrip naar Barcelona zal duurder zijn dan een stedentrip naar Madrid. Dit komt doordat Barcelona populairder is onder toeristen. Hierdoor zijn de prijzen van zowel hotelovernachtingen als de kosten voor eten en drinken (zowel supermarkten als restaurants) hoger. Qua vliegtickets maakt het echter weinig verschil, over het algemeen zijn de prijzen hiervan vrijwel gelijk.

Meer informatie over de kosten van een stedentrip naar Barcelona vind je op deze pagina. De kosten van een stedentrip naar Madrid kun je op deze pagina vinden.

Mijn persoonlijke keus

De belangrijkste reden hiervoor is dat Barcelona beschikt over een strand.
Skyline, Barcelona

Zelf gaat mijn voorkeur uit naar Barcelona. De belangrijkste reden hiervoor is dat Barcelona beschikt over een strand. Daarnaast verkies ik de architectuur in Barcelona (Onder andere de werken van kunstenaar Gaudí) over de musea in Madrid. Ook speelt hierin mee dat je in Barcelona een wat sportievere dag kunt hebben, hierbij denk ik aan wandelen op de Montjuïc of zwemmen in de zee.

Toch zou ik zeker geen nee zegen tegen een stedentrip naar Madrid. Zeker Palacio Real is de moeite waard om een keer in het echt gezien te hebben. Daarnaast trekt ook het nachtleven en de velen evenement mij naar de stad.

Veelgestelde vragen

Wat is leuker met kinderen, Barcelona of Madrid?

Beide steden zijn geschikte bestemmingen voor een stedentrip met kinderen. Toch zou mijn voorkeur uitgaan naar Barcelona. Dit komt omdat hier meer familie activiteiten zijn. Hierbij kun je denken aan het attractiepark, de velen stranden en de bouwwerken van Antoni Gaudí.

Waarom is Barcelona populairder dan Madrid?

De reden dat mensen Barcelona verkiezen boven Madrid is voor iedereen anders. Toch heeft het er waarschijnlijk mee te maken dat Barcelona beschikt over een strand en de werken van kunstenaar Antoni Gaudí.

Wat is de afstand tussen Barcelona en Madrid?

De afstand tussen Barcelona en Madrid is zo’n 625 kilometer. Wanneer je dit met de auto gaat afleggen ben je ruim 6 uur onderweg. Je kunt er ook voor kiezen om de afstand met de trein te overbruggen, in dat geval ben je 2 uur en 30 minuten onderweg.

Tot slot,

Ik hoop dat dit artikel heeft kunnen helpen tijdens het maken van een keus tussen Barcelona of Madrid. Dit blijft voor iedereen een persoonlijke keus, er is geen goed of fout. Mocht je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben horen wij dat graag. Je kunt dit ons laten weten door middel van een reactie onder dit artikel. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *