Meteen naar de inhoud
Home » Ibiza » Wat is leuker, Ibiza of Mallorca?

Wat is leuker, Ibiza of Mallorca?

  • door

Het zijn de bekendste en misschien ook wel de leukste vakantie eilanden van Spanje: Ibiza en Mallorca. Op beide eilanden worden elke zomer enorm veel feesten en festivals georganiseerd. Het zijn geweldige bestemmingen voor de echte party-animals. Maar welk van de eilanden is nou leuker, is dat Ibiza of Mallorca?

Antwoord geven op deze vraag is lastig, het is namelijk voor iedereen anders. Op beide eilanden is veel te beleven en kan er goed gefeest worden. Op Mallorca zijn meer culturele bezienswaardigheden, in het hoogseizoen zit het hier echter vol met jongeren die op examenreis zijn. Ibiza is een wat duurdere bestemming. De ‘hippie’ sfeer die op dit eiland hangt is wel echt geweldig en de moeite waard om een keer mee te maken.

Wat zijn de grootste verschillen tussen de eilanden?

Hoewel er een hoop overeenkomsten zijn tussen de twee eilanden zijn er ook een hoop verschillen. Om erachter te komen of Ibiza of Mallorca leuker is moeten we kijken naar deze verschillen. De grootste verschillen zijn te vinden in de doelgroep, de bezienswaardigheden en de prijzen.

Doelgroep

Richting de zomervakantie stroom Mallorca vol met scholieren die besloten hebben hier hun examenreis te vieren. De hotels en clubs zitten vol jongeren die het liefst de hele week dronken zijn. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Wanneer je geen zin hebt in veel dronken jongeren kun je beter kiezen voor een andere bestemming.

Op Ibiza komen vrijwel geen studenten om hun examenreis te vieren. Toch trekt het eiland genoeg bezoekers die het liefst de hele avond dansen. Deze doelgroep is een stuk ouder dan de scholieren op Mallorca. We zien dat de meeste toeristen op Ibiza ouder dan 21 zijn.

Bezienswaardigheden

Hoewel er op beide eilanden bezienswaardigheden te vinden zijn zal je op Ibiza een stuk sneller uitgekeken zijn. Mallorca kent een hoop culturele bezienswaardigheden waaronder verschillende musea en een prachtige kathedraal.

In Ibiza-stad zijn ook een aantal bezienswaardigheden te vinden. We komen later in dit artikel terug op de verschillende bezienswaardigheden op beide eilanden.

Zijn de stranden op Ibiza of Mallorca mooier?

Wat de stranden betreft kunnen we vrij kort zijn, over het algemeen zijn de stranden op Mallorca een stuk mooier. Ibiza kent met name kleine baaitjes met zowel rots- als zandstranden. Op Mallorca vind je daarentegen uitgestrekte zandstranden met helderblauw water.

Bijkomend voordeel aan de stranden op Mallorca is dat deze grotendeels kindvriendelijk zijn. Op de meeste stranden is het water ondiep en zijn er een hoop faciliteiten te vinden.

Wat kun je doen op Ibiza?

Op Ibiza is een hoop te beleven. Hoewel de meeste mensen enkel denken aan de feesten, het strand en de hippie gemeenschap wanneer ze Ibiza horen zijn er ook genoeg bezienswaardigheden te bezoeken.

Ibiza-stad

De grootste en bekendste plek op Ibiza is Ibiza-stad. Toeristen kunnen hier onder andere shoppen bij lokale winkeltjes of grote ketens. Daarnaast kunnen ze ‘Dalt Vila’ het oude gedeelte van de stad bekijken of een bezoek brengen aan de haven met de meest luxe jachten. Ook ’s nachts is er in Ibiza-stad een hoop te beleven in de velen discotheken en clubs.

Bezienswaardigheden op Ibiza

Zoals eerder genoemd zijn er op Ibiza een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van onze favoriet is de Portal de ses Taules, dit is de toegangspoort tot Ibiza-stad. Deze werd (samen met de stadsmuur) in 1585 gebouwd. Vandaag de dag kun je deze nog steeds in goede staat aanschouwen.

Ook de grotten van Es Vedrà & Atlantis zijn de moeite waard om te bekijken. Velen locals zijn enorm bang voor deze twee onbewoonde eilanden. Dit komt omdat het eiland zo magnetisch is dat bootkompassen gaan draaien. Er gaan verhalen rond dat Aliens en UFO’s hier landen of dat dit het topje van het verzonken eiland Atlantis is. Hoe dan ook, het is de moeite waard om het uitzichtpunt te bezoeken.

Wij hebben een top 10 gemaakt met daarin gratis bezienswaardigheden die je op Ibiza kunt vinden. De overige acht bezienswaardigheden vind je op deze pagina.

‘Hippie’ sfeer

De vibe is hetgeen waarvoor mensen naar Ibiza komen. De mensen hier zijn vrolijk en leven in ultieme vrijheid, ze leven echt nog van dag tot dag. Ze dragen bloemenprint, haarbandjes en bohemien sandaaltjes. Daarnaast verkopen ze deze ook in kleine boetiekjes.

Op Ibiza hangt de hippie sfeer over het hele eiland. Echter neemt het de laatste jaren steeds verder af. Wanneer je echt specifiek op zoek bent naar deze lifestyle kun je een bezoek brengen aan een van de hippie markten. Deze worden in het hoogseizoen wekelijks georganiseerd.

Wat kun je doen op Mallorca?


Mallorca staat bekend als een waar uitgaanseiland. Hoewel je hier natuurlijk goed kunt feesten heeft het eiland echt veel meer te bieden.

Uitgaan op Mallorca

Wanneer je goed wilt uitgaan is Mallorca hiervoor de perfecte bestemming! Duizenden jongeren kiezen er jaarlijks voor om tijdens hun examenreis het nachtelijke leven op het eiland op te zoeken. Dit is ook direct iets waar je rekening mee moet houden. Tijdens het hoogseizoen is het erg druk en zit het eiland dus vol met dronken jongeren.

De bekendste uitgaansgelegenheid op Mallorca is El Arenal, er komen hier een hoop Nederlandstalige toeristen. De bekendste clubs zijn Shooters, Club NL, Megapark en Veronica. Tijdens de zomer vliegen de bekendste Nederlandse artiesten naar het eiland om alle clubs op hun kop te zetten, voorbeelden hiervan zijn Josylvio, Trobi en the Partysquad.

Uitgaan op Mallorca is (vergeleken met Ibiza) niet duur. Net als op andere bestemmingen waar veel scholieren naartoe gaan is het normaal om een hoog bedrag aan entree te betalen. Hierbij kun je denken aan €40 tot €50 per persoon. In de meeste gevallen zitten hier een aantal drankjes bij inbegrepen.

Bezienswaardigheden

Mallorca kent enorm veel geweldige culture bezienswaardigheden. Onze favoriet is kathedraal La Seu die je kunt vinden in Palma de Mallorca.
Kathedraal La Seu, Mallorca

Mallorca kent enorm veel geweldige culture bezienswaardigheden. Onze favoriet is kathedraal La Seu die je kunt vinden in Palma de Mallorca. In 1229 werd besloten om op de plaats waar destijds een moskee stond een kathedraal te bouwen. Deze opdracht werd gegeven door de toenmalige koning van Mallorca ‘Jacobus I van Aragón’. Pas in 1601 is de bouw afgerond.

Op het meest noordelijke stukje van Mallorca vind je Cap de Formentor, dit is een andere bezienswaardigheid waarvan wij vinden dat dit de moeite waard is om te bezoeken. Cap de Formentor is een vuurtoren die in 1863 geopend in opdracht van de Italiaan Antonio Paretti. Vandaag de dag trekt de toren bezoekers vanwege het geweldige uitzicht dat je op 384 meter boven zeeniveau hebt. Je kunt de toren zowel met de fiets als met de auto bereiken.

Prijzen op Ibiza en Mallorca

Misschien zit het grootste verschil tussen de twee eilanden in de kosten. Het staat vast dat een vakantie op Mallorca een stuk goedkoper zal zijn dan een trip naar Ibiza.

Misschien zit het grootste verschil tussen de twee eilanden in de kosten. Het staat vast dat een vakantie op Mallorca een stuk goedkoper zal zijn dan een trip naar Ibiza. Ibiza staat immers bekend als een dure vakantiebestemming, maar is dit wel terecht?

Met name in restaurants en tijdens het uitgaan zijn de prijzen op Ibiza een stuk hoger. Clubs op Mallorca richten zich op jongeren, deze hebben meestal wat minder te besteden. Op Ibiza richten ze zich op mensen die houden van luxe, deze mensen hebben meestal wat meer te besteden.

De prijzen voor vliegtickets zijn vergelijkbaar, je kunt voor ongeveer hetzelfde bedrag naar de eilanden toe vliegen. Overnachtingen zijn daarentegen wel weer duurder op Ibiza. Dit heeft er mee te maken dat de hotels op Ibiza gemiddeld een stuk luxer zijn.

Wij zijn ervan overtuigd dat je op beide eilanden een betaalbare vakantie kunt vieren. Toch blijft het een feit dat dit op Ibiza een stuk duurder is.

Tot slot,

Hoewel wij denken dat zowel Ibiza als Mallorca leuke vakantiebestemming zijn komen wij tot de conclusie dat Ibiza een mooier eiland is. De sfeer op dit eiland is een stuk leuker dan de sfeer op Mallorca, dit merk je met name op de verschillende hippie markten. Ibiza is daarentegen wel een stuk duurder en er zijn minder bezienswaardigheden. Wanneer dit voor jou geen probleem is raad ik je aan voor Ibiza te kiezen. Mocht dit wel een probleem zijn kun je beter voor Mallorca kiezen, ook dit is een geweldige bestemming.

Meer weten?

Wij hopen dat je door middel van dit artikel een keus hebt kunnen maken tussen Ibiza en Mallorca. In dat geval raden wij de reisgidsen van ‘Time to Momo’ en de ANWB aan. In deze gidsen vind je alles over de desbetreffende bestemming. Daarnaast staan er tips in waarmee je het maximale uit je vakantie kunt halen.

Klik hier om naar de ‘Time to Mono’ Ibiza reisgids te gaan (bol.com).

Klik hier voor de ANWB-gids over Mallorca (bol.com).

Wij hopen dat je iets gehad hebt aan dit artikel waarin wij de vraag ‘Wat is leuker, Ibiza of Mallorca?’ beantwoorden. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *