Meteen naar de inhoud
Home » Madrid » Ontdek de top 10 gratis bezienswaardigheden in Madrid

Ontdek de top 10 gratis bezienswaardigheden in Madrid

  • door

Een stedentrip naar Madrid kan erg duur zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg low-budget en zelfs gratis bezienswaardigheden te bezoeken. Zo zijn er enorm veel musea en parken gratis te bezoeken, daarnaast kun je zelfs een bezoek brengen aan een paleis zonder te betalen. In dit artikel deel ik de top 10/15 gratis bezienswaardigheden die je in Madrid kunt bezoeken.

Parque del Retiro

Een van de mooiste stadsparken van Madrid is toch wel Parque del Retiro, het is zo mooi dat het recent (2021) op de werelderfgoedlijst van Unesco gezet is. Het park is populair onder de toeristen maar ook de lokale bevolking komt hier graag. Voor hen is het een ontmoetingsplaats en een plaats om te sporten.

In het park is een hoop te doen. Zo kun je er net als in andere parken wandelen, fietsen en (zoals genoemd) sporten. Daarnaast zijn er veel sculpturen en fonteinen te vinden die de moeite waard zijn om te bekijken. Ook kun je in de grote vijver kanoën en varen met roeiboten. Afsluitend kun je een bezoek brengen aan het Reina Sofía Museum, hierover straks meer.

Station Atocha

Station Atocha Madrid, Botanische tuin
Botanische tuin, station Atocha Madrid

Station Atocha is het centrale treinstation van Madrid. Hoewel de meeste treinstations niet de moeite waard zijn om te bezoeken geldt dit niet voor dit station. Dit komt doordat er een gigantische binnentuin van 4.000 vierkante meter te vinden is (dit klinkt groot, in werkelijkheid loop je er vlot doorheen). Deze tuin staat vol botanische planten waartussen je schildpadden kunt spotten wanneer je goed kijkt. Daarnaast kun je ook een aantal vissen bekijken. Om de planten in leven te houden wordt er in het station een tropisch klimaat gecreëerd. Met name in de zomer is het daardoor erg warm.

Naast de standaardfaciliteiten die je op een station zou verwachten biedt dit station nog een aantal voorzieningen. Zo zijn er meerdere restaurants en is er zelfs een nachtclub. Hoewel het station dag en nacht geopend is raad ik aan je bezoek overdag of s’avonds te plannen, s’nachts is er niet veel te doen.

Almudena Kathedraal

Santa María la Real de La Almudena, oftewel de Almudena kathedraal. Deze kathedraal is gewijd aan de heilige maagd Maria, de moeder van Jezus Christus. Het heeft meer dan 100 jaar geduurd om deze kathedraal te bouwen, pas in 1993 is de bouw afgerond.

De Almudena Kathedraal in Madrid is een van de gratis bezienswaardigheden in Madrid. Helaas zijn er af en toe beveiligers die erg aandringen voor een bijdrage, dit is dus niet verplicht. In de kathedraal is ook een museum te vinden, echter is deze niet gratis te bezoeken.

Casa de Campo

Een van de grootste stadsparken van Madrid is Casa de Campo, het park is 17 km² groot. Het is een geweldige plek om doorheen te wandelen of fietsen. In het park vind je een enorm meer dat ‘Lago’ genoemd wordt, hierin kun je onder meer kajakken. Daarnaast is er in het park een dierentuin en een pretpark te vinden, echter zijn deze niet gratis te bezoeken.

Wanneer je wat dieper het park in wilt is het wellicht verstandig om gebruik te maken van de kabelbaan, dit scheelt je een lange wandeling. Vanuit de kabelbaan heb je een geweldig uitzicht over de stad en het park.

Plaza Mayor plein in Madrid

Een andere gratis bezienswaardigheid in Madrid is het Plaza Mayor plein.
Plaza Mayor, Madrid

Een andere gratis bezienswaardigheid in Madrid is het Plaza Mayor plein, volgens velen is dit het mooiste en bekendste plein in de stad. Het plein is omringd door een indrukwekkend gebouw met daarin woningen, winkels, restaurants en cafés. Midden op het plein staat een groot bronzen standbeeld van Filips III. Het beeld is al in 1616 gemaakt, echter is het pas sinds 1848 op dit plein te vinden.

Het plein is echt de moeite waard om te bezoeken tijdens jouw stedentrip in Madrid. Wel is het belangrijk om te weten dat je op de terrassen en in cafés de hoofdprijs zal betalen.

Templo de Debod

Deze Egyptische tempel is gebouwd in de 2e eeuw voor Christus en door de Egyptenaren geschonken aan de Spaanse regering. Deze tempel werd gebouwd ter ere van de god Amon van Nubië. Het bouwwerk dat toen gebouwd is helaas niet het bouwwerk dat je vandaag de dag kunt bekijken. In de 6e eeuw is de tempel namelijk gesloten en verlaten.

Gelukkig is er in 1970 besloten om de tempel steen voor steen opnieuw te bouwen. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel toeristen (en lokale bevolking) vandaag de dag nog kan genieten van deze geschiedenis.

De tempel is te vinden op dit adres: C. de Ferraz, 1, 28008 Madrid.

Vlooienmarkt El Rastro in Madrid

Elke zondag (en feestdagen) wordt de El Rastro vlooienmarkt opgebouwd. Dit is de grootste en populairste vlooienmarkt van Madrid en bijkomend voordeel is dus dat deze gratis te bezoeken is. Op de markt staan maar liefst 3500 kraampjes waar je van alles kunt kopen. Zo kun je er onder andere terecht voor kleding, kunst, boeken, eten en zelfs vinyl.

De markt opent rond 9:00 en is officieel afgelopen om 15:00 uur. Houdt er wel rekening mee dat de meeste verkopers al eerder beginnen met afbouwen. Je vindt de markt bij de Calle Ribera de Curtidores.

Museo Arte Publico

Hoewel er meestal niet veel te zien is onder een brug is dat bij Museo Arte Publico niet het geval. Dit ‘museum’ is sinds 1970 gevestigd onder een brug waar zeven verschillende sculpturen tentoongesteld worden. Het voornaamste doel van de brug blijft de verbinding tussen het oostelijke en westelijke deel van Madrid.

Wanneer je een bezoek gaat brengen kun je het beste overdag gaan. Hoewel je in principe elk moment van de dag een bezoek kunt brengen is dit toch niet altijd verstandig. Om de tentoonstelling te vinden kun je het beste dit adres opzoeken: P.º de la Castellana, 40, 28046 Madrid.

Museo del Prado

Prado museum in Madrid gratis bezoeken
Prado museum, Madrid

Dit museum behoort tot de bekendste kunstmusea ter wereld, en dat begrijp ik wel. Het museum herbergt een collectie van meer dan 7600 werken, grotendeels gemaakt tussen de 14e en de 19e eeuw. De werken zijn gemaakt door internationale kunstenaars waaronder Rembrandt, Jeroen Bosch en Francisco Goya.

Het Prado museum in Madrid is dagelijks geopend. Van maandag tot en met zaterdag kun je hier terecht van 10:00 tot 20:00 uur. Op zon- en feestdagen sluit het museum een uurtje eerder, om 19:00 uur. Reguliere tickets voor het museum kosten €15 euro (Senioren betalen €7,50). Het museum zou natuurlijk niet in dit lijstje staan als er geen opties waren om het gratis te bezoeken:

  • Kinderen tot en met 18 jaar én studenten tussen de 18 en 25 kunnen altijd gratis naar binnen.
  • De laatste twee uur dat het museum geopend is hoeft er geen entree meer betaald te worden.

Reina Sofia Museum

Hoewel het Reina Sofia museum een stuk minder bekend is dan het Prado museum

Het Reina Sofia museum in Madrid is alleen op dinsdag gesloten. Op maandag en woensdag tot en met zaterdag kun je er terecht van 10:00 tot 21:00 uur. Op zon- en feestdagen is het museum geopend van 10:00 tot 14:30 uur. Dit museum is niet altijd gratis te bezoeken, dit zijn de momenten waarop je niet hoeft te betalen:

  • Ook hier geldt: de laatste twee uur dat het museum geopend is hoeft er geen entree betaald te worden.
  • Daarnaast hoef je op 18 april, 18 mei en 12 oktober niet te betalen.

Tot slot,

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel over de gratis bezienswaardigheden in Madrid. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder (in de reacties) achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren. Wij wensen jou een fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *