Meteen naar de inhoud
Home » Madrid » Dit moet je weten over Station Atocha in Madrid

Dit moet je weten over Station Atocha in Madrid

Atocha is een centraal station in Madrid. Vanuit dit station vertrekken treinen naar andere grote Spaanse steden, zo vertrekken er treinen naar onder andere Barcelona, Sevilla en Valencia. Het station is enorm groot, je vindt hier enorm veel faciliteiten en zelfs een grote botanische binnentuin.

Geschiedenis

Het station is voor het eerst geopend in 1851, helaas is het snel weer gesloten vanwege een brand. Na herstelwerkzaamheden is het station heropend in 1898, tot op de dag van vandaag is het station geopend en in gebruik.

Door de jaren heen zijn er wel een aantal dingen veranderd op het station. Zo is in 1992 de oude stationshal omgebouwd tot gezellige hal met cafés, restaurants en zelfs een botanische tuin. De stationshal hoefde niet meer gebruikt te worden, de treinen vertrokken sindsdien vanaf een gloednieuwe terminal.

De meest recente uitbreiding

De meest recente uitbreiding van het station is de nieuwe stationshal aan de westkant van het station. Plannen voor deze uitbreiding zijn gevormd in 1985, na zeven jaar kon de oude volledig uit dienst. Deze is toen dus omgebouwd tot gezellige hal met de botanische tuin. Sinds de opening van de nieuwe hal kunnen hogesnelheidstreinen vertrekken en aankomen vanaf dit station.

Wat is er te doen

In het station is meer te doen dan je denkt. Naast de standaardfaciliteiten die je op elk station ziet vind je hier meerdere restaurants en zelfs een nachtclub. Deze zijn gevestigd in de voormalige stationshal. Op het station zelf vind je vooral kleine kioskjes die je vaker op stations ziet.

Daarnaast kan je in deze stationshal een kijkje nemen bij de botanische binnentuin. De tuin is 4000 vierkante meter groot, je vindt er veel beplanting en zelfs vijvers. Hoewel dit klinkt als een grote tuin valt dit wel mee, je loopt er zo doorheen. Toch is het leuk om hier een kijkje te nemen.

In de tuin zitten ook een aantal dieren, zo vind je er onder meer vissen en schildpadden. In de hal is een tropisch klimaat nagebootst, door het glazen dak wordt het in de zomer binnen erg warm wat ervoor zorgt dat de planten in leven blijven. De honderden sprinklers zorgen ervoor dat de beplanting automatisch vochtig gehouden wordt.

Daarnaast vind je in deze hal veel horecagelegenheden, het kan gezellig zijn om hier even te zitten. Toch is het geen aanrader, in de wijk waar het station zich in bevind vind je gezelligere en goedkopere gelegenheden.

Tickets en praktische informatie

Tickets voor de trein kunnen op het station gekocht worden, daarnaast kunnen deze ook online gekocht worden op de website van de vervoerder (Renfe). Mocht je nergens naartoe gaan kun je het station het beste overdag bezoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de botanische tuin. Neem tijdens je bezoek zo min mogelijk waardevolle spullen mee, je bent in een grote stad waar je een prooi bent voor zakkenrollers.

De aanslag in 2004

In 2004 is er op dit station een terroristische bomaanslag gepleegd, hierbij zijn 191 mensen om het leven gekomen. Na de aanslag is de beveiliging op het station natuurlijk aangescherpt. Tegenwoordig vind je bij de uitgang van het station een monument dat er staat voor de slachtoffers van de aanslag.

Beveiliging in het station

Na de aanslag is de beveiliging van het station enorm aangescherpt, tegenwoordig lijkt het meer alsof je een vliegveld betreedt. Bij de ingang van het station moet je eerst door metaaldetectors en worden de tassen gecontroleerd. Ook na de beveiliging doet het je nog denken aan een vliegveld: de treinen vertrekken van een ander punt dan van waar de treinen aankomen.

De wijk: Arganzuela​ in Madrid

Het station bevindt zich in de wijk Arganzuela, dit is één van de 21 districten van Madrid. Naast Station Atocha vind je in deze wijk andere bezienswaardigheden waaronder de Poort van Toledo en het ‘Museo del Ferrocarril’, een spoorwegmuseum.

De poort van Toledo in Madrid (Puerta de Toledo)

De poort van Toledo is een andere bezienswaardigheid in de wijk Arganzuela. De poort is gebouwd na de Franse bezetting ter ere van de Spaanse onafhankelijkheid. De poort is 19 meter hoog en bestaat uit drie bogen die elk een andere betekenis hebben.

De bouw van de toren is begonnen in 1812 en pas afgerond in 1827. De poort was één van de negentien stadspoorten in de tijd van Philip IV. Het monument is in 1995 gerestaureerd, na deze restauratie is de poort in 1996 uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural.

Het spoorwegmuseum in Madrid: Museo del Ferrocarril

In 1967 is het spoorwegmuseum in Madrid geopend, het museum is gevestigd op in een oud station: Delicias. Dit oude station laat de oude architectuur zien, het bestaat uit veel ijzer en glas. Het museum staat niet sinds de opening op deze plek, pas in 1983 is het museum naar deze locatie verhuisd. In het museum vind je een grote collectie die bestaat uit zowel stoom- als elektrische treinen. Specifiek voor kinderen is dit museum echt een aanrader.

Tarieven en openingstijden

Het reguliere tarief voor het museum is €6 euro, hiernaast zijn er gereduceerde tarieven voor bijvoorbeeld ouderen.

Het museum is van juni tot en met september dagelijks geopend van 10:00 tot 15:00 uur. Van oktober tot en met mei is het museum ook dagelijks geopend. Op werkdagen is dit van 9:30 tot 15:00 uur, op feest- en zaterdagen van 9:30 tot 19:00 uur en zondagen van 10:00 tot 15:00 uur. Voor een bezoekje kun je het beste één tot twee uur vrijmaken.

Station Chamartín in Madrid

Een ander treinstation in Madrid is station Chamartín. In tegenstelling tot station Atocha is station Chamartín niet de moeite waard om te bezoeken. Station Chamartín vind je ten noorden van station Atocha. Dit is een normaal station wat je niet kunt zien als bezienswaardigheid, wel is het een groot treinstation.

Praktische informatie: Ook vanaf dit station vertrekken 24/7 treinen naar andere steden in Spanje. Tickets voor treinen die vanaf dit station vertrekken kun je bestellen via dezelfde website van de vervoerder (Renfe). Daarnaast kun je op het station zelf tickets kopen bij één van de loketten.

1 reactie op “Dit moet je weten over Station Atocha in Madrid”

  1. Bedankt voor de tip Freek. Ik was vandaag op station Atoche in Madrid en heb dankzij jouw site de botanische tuin bezocht. Echt de moeite waard. Heel bijzonder zo’n grote tropische tuin midden in een station!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *