Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » Welke gratis bezienswaardigheden mag je niet missen in Barcelona

Welke gratis bezienswaardigheden mag je niet missen in Barcelona

 • door

Een stedentrip is al duur genoeg, gelukkig zijn er in Barcelona genoeg gratis bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Park Güell en de fonteinen show Font Màgica zijn twee van mijn favorieten, deze zijn zeker onderdeel van de lijst. Hieronder vind je meer informatie over deze twee uitjes en nog acht andere!

Bezoek de Mercat de la Boqueria

De Mercat de la Boqueria is de bekendste en oudste markt van Barcelona. De markt opende voor het eerst in de 13e eeuw, in 1914 werd de ijzeren overkapping die er vandaag de dag nog steeds staat afgerond. Hoewel er steeds meer toeristen op de markt afkomen zijn er nog steeds enorm veel bewoners van Barcelona die hier hun boodschappen halen.

Op deze markt wordt van alles verkocht, denk hierbij aan fruit, groente, noten, vlees, vis, etcetera. Daarnaast zijn er op de markt ook een aantal eettentjes. Tip: Wanneer je iets wilt kopen op de markt zou ik adviseren dit niet bij de eerste de beste kraam te doen, vaak zijn de prijzen bij de ingang hoger dan verderop op de markt.

Park Güell

Park Güell is hét stadspark van Barcelona, inmiddels staat het zelfs op de lijst van Unesco werelderfgoed. Het park is ontworpen door de bekende architect Gaudì, naast het park heeft hij ook de Sagrada Familia ontworpen. Hoewel het monumentale gedeelte van het park alleen toegankelijk is na het kopen van tickets kun je het grootste gedeelte van het park geheel gratis bezoeken.

Houdt er wel rekening mee dat je zonder tickets de hoofdingang, de hagedis, de Sala Hipóstila, het Plaça de la Naturalesa en het viaduct van Algarrobo over zal moeten slaan. Je kunt er altijd voor kiezen om eerst het gratis gedeelte te bezoeken. Wanneer je daarna het monumentale gedeelte wilt bezoeken kun je ter plekke een kaartje kopen.

Font Màgica

Voor de wereldtentoonstelling die in 1929 gehouden werd in Barcelona is een enorme fontein gebouwd. Het was de bedoeling dat deze na de tentoonstelling weer afgebroken werd. Omdat de fontein zo’n groot succes was wordt deze nog steeds in gebruik, er komen jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers op af.

Tegenwoordig wordt er een show gegeven waarbij gebruikt gemaakt wordt van de fonteinen in combinatie met licht en geluid. Dit zorgt voor een complete beleving die je niet wilt missen. Je kunt de show meerdere keren per week bekijken, dit kan op de volgende dagen:

 • Van 1 april tot en met 31 mei: donderdag, vrijdag en zaterdag.
  De show begint om 21.00 en duurt tot 22.00 uur.
 • Van 1 juni tot en met 30 augustus: woensdag t/m zondag.
  De show begint om 21.30 en duurt tot 22.30 uur.
 • Van 1 september tot en met 31 oktober: donderdag, vrijdag en zaterdag.
  De show begint om 21.00 en duurt tot 22.00 uur.
 • Van 1 november tot en met 31 maart: donderdag, vrijdag en zaterdag.
  De show begint om 20.00 en duurt tot 21.00 uur.
 • Van 6 januari tot en met 16 februari zijn er helaas geen shows.

Uitkijkpunt Bunkers van Carmel

Vanaf de Bunkers van Carmel heb je een geweldig uitzicht over de stad Barcelona. Deze bunker werd voor het laatst gebruikt tijdens de burgeroorlog, deze duurde tot 1937. Vanaf de bunker kun je (mits het weer dit toelaat) de Sagrada Familia, de Montjuïc en de Tibidabo zien. Naast genieten van het uitzicht is dit ook de perfecte plek voor een picknick.

Je moet er wel iets voor over hebben om dit uitzicht te bekijken, het is een flinke klim omhoog. De bunker ligt 250 meter boven zeeniveau, gelukkig kom je met de metro en lift al een flink eind. Toch raden wij aan dit uitstapje over te slaan als je slecht ter been bent of geen zin hebt om een stuk omhoog te lopen.

Overweeg om de bunkers te bezoeken tijdens zonsopgang of ondergang. Je hebt dan een nóg mooier uitzicht!

Wanneer je genoeg hebt van het uitzicht kun je ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan het MUHBA museum. Dit museum gaat over de geschiedenis van Barcelona, helaas is de entree voor dit museum niet gratis.

La Rambla

La Rambla is de bekendste straat van Barcelona, de straat is 1200 meter lang. Aan de straat vind je onder andere een aantal huizen ontworpen door Gaudì, verschillende winkel, gezellige terrasjes en de Mercat de la Boqueria. Op straat staan veel straatmuzikanten en levende standbeelden in de hoop wat geld te verdienen, dit zorgt voor een gezellige sfeer. Ook Palau de la Virreina is te vinden in deze straat, hier worden tegenwoordig gratis exposities in georganiseerd.

Let erop dat vanwege de drukte ondernemers de prijzen hier flink omhoog gooien, een terrasje kost dus een stuk meer dan een straat verderop. Houd hier dus rekening mee. Wanneer je in Barcelona bent is het echt een must om een keer door deze straat te lopen.

Arc de Triomf

Je zult misschien denken: ‘De Arc de Triomf, die staat toch in Parijs?’. Dat klopt, toch staat er een gelijknamig monument in Barcelona. De Arc de Triomf is tussen 1848 en 1910 gebouwd ter gelegenheid van de gewonnen oorlog.

De boog symboliseert de toegang tot de 20e eeuw. Aan de ene kant van de boog vind je het moderne centrum van Barcelona, aan de andere kant vind je de oude stad. Helaas is de boog van binnen niet openbaar toegankelijk, je kunt er dus niet in.

In Barcelona zijn nog genoeg andere monumenten die je gratis kunt bezoeken, de top 5 vind je op deze pagina.

Port Vell: Haven van Barcelona

Toen in 1992 de Olympische Spelen naar Barcelona kwamen is de haven compleet vernieuwd, sindsdien komen er enorm veel toeristen op af. Dit komt mede door de voetgangersbrug die je van La Rambla naar de haven brengt.

In en bij Port Vell is enorm veel te doen. Je kunt hier natuurlijk kijken naar de mooie jachten in de haven liggen. Daarnaast is er ook een enorm winkelcentrum, aquarium, een bioscoop en een kabelbaan die je de Montjuïc op brengt. Ook staat het Columbus monument in de buurt van de haven.

Parc de la Ciutadella

Wanneer je opzoek bent naar een gratis uitje in Barcelona kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een park te bezoeken, mijn voorkeur zou dan uitgaan naar Parc de la Ciutadella. In het park vind je een monumentale waterval, een beeld van een grote mammoet en een romantische tuin in Engelse stijl. Daarnaast zijn er bij het park ook verschillende musea en een dierentuin. In het park is ook een grote vijver, hierin drijven bootjes die je kunt huren.

Vroeger was de Arc de Triomf de ingang van het park. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, je vindt deze nu een paar honderd meter verderop. Wanneer je in het park bent is het een aanrader om langs de Hivernacle te lopen, dit zijn oude kassen in Catalaanse stijl.

Gratis naar het museum in Barcelona

In Barcelona zijn er een aantal musea die je gratis kunt bezoeken, hieronder vind je een lijst:

 • La Capella
 • Het koetsenmuseum
 • Centre d’Arts Santa Mònica
 • El Born CCM

Daarnaast zijn er ook een aantal musea die elke zondag vanaf 15:00 uur gratis zijn, deze hebben wij ook opgesomd:

 • Het Scheepvaartmuseum
 • Museum Blau
 • Kasteel de Montjuïc
 • Museu de la Música
 • Museu de L’Història de Catalunya

Ook zijn er een aantal musea die elke eerste zondag van de maand geen entree vragen:

 • Picasso Museum
 • Paleis Guëll
 • Museum Blau
 • Museu de la Música
 • Museu de cultures del món

Ik heb een artikel geschreven met de top tien beste musea van Barcelona. Deze zijn niet gratis maar toch de moeite waard om te bekijken. Je kunt dit artikel op deze pagina vinden.

Tot slot,

Ik hoop dat je iets aan dit artikel gehad hebt. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze achterlaten in de reacties hieronder. Wij komen er dan zo snel mogelijk op terug. Ik wens je een fijne trip in Barcelona!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *