Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » De Top 5 Monumenten van Barcelona

De Top 5 Monumenten van Barcelona

  • door

In Barcelona staan genoeg monumenten die de moeite waard zijn om te bezoeken. Belangrijke voorbeelden zijn bijvoorbeeld de kerk van Santa Maria del Mar en de Arc de Triomf. Hieronder vind je de top 5 monumenten in Barcelona.

De kerk van Santa Maria del Mar

Naast de Sagrada Família staat er nog een bekende kerk in Barcelona, dit is de Santa Maria del Mar. Deze kerk is tussen 1329 en 1383 gebouwd en ontworpen door architect Berenguer de Montagut en later door
Ramón Despuig. Santa Maria del Mar betekent ‘Onze Lieve Maria van de Zee’. Het grote verschil tussen deze kerk en de Sagrada Família is dat hier veel minder toeristen op afkomen, in de kerk komt vooral de lokale bevolking van Barcelona.

Hoewel het gebouw van de buitenkant lijkt op een normale kerk is de binnenkant bijzonder en de moeite waard om te zien.

Praktische informatie over de Santa Maria del Mar

Je kunt de kerk elke dag van de week bezoeken van 9:00 tot 20:30 uur. Alleen op zondag gelden er afwijkende openingstijden, de kerk is dan geopend van 10:00 tot 20:00 uur. Een bezoek aan de kerk hoeft niet lang te duren, je kunt er snel doorheen lopen.

Op doordeweekse dagen en op zaterdag betaal je geen entree tussen 9.00 en 13.00 uur en van 17.00 tot 20.30 uur, op zondag hoef je niet te betalen tussen 10.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 20.00 uur. Het normale entree tarief is €5 euro, dit betaal je wanneer je buiten de bovengenoemde tijden naar binnen gaat. Deze tickets kun je niet online kopen, dit kan alleen bij de kerk zelf.

Tijdens een bezoek aan de kerk is het belangrijk dat je gepaste kleding draagt, let daarbij op de volgende voorschriften.

  • Geen korte rokjes of (hele) korte broeken, benen moeten tot aan de knieën bedekt zijn.
  • Schouders moeten bedekt zijn.
  • Doorschijnende kleding is niet toegestaan
  • Slippers zijn ongepast en daarom ook niet toegestaan.

Arc de Triomf

Arc de Triomf, die staat toch in Parijs? Dat klopt, toch vind je deze ook in Barcelona. Deze boog is tussen 1848 en 1910 gebouwd en ontworpen door architect Josep Vilaseca i Casanovas. In Parijs is de boog gebouwd ter ere van de overwinning van de oorlog, in Barcelona is dit niet het geval. De 30 meter hoge boog diende in 1888 als ingang van de Wereldtentoonstelling, deze werd georganiseerd in het park dat achter de toren gelegen is (Parc de la Ciutadella). Daarnaast symboliseert de boog ook de toegang tot de 20e eeuw, je vindt de boog tussen de oude stad en het moderne gedeelte van Barcelona.

De Arc de Triomf is in 1990 gerestaureerd, dit gebeurde omdat een aantal jaar later de Olympische Zomerspelen in Barcelona georganiseerd werden. Sindsdien komen er enorm veel toeristen op de boog af, dit heeft ervoor gezorgd dat de Arc de Triomf een van de populairste monumenten van Barcelona is. Mocht je een bezoek brengen aan de Arc de Triomf zijn dit punten waar je op kunt letten:

  • Boven de vier ingangen van de poort worden de wapenschilden van alle 49 provincies van Spanje uitgebeeld.
  • Aan de zuidkant van de boog wordt Jezus Christus uitgebeeld.
  • Op de twee smalle kanten van de Arc de Triomf worden handel, landbouw, industrie uitgebeeld, kunst en wetenschap uitgebeeld. Deze hebben een belangrijke rol gespeeld in de Spaanse geschiedenis.

Helaas kun je de boog niet van binnen bekijken, deze is niet toegankelijk voor toeristen. Je kunt op verschillende manieren bij de Arc de Triomf komen, vanaf het centrum is het lopend of met de fiets goed te doen. Je kunt er ook voor kiezen om er met de metro of bus naar toe te gaan, je moet dan uitstappen bij halte ‘Arc de Triomf’.

De boog van de Arc de Triomf wordt tegenwoordig gebruikt als finish voor verschillende hardloopwedstrijden die in Barcelona georganiseerd worden.

Columbus Monument

Christoffel Columbus een van de bekendste ontdekkingsreiziger ter wereld. Columbus is geboren in Italië maar heeft uit naam van Spanje Amerika ontdekt. Hij kwam dit land tegen toen hij een alternatieve route naar India zocht, hij noemde de Amerikaanse bevolking Indianen.

Het monument bestaat uit een groot beeld van Columbus dat op een hoge pilaar staat. Dit zorgt ervoor dat het monument meer dan zestig meter hoog is, het beeld zelf is net iets hoger dan zeven meter.

Je zou denken dat het beeld van Columbus richting Amerika wijst, de nieuwe wereld die Columbus ontdekt heeft. Echter is dit niet het geval.

Er zijn verschillende theorieën bedacht waar het beeld dan wel naartoe wijst. Een aantal historici zijn van mening dat het beeld verkeerd geplaatst is. Anderen denken dat hij richting de haven van Palos de la Frontera in Huelva wijst, de plek waarvandaan hij vertrok. Ook zijn er historici die denken dat hij naar zijn geboorteplaats wijst, dit klopt echter niet.

In het monument is een lift aanwezig, deze brengt je aan de bovenkant van de pilaar waar je kunt genieten van een geweldig uitzicht over Barcelona en de kust. Op dit punt ben je ook het dichtst bij het beeld van Columbus.

Praktische informatie over het Columbus monument

Wanneer je dit monument in Barcelona wilt bezoeken is belangrijk om te weten dat het geopend is van 8:30 tot 20:30 uur, van 1 oktober tot 28 februari sluit het monument eerder (18:30 uur). Een half uur voor sluitingstijd gaat de laatste lift naar boven. Een bezoek aan het platform boven in het monument kost €6 euro, tickets kun je online en bij het monument zelf kopen.

Je kunt het monument vinden op het Plaça de la Porte de Pau (Plein van de poort van Vrede), dit is in de buurt van La Rambla.

Kasteel Montjuïc

Dit kasteel heeft gediend als fort en militair kamp op de heuvel Montjuïc, daarnaast heeft het gediend als gevangenis. Het kasteel is tijdens de Catalaanse opstand gebouwd dit was rond 1650.

Sinds 2008 is het fort in het beheer van de gemeente van Barcelona. Zij hebben besloten het kasteel voor diverse doeleinden te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn een vaste expositie over wat het fort met Barcelona te maken, verschillende wisselende exposities en als centrum voor de vrede. Daarnaast komen er veel toeristen op het kasteel af.

Praktische informatie over Kasteel Montjuïc

Het kasteel is dagelijks geopend, in de zomer (november tot en met februari) van 10:00 tot 20:00 uur, s’winters (maart tot en met oktober) van 10:00 tot 20:00 uur.

Aan entree betaal je €5 euro, jongeren onder de 16 jaar kunnen gratis naar binnen. Daarnaast kan iedereen elke zondag vanaf 15:00 gratis naar binnen.

De kabelbaan Telefèric de Montjuïc

Om bij het kasteel te komen maken veel mensen gebruik van de kabelbaan, het kasteel bevindt zich immers op een heuvel. De kabelbaan is de meest comfortabele optie om boven te komen, het bespaart je een zware wandeling van bijna een kilometer de heuvel op. De kabelbaan brengt je bijna 85 meter omhoog, tijdens deze rit kun je genieten van uitzicht over de stad en de zee. In totaal duurt een rit in de kabelbaan zo’n tien minuten.

Voor een retourticket van de kabelbaan betaal je €13,50, kinderen die tussen de 4 en 12 jaar oud zijn betalen €9,70 voor zo’n zelfde ticket.

Kathedraal ‘Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia’ in Barcelona

Een ander monument in Barcelona is La Santa Creu i Santa Eulalia, dit is een gotische kathedraal die gebouwd is tussen de 13e en 15e eeuw. Tot en met de 20e eeuw is de kathedraal verder uitgebreid. Op het hoogste punt is de toren zo’n 70 meter hoog, de klokkentoren komt tot 54 meter.

De kathedraal is een indrukwekkend gebouw, ook van binnen is het geweldig om te zien. Je vindt binnen bijvoorbeeld de doopkapel, volgens een aantal historici zijn hier de inwoners van de ‘nieuwe wereld’ (die ontdekt werd door Columbus) bekeerd tot het Christendom.

Bij de kathedraal hoort ook een kloostertuin. In deze tuin staan verschillende palm- en sinaasappelbomen. Daarnaast staat in de hoek van de tuin een waterbron waar drinkbaar water uit komt. Hetgeen wat de tuin bijzonder maakt zijn de dertien witte ganzen die hier leven. Er zullen hier altijd dertien ganzen leven, zodra er eentje overlijdt wordt er dezelfde dag een nieuwe gans gebracht.

Praktische informatie over de kathedraal

De kathedraal is dagelijks geopend, van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 18:30 uur. Op zaterdag van kun je er van 10:00 tot 17:00 uur terecht, op zon- en feestdagen van 14:00 tot 17:00 uur. Let erop dat je tot maximaal een half uur van tevoren naar binnen komt.

Alleen een bezoek aan de kathedraal kost €9 euro. Wil je ook het museum bij de kathedraal bezoeken kost dit bij elkaar €15 euro.

Ook in deze kathedraal gelden een aantal kledingvoorschriften, het is belangrijk dat je schouders en knieën bedekt zijn. Meer informatie over de kathedraal vind je op de officiële website.

Tot slot,

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel en in ieder geval een van de monumenten in Barcelona bezoekt. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze achterlaten in de reacties hieronder, wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *