Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Waarom wonen in Valencia?

Waarom wonen in Valencia?

  • door

Steeds vaker zijn er mensen die tijdens de winter in Valencia gaan wonen. Wanneer je vraagt waarom zij dit doen is het antwoord vaak hetzelfde: ‘Het is in Nederland zo koud in de winter, in Valencia is het wél lekker weer!’. Maar is dit de enige reden waarom mensen vertrekken? In dit artikel beantwoord ik de vraag: ‘Waarom wonen in Valencia?’

De voornaamste reden dat mensen gaan wonen in Valencia blijf het weer, de zon schijnt hier 300 dagen per jaar. Daarnaast is het fijn dat de kosten voor levensonderhoud in Spanje een stuk lager liggen dan de kosten in Nederland. Afsluitend zijn er natuurlijk ook mensen die gewoon heel erg van de stad en het traditionele eten houden.

Wat moet je weten als je naar Valencia verhuist?

Voor vertrek is het belangrijk om alles goed geregeld te hebben. Bij het emigreren naar een ander land komt een hoop kijken. Heb je al gedacht aan een Spaanse bankrekening? Hoe zit het met je zorgverzekering? Wat doe je met uitkeringen en toeslagen? Hoe zit het met je Nederlandse identiteit? Het antwoord op deze en meer vragen vind je op de website van de Nederlandse overheid. Wij hebben besloten deze informatie niet over te nemen omdat deze in de toekomst kan veranderen.

Wanneer je inschrijft in Spanje zou het kunnen dat je Nederlandse identiteit vervalt, wanneer je dit niet wilt is het belangrijk dat je uitzoekt waar je aan moet voldoen om beide identiteiten te krijgen of behouden.

Wanneer je besluit enkel de winter in Valencia door te brengen is het ook belangrijk dat je de regels weet. Als Nederlander ben je verplicht een x aantal maanden in Nederland te verblijven. Op dit moment ligt dit rond de 4 maanden, dit kan altijd veranderen. Het is daarom belangrijk dat je dit goed uitzoekt voordat je vertrekt.

Voordelen van wonen in Valencia?

De milde winters zijn voor velen dus de nummer één reden om naar Spanje te emigreren.
Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia

De milde winters zijn voor velen dus de nummer één reden om naar Spanje te emigreren. Echter is dit natuurlijk niet de enige reden waarom mensen zo dol zijn op het land. Andere voordelen zijn de lage kosten, de sfeer en de traditionele maaltijden.

  • Het warme klimaat: De meest genoemde reden om te verhuizen naar Valencia is het klimaat. De zon schijnt hier maar liefst 300 dagen per jaar. Hoewel het ook in Spanje afkoelt in de winter is het hier nog steeds een stuk warmer dan in Nederland. Zo daalt de temperatuur in december en januari tot zo’n 10°C, dit terwijl de temperatuur in Nederland tot onder het vriespunt kan dalen.
  • Lage kosten: Een andere veelgenoemde reden is dat de kosten voor levensonderhoud in Spanje (en dus Valencia) een stuk lager zijn dan in Nederland. Hiermee wordt bedoelt dat je voor het kopen/huren van een woning en bijvoorbeeld het doen van boodschappen een stuk minder geld kwijt bent.
  • Openbaar vervoer: In sommige steden is het lastig om geschikt vervoer te vinden, in Valencia is dit niet het geval. De stad beschikt over bussen, trams, metro’s en treinen (naar andere grote steden). Daarnaast gebruiken veel inwoners een fiets om zichzelf te verplaatsen.
  • De stad zelf: Valencia is een geweldige stad om in te wonen, je hebt hier alle faciliteiten om maximaal te genieten. Je woont in een grote stad waarin je gebruik kunt maken van alle voorzieningen (denk bijvoorbeeld aan openbaar vervoer). Wanneer je klaar bent met de drukte in de stad kun je gemakkelijk bij het strand komen. Daarnaast zijn er in de buurt van Valencia ook een aantal geweldige natuurgebieden.
  • Traditionele maaltijden: Paella is echt een typisch Spaans gerecht waar Nederlanders van houden. Naast paella zijn er nog andere gerechten die typisch zijn in de Spaanse cultuur, daarnaast zijn er ook typische drankjes uit Valencia. Voorbeelden daarvan zijn Horchata (Melkachtig drankje gemaakt van amandelen, water en suiker) en Agua de Valencia (Alcoholisch drankje op basis van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker).

Nadelen van wonen in Valencia?

Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan wonen in Valencia. Er zijn natuurlijk nadelen waar je gelijk aan denkt (bijvoorbeeld vrienden en familie achterlaten) maar ook nadelen die niet gelijk naar boven komen.

  • Lage lonen: In Valencia ligt het gemiddelde loon ook een stuk lager. Doordat de lonen lager zijn, zijn de kosten lager, hierdoor zijn de prijzen lager. Er zijn geen landen waar het gemiddelde loon een stuk hoger is terwijl de prijzen een stuk lager zijn. Wanneer je naar Valencia verhuist is het belangrijk om hier rekening mee te houden.
  • Taalbarrière: In Valencia spreekt iedereen Spaans, je hoeft er niet vanuit te gaan dat de mensen hier ook Engels verstaan. Wanneer je naar Spanje emigreert is het belangrijk dat je in ieder geval de basis van de Spaanse taal beheerst. Spanjaarden spreken enorm slecht Engels.
  • Siësta: Spanjaarden zijn gewend om elke dag een middagdutje te doen. Dit doen zij tussen 14:00 en 17:00 uur, op het warmste moment van de dag. Je kunt ervan uitgaan dat bijna alle bedrijven en winkels hun deuren tussen deze tijdstippen sluiten.

Wat kost wonen in Valencia?

Zoals genoemd is wonen in Valencia een stuk goedkoper dan in Nederland.

Zoals genoemd is wonen in Valencia een stuk goedkoper dan in Nederland. Dit komt omdat de kosten voor levensonderhoud een stuk lager zijn in Spanje. Wanneer je een huis of appartement gaat kopen zijn de kosten anders als wanneer je gaat huren.

Wat kost een gemiddeld appartement in Valencia?

Gemiddeld kost een appartement van 100 vierkante meter zo’n €170.000. Afhankelijk van de locatie kan dit iets meer of minder zijn. Appartementen zijn in Valencia bijna de helft goedkoper dan in Nederland.

Hoeveel huur betaal je voor een appartement in Valencia?

Ook het huren van een appartement in Valencia is een stuk goedkoper dan in Nederland. Afhankelijk van de locatie en grootte van het appartement ben je tussen de €450 en €800 per maand kwijt. Hier krijg je zo’n 60 tot 100 vierkante meter voor terug.

Hoeveel ben je maandelijks aan levensonderhoud kwijt in Valencia?

Afhankelijk van de hoeveelheid luxe ben je in Valencia tussen de €500 en €550 per maand kwijt aan levensonderhoud. Deze prijzen zijn inclusief wonen en boodschappen maar exclusief luxe activiteiten zoals het bezoeken van een restaurant of museum.

Werken in Valencia

Voor sommigen is het noodzakelijk om te werken tijdens hun verblijf in Valencia.

Voor sommigen is het noodzakelijk om te werken tijdens hun verblijf in Valencia, zij moeten op zoek naar een baantje. Een probleem dat deze mensen hebben is dat zij meestal geen Spaans spreken, hierdoor is het soms lastig om een baan te vinden.

Gelukkig zijn er een hoop Nederlandse bedrijven op zoek naar mensen die voor hen kunnen werken vanuit Valencia. Bedrijven als YoungCapital en Yourca zijn al voor lange tijd op zoek naar nieuwe medewerkers. Het voordeel van deze bedrijven is dat zij jou betalen volgens de Nederlandse standaarden, dit is een stuk meer dan het loon dat je bij een Spaans bedrijf zou gaan verdienen. Daarnaast heb je geen last van de taalbarrière.

Tot slot,

Wonen in Valencia kan dus geweldig zijn! Wel zijn wij ervan overtuigd dat dit niet voor iedereen is. Je moet je goed beseffen dat je het leven dat je nu kent volledig achterlaat, zelfs als je alleen in de winter gaat zou je het Nederlandse leven kunnen gaan missen.

Wij hopen dat je iets gehad hebt aan dit artikel over wonen in Valencia. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder in de reacties achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *