Meteen naar de inhoud
Home » Mallorca » Is Mallorca een veilige vakantiebestemming?

Is Mallorca een veilige vakantiebestemming?

  • door

Voor velen is hun veiligheid erg belangrijk, ook op vakantie. Mallorca is de afgelopen jaren meerdere keren in het nieuws gekomen naar aanleiding van ongelukken met jongeren. Is het nou echt zo gevaarlijk op Mallorca? En hoe zit het eigenlijk met de criminaliteit? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en kijken we of Mallorca veilig is.

Ja, Mallorca is een veilig eiland waar maar weinig criminaliteit voorkomt. In Palma de Mallorca (grootste stad op het eiland) is het wel belangrijk dat je goed oplet. Doordat er veel toeristen op deze stad afkomen is dit ook een hotspot voor zakkenrollers en autodieven geworden. Let hier dus goed op je spullen.

Zakkenrollers en criminaliteit op Mallorca

Zoals genoemd komt er op Mallorca over het algemeen weinig criminaliteit voor. Toch is het belangrijk om op sommige plekken goed op te letten.

Zoals genoemd komt er op Mallorca over het algemeen weinig criminaliteit voor. Toch is het belangrijk om op sommige plekken goed op te letten. Over het algemeen zijn dit de drukbezochte plekken zoals Palma de Mallorca en de verschillende uitgaansgebieden (El Arenal, Magaluf en Playa de Palma). Vanwege de drukte is het voor zakkenrollers een makkelijke plek om hun gang te gaan. Zeker in de uitgaansgebieden waar de dronken toeristen helemaal niet opletten.

Het noodnummer is in Spanje (net als in Nederland en de rest van Europa) 112. Bel dit nummer wanneer je in nood bent, de telefoniste spreekt ook Engels. De brandweer bel je op telefoonnummer 080 en de ambulance op nummer 061.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

Zakkenrollers worden steeds slimmer en werken steeds vaker samen. Ook mensen die wel goed opletten kunnen bestolen worden. Wij hebben een aantal tips opgesteld die de kans minimaal maken dat je slachtoffer wordt van een zakkenroller.

  • Houdt gesprekken met vreemden zo kort mogelijk. De bekendste strategie van zakkenrollers is dat zij je bestelen terwijl ze je afleiden. Dit afleiden doen ze vaak door de weg te vragen, aanbieden om je te helpen of gewoon een praatje te maken. Terwijl jij met de één bezig bent haalt zijn handlanger jouw waardevolle spullen weg. Trap hier niet in en kap deze gesprekken snel af.
  • Maak gebruik van een anti-diefstal rugzak (bol.com). In tegenstelling tot een normale rugzak is het lastig om deze rits ongezien te openen. Daarnaast heb je zelfs de mogelijkheid om de rits op slot te zetten. Zo weet je zeker dat er niemand je tas in komt.
  • Gebruik je gezonde verstand. Wanneer je gevoel zegt dat iets niet klopt is dit vaak ook zo. Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk weggaat of dat je extra goed op je spullen let.

Zorg ervoor dat je als toerist voor vertrek foto’s maakt van officiële documenten. Denk hierbij niet alleen aan een ID-kaart of paspoort maar ook aan het maken van een foto van je rijbewijs. Mochten deze documenten gestolen worden of kwijtraken heb je in ieder geval nog een foto.

Aangifte doen op Mallorca

Aangifte doen kan in Spanje op twee manieren. Je kunt direct langsgaan bij het lokale politiebureau en hier je verhaal doen of bellen naar 902-102-112. Wanneer je belt kun je geholpen worden in het Duits, Engels, Frans of natuurlijk Spaans. Houdt er rekening mee dat je na het doen van een telefonische aangifte binnen 48 uur op het bureau moet verschijnen om de formulieren af te halen.

Gezondheidszorg op Mallorca

Hoewel de meeste mensen het niet verwachten is de gezondheidszorg in Spanje over het algemeen beter dan de gezondheidszorg in Nederland. Echter staan deze voorzieningen met name op het vasteland. Op Mallorca staat één staatsziekenhuis: Het ziekenhuis Son Dureta in Palma. Verder zijn er enkel huisartsen en privéklinieken te vinden.

Alcohol en drugs op Mallorca

De regels rondom alcohol zijn op Mallorca gelijk aan de regels in Nederland.

De regels rondom alcohol zijn op Mallorca gelijk aan de regels in Nederland. Vanaf 18 jaar kun je alcohol kopen en mag je dit nuttigen. Daarnaast is het verboden om te drinken op openbare plekken (met uitzondering van terrassen natuurlijk). Hoewel de regels hetzelfde zijn kunnen jongeren onder de 18 hier wél aan drank komen. In cafés en restaurants zijn ze niet zo precies met de regels. Zeker wanneer je er wat ouder uitziet kun je gemakkelijk aan drank komen.

Wat betreft drugs zijn ze in Spanje erg streng. Als je gepakt wordt voor het gebruiken of bij je dragen van drugs kun je een boete verwachten en in sommige gevallen zelfs aangehouden worden. De drugs worden in dat geval ook in beslag genomen.

Verkeersveiligheid op Mallorca

In Spanje rijden bestuurders een stuk agressiever dan in Nederland, dit is op Mallorca niet anders.

In Spanje rijden bestuurders een stuk agressiever dan in Nederland, dit is op Mallorca niet anders. Spaanse bestuurders rijden vaak te hard en regelmatig door het rode licht. Als bestuurder maar ook zeker als voetganger moet je dus extra goed opletten. Vertrouw niet blindelings op het groene verkeerslicht en ga er niet vanuit dat elke bestuurder jouw voorrang verleent.

Wanneer je een auto gehuurd hebt is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verkeersregels. Hoewel de meeste regels overeenkomen met de regels in Nederland zijn er ook een aantal regels die wij in Nederland niet kennen. Zo is het verboden om te rijden en te luisteren naar muziek via oortjes of een koptelefoon. Deze regel geldt hij voor fietsers.

Veelgestelde vragen

Kun je veilig uitgaan op Mallorca?

Ondanks de velen negatieve nieuwsberichten vinden wij dat uitgaan op Mallorca veilig is. Uitgaan is nooit zonder risico en er zijn altijd vage types of mensen met een slok te veel op. Als je deze mensen ontwijkt of de confrontatie uit de weg gaat heb je negen van de tien keer geen problemen. Ook zijn er zakkenrollers actief, let dus goed op je spullen.

Kun je op Mallorca water uit de kraan drinken?

Nee, wij raden af om op Mallorca uit de kraan te drinken. Het water is niet ongezond, wel kan het naar chloor ruiken en smaken. Daarom raden wij aan om flessen water in de supermarkt te kopen. Je kunt kraanwater wel gebruiken om pasta of groente in te koken.

Is het duur op Mallorca?

Spanje is over het algemeen een goedkoop land, ook Mallorca is geen dure vakantiebestemming. Zeker wanneer je de vlucht en het verblijf als combi boekt ben je vaak goedkoop uit. De prijzen op het eiland zelf vallen ook mee, enkel uitgaan is erg duur.

Tot slot

Mallorca is dus een veilige vakantiebestemming. Je weet nu waar je rekening mee moet houden en wat je kunt doen als er toch dingen misgaan. Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel over de veiligheid in Mallorca. Mocht je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben kun je deze hieronder achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *