Meteen naar de inhoud
Home » Mallorca » Hoe is het openbaar vervoer op Mallorca?

Hoe is het openbaar vervoer op Mallorca?

  • door

Vakantie is vaak erg duur, zeker als je een auto huurt of regelmatig gebruikt maakt van een taxi. Op Mallorca zijn er gelukkig een hoop voorzieningen waardoor je goedkoop kunt reizen, zeker in Palma de Mallorca. In dit artikel behandelen wij het openbaar vervoer op Mallorca.

Op Mallorca is het openbaar vervoer redelijk goed geregeld. In Palma de Mallorca rijden bussen, metro’s en taxi’s. Ook buiten deze stad is het openbaar vervoer goed geregeld. Het grootste gedeelte van de badplaatsen en dorpen zijn goed te bereiken met de bus.

Bus routes

In en rondom Palma de Mallorca wordt het openbaar vervoer geregeld door EMT. Verschillende routes en tijden vind je op de website van EMT. Daarnaast kun je in Palma de Mallorca gebruik maken van de metro. De stad kent twee lijnen die je van het centrum naar de universiteit (M1) of naar Marratxí (M2) brengen.

Over het hele eiland lopen verschillende bus routes. Het is belangrijk om voor vertrek je rit goed te plannen. Er wordt in Mallorca onderscheidt gemaakt tussen ‘normale’ bussen en ‘expres’ bussen. Wanneer je een grote afstand moet afleggen kun je beter kiezen voor een expres bus, anders sta je onnodig lang te wachten.

Op de rest van het eiland wordt het openbaar vervoer geregeld door verschillende kleine organisaties.

Hop-on-hop-off bustour

Zoals op veel toeristische bestemmingen rijden er op Mallorca hop-on-hop-off bussen. Deze bussen rijden rondes door de stad langs alle grote en belangrijke bezienswaardigheden. Zo kom je onder andere langs Kathedraal ‘La Seu’ en Kasteel ‘Bellver’. Dit zijn geweldige gebouwen die je gezien moet hebben tijdens een bezoek aan Mallorca.

Hoewel een hop-on-hop-off bustour met een erg leuk kan zijn raden wij het toch af. Dit omdat de tours erg duur zijn en je de bezienswaardigheden ook zelf kunt bezoeken. De audio opname is leuk maar wat ons betreft niet de moeite waard. Zeker omdat er op Mallorca niet veel grote bezienswaardigheden zijn.

Taxi’s op Mallorca

Naast bussen rijden er ook taxis rond op Mallorca.

Naast bussen rijden er ook taxi’s rond op Mallorca. Hoewel deze duurder zijn dan het andere openbaar vervoer is het voor sommigen toch de moeite waard. Zeker wanneer je snel op een bestemming wilt zijn of wanneer de bestemming niet goed te bereiken is met de bus of metro.

Naast het aanspreken van een taxi op straat kun je bellen met de taxicentrale of gebruik maken van diensten als Uber of Bold. Bij deze laatste twee reserveer je een taxi via een app en geef je in deze app al aan waar je heen moet. Je weet hier vooraf al wat je moet gaan betalen.

Openbaar vervoer vanaf het vliegveld Mallorca

Vanaf het vliegveld vertrekken er verschillende buslijnen. De meest gebruikte is buslijn L1. Deze brengt je vanaf het vliegveld tot in het centrum van Palma de Mallorca. Verblijf je in El Arenal? Dan heb je lijn L21 nodig. Ga je naar badplaats ‘Platja de Palma’ maak je gebruik van buslijn L25

Daarnaast kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een taxi. Houdt er wel rekening mee dat je voor ritjes van en naar het vliegveld minimaal €18 betaald, ook wanneer je maar een klein stukje reist.

Wat kost het openbaar vervoer?

Het openbaar is op Mallorca niet duur, zeker niet wanneer je het vergelijkt met de prijzen in Nederland.

Het openbaar is op Mallorca niet duur, zeker niet wanneer je het vergelijkt met de prijzen in Nederland. Een enkele reis met de bus kost €1,50 per persoon. Kinderen onder de 5 jaar kunnen gratis met de bus, mits er een betalende volwassene mee reist. Ben je van plan om vaak gebruik te maken van de bus kun je een kortingskaart kopen voor €10, je kunt hiermee 10 enkele reizen maken. Deze kortingskaart is te koop bij het kantoor van EMT (adres: Josep Anselm Clavé 5). Tickets betaal je bij de buschauffeur, houdt er rekening mee dat deze vaak maar weinig wisselgeld heeft.

Ook de taxi is op Mallorca een stuk goedkoper dan in Nederland. Naast het starttarief van €3 tot €4 betaal je op Mallorca €0,93 per kilometer. Op feestdagen en in weekenden ligt het bedrag per kilometer een stuk hoger, je betaalt dan €1,10. Daarnaast zijn er toeslagen voor het passeren van gemeentelijke grenzen of ritten naar populaire bezienswaardigheden. Zoals genoemd betaal je voor een rit vanaf of naar het vliegveld minimaal €18. In de meeste gevallen kun je daarom beter gebruik maken van bussen.

Mallorca is over het algemeen geen dure vakantiebestemming. Meer informatie over de prijzen op het eiland vind je op deze pagina.

Auto huren op Mallorca

Is het openbaar vervoer toch niks voor jou? Gelukkig kun je er op Mallorca ook voor kiezen om een auto te huren. Op die manier kun je in alle vrijheid snel en veilig verplaatsen over het eiland. Het huren van een auto kan bij verschillende partijen. Betrouwbare partijen zijn bijvoorbeeld ‘Rentalcars’ of ‘Kayak’. Afhankelijk van de auto kost het huren zo’n €5 per dag (exclusief brandstof). Ook het huren van een busje is mogelijk. Dit kost zo’n €25 per dag.

Houdt er rekening mee dat je voor het huren van een auto minimaal 19 jaar oud moet zijn, liever ben je al 25. Tot en met 25 jaar betaal je een toeslag van €8,50 per dag. Daarnaast heb je bij veel instanties een creditcard nodig voor de reservering.

Veelgestelde vragen

Rijden er nachtbussen op Mallorca?

Ja, tijdens het hoogseizoen rijden er in Mallorca nachtbussen. Deze bussen rijden langs drukke uitgaansgebieden en Palma de Mallorca.

Hoe werkt het openbaar vervoer op Mallorca?

Wanneer je met de bus reist koop je een kaartje bij de chauffeur. Let erop dat deze vaak maar weinig wisselgeld heeft. In het geval van de metro koop je voor het instappen een ticket op het perron. Een taxirit betaal je altijd achteraf zodat je de juiste prijs (van de meter) betaald.

Heb je een auto nodig op Mallorca?

Nee, je hebt op Mallorca geen auto nodig. In Palma de Mallorca rijden een hoop bussen. Daarnaast zorgt het openbaar vervoer ervoor dat je alle steden en badplaatsen kunt bezoeken. Wanneer er geen bussen of metro’s naar je eindbestemming rijden kun je gebruik maken van een (relatief goedkope) taxi.

Tot slot,

Er zijn dus een hoop mogelijkheden als het gaat om (openbaar) vervoer op Mallorca. Mocht je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben kun je deze hieronder middels een reactie achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *