Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Alles wat je moet weten over de marathon in Valencia

Alles wat je moet weten over de marathon in Valencia

  • door

De marathon in Valencia behoort tot één van de grootste van Europa, vooralsnog melden er jaarlijks meer deelnemers aan. De marathon wordt in december georganiseerd. Tijdens de wedstrijd loop je langs verschillende bekende bezienswaardigheden uit Valencia. Als enthousiaste hardloper is het zeker de moeite waard om een keer mee te doen aan de marathon van Valencia.

Wat is de route van de marathon in Valencia?

De marathon gaat van start in de stad van Kunsten en Wetenschappen, dit is een futuristische stad die bestaat uit zeven gebouwen. In de stad vind je onder andere een operagebouw, 3D bioscoop en een aquarium. Alles bij elkaar heeft de stad de gemeente meer dan 1200 miljoen euro gekost. De stad is aangelegd om meer toeristen naar de stad te trekken.

Na de start loop je onder andere door het oude centrum langs de zijdebeurs, het Turia park en verschillende markten. Het Turia park is een park in Valencia waar vroeger een rivier liep, deze omgelegd na een overstroming. Inmiddels is het park uitgegroeid tot de grootste van Valencia, je vindt er geweldige bruggen en fonteinen. Daarnaast vind je er ook fitnessapparaten, volleybalvelden, rugbyvelden en tennistafels.

Hoewel de routes af en toe veranderen kun je er wel van uitgaan dat er een geweldige route door Valencia gekozen wordt. Nadat je 42,195 kilometer hardgelopen hebt finish je op dezelfde plek als de start: De stad van Kunsten en Wetenschappen.

Wat kost meedoen aan de marathon?

Inschrijven voor de hardloopwedstrijd kost tussen de €50 en €120 euro, hier geldt: des te eerder je boekt des te minder je betaalt. Inschrijfkosten zijn niet de enige kosten die je maakt, je zult ook een vliegticket en hotel of Airbnb moeten boeken. Rond deze tijd kost een vliegticket retour gemiddeld €120 euro. Voor een appartement of hotel voor drie nachten betaal je tussen de €60 en €110 euro per nacht.

Is Valencia een dure stad?

Spanje is over het algemeen een goedkoop land, een stuk goedkoper dan Nederland in ieder geval. Zo kun je bijvoorbeeld uiteten voor gemiddeld €15 euro per persoon en lunchen voor nog geen €5 euro. Ook openbaar vervoer supermarkten en musea zijn goedkoper dan in Nederland.

Op de officiële website van de hardloopwedstrijd kun je meer informatie, je vindt hier bijvoorbeeld precieze data en route informatie. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat alleen deelnemers van 18 jaar en ouder mee kunnen doen aan de wedstrijd.

Veelgestelde vragen over de marathon

Hoe is het weer tijdens de marathon in Valencia?

Doordat de marathon rond december georganiseerd wordt is het niet meer zo heet als in de zomer, temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot boven de 30 graden. In december ligt de temperatuur in Valencia gelukkig lager, gemiddeld tussen de 12 en 17 graden: de perfecte temperatuur voor een hardloopwedstrijd.

Kunnen amateurs meedoen aan de marathon in Valencia?

Zeker! Iedereen kan zich inschrijven en meedoen aan de hardloopwedstrijd. De enige vereisten zijn dat alle deelnemers 18 jaar of ouder moeten zijn. Daarnaast is er een maximale looptijd van 6 uur.

Waar kunnen supporters staan tijdens marathon in Valencia?

Langs de gehele route kunnen de sporters aangemoedigd worden. Langs de route zijn verschillende kijkpunten aangelegd, buiten deze kijkpunten zijn er ook veel plaatsen waar je naar de marathon kunt kijken.

Is de marathon in Valencia iets voor jou?

Een marathon lopen is niet zomaar iets wat je even doet. Op internet kun je hardloopschema’s vinden waardoor je misschien denkt dat je binnen 15 weken een marathon loopt. Dit is echter niet het geval, voor een marathon moet je veel langer trainen. Als je een marathon wilt lopen kun je het beste van tevoren een professional om advies en trainingsschema’s vragen.

Kortere hardloopwedstrijden in Valencia

Als je wilt hardlopen in Valencia is de marathon niet je enige optie, er wordt ook een halve marathon en een 10 kilometer wedstrijd gehouden. Dit is echt een aanrader voor minder ervaren hardlopers die toch mee willen doen met een groot evenement.

Halve marathon

Naast de marathon wordt er door dezelfde organisatie ook een halve marathon georganiseerd in Valencia. Tijdens de halve marathon loop je voornamelijk door het centrum en langs het Turia park, daarnaast kom je ook langs de haven. Dit is een perfecte ronde voor mensen die nog niet klaar zijn voor een volledige marathon maar wel al graag het wedstrijdgevoel willen ervaren.

Praktische informatie: De halve marathon vindt plaats rond het einde van oktober. Inschrijving kost tussen de €50 euro en €70 euro, voor meer informatie en inschrijven kun je deze kijken op de officiële website van de organisatie.

10 Kilometer

De 10K Valencia IberCaja is een andere bekende hardloopwedstrijd. Afgelopen jaar waren er maar liefst 7.000 deelnemers. Ook de route van deze wedstrijd loopt vooral langs het Turia park. Deze wedstrijd is een stuk commerciëler, er zijn sponsors aan verbonden zoals Coca-Cola.

Praktische informatie: Ook deze wedstrijd wordt vaak eind oktober georganiseerd. Daarnaast wordt de wedstrijd een 2e keer georganiseerd, dit is vaak begin januari. Aan de wedstrijd doen ook professionals mee. Inschrijven kan via de site van de organisatie.

En in de rest van Spanje?

In Spanje worden niet alleen in Valencia grote marathons georganiseerd. Daarnaast worden er onder andere in Madrid en Barcelona jaarlijks marathons georganiseerd, ook deze wedstrijden zijn populair onder de hardlopers.

In Madrid wordt jaarlijks rond eind april een marathon georganiseerd, dit gebeurt al sinds 1978. Ook dit evenement behoort tot één van de grootste in Europa, voorgaande edities hadden meer dan 10.000 deelnemers. Naast de marathon vindt er in Madrid ook een wedstrijd van 10 kilometer plaats.

In Barcelona wordt begin mei een marathon georganiseerd. En ja, ook deze wordt al sinds 1978 jaarlijks georganiseerd. Tijdens de marathon loop je bijvoorbeeld langs het stadion van FC Barcelona (Camp Nou) en de Sagrada Familia. Hou er rekening mee dat je de wedstrijd loopt op het moment dat het weer verbeterd, het komt voor dat het rond die tijd tegen de 18 graden is in Barcelona.