Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » Fietsen in Barcelona: Fietstours, Fietsen huren en tips

Fietsen in Barcelona: Fietstours, Fietsen huren en tips

  • door

Barcelona is een mooie stad om te verkennen per fiets. Veel toeristen kiezen ervoor om met een gids door de stad te fietsen. Daarnaast zijn er mensen die zelf een fiets huren en zonder gids de stad verkennen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten wanneer je door Barcelona wilt gaan fietsen.

Fietstour met een Nederlandse gids

Wanneer de stad wilt zien en hier tegelijkertijd meer over wilt leren kun je ervoor kiezen om met een gids op pad te gaan. Veel mensen vinden het fijn om dit te doen met een iemand die Nederlands spreek. Er zijn in Barcelona verschillende aanbieders, mijn voorkeur zou uitgaan naar Bajabikes. Deze organisatie biedt Nederlandstalige fietstours aan.

Tijdens zo’n tour fiets je op jouw eigen tempo door de stad en verteld de Nederlandstalige local alles over de stad, de tour duurt zo’n 3 uur. Een fietstour in Barcelona is bij Bajabikes beschikbaar vanaf €32,50 per persoon. Meer informatie over deze tours kun je op deze pagina vinden, je kunt hier ook gelijk online reserveren.

Fietsen huren

Barcelona is een mooie stad om te verkennen per fiets. Dit kan op verschillende manieren, met en zonder gids.

De meeste toeristen kiezen er tegenwoordig voor om een fiets te huren, zo kunnen zij zelfstandig de stad verkennen. In Barcelona zijn genoeg winkels te vinden waar je fietsen kunt huren. Vaak vragen deze winkels om een id of paspoort achter te laten als borg. Ook zullen zij je vertellen dat je de fiets goed op slot moet zetten, in Barcelona zijn enorm veel dieven actief. Wanneer de gehuurde fiets gestolen wordt is dit (vaak) niet verzekerd.

Wat kost het huren van een fiets in Barcelona?

De prijs voor het huren van een fiets hangt af van de tijd dat je de fiets nodig hebt. Huren kan meestal vanaf 2 uur, hier betaal je €4 euro per fiets voor. Wanneer je de fiets 4 uur huurt betaal je zo’n €6 euro en bij een hele dag ben je gemiddeld €10 euro kwijt. Vaak hoef je niet van te voren aan te geven hoelang je de fiets wilt huren.

Fietsroutes

Wanneer je gaat fietsen is het belangrijk om te weten dat Barcelona niet per sé de meest geschikte stad is. Er zijn maar weinig fietspaden en enorm veel stoplichten. Wanneer je naar een specifieke plaats wilt moet je waarschijnlijk omfietsen. Ik zou aanraden dit wel te doen, het is gevaarlijk om langs een drukke weg te fietsen. Het drukke centrum (La Rambla) zou ik per fiets helemaal overslaan, het is hier veel te druk. Je kunt er beter voor kiezen langs Park Güell en de Sagrada Familia te fietsen. Daarnaast kun je langs het strand fietsen of een tour maken langs de mooiste vijf monumenten van Barcelona.

Elektrische fietsen

Heb je geen zin om te zweten van het warme weer in Barcelona kun je ervoor kiezen elektrische fietsen te huren. Het huren van een elektrische fiets is vaak twee keer zo duur als een normale fiets, gemiddeld betaal je €25 euro voor een hele dag. Wanneer je dit wilt doen is het belangrijk dat je vooraf even belt naar de verhuur, er zijn veel minder elektrische fietsen beschikbaar dan reguliere fietsen.

Fietsen per minuut huren

In Barcelona zijn er net als in de grote steden van Nederland bedrijven die fietsen per minuut verhuren. Je activeert deze fietsen met een app en kunt dan zolang als je wilt gebruik maken van deze fiets. Diensten die dit aanbieden zijn Scoot en Monkey Republic. Wanneer je maar kort gebruik wilt maken van een fiets is dit een prima optie, als je langer onderweg bent is het goedkoper om naar een reguliere verhuur te gaan.

Deelfietsen in Barcelona: Bicing

Deelfietsen huren Barcelona
Deelfietsen in Barcelona

Naast de reguliere fietsverhuur waar veel toeristen huren zijn er in Barcelona deelfietsen. Bij de grote metro- en treinstations zijn punten waar je deze fietsen kunt ophalen en wegzetten. Deze fietsen worden enkel door lokale bewoners gebruikt, zij hebben hiervoor een jaarabonnement afgesloten bij het bedrijf Bicing. Wanneer je zo’n abonnement wilt afsluiten heb je een Spaanse bankrekening nodig.

Met zo’n abonnement kunnen ze de fietsen 30 minuten lang gebruiken. Het doel hiervan is dat mensen kiezen voor een groenere manier van vervoer.

Verkeersregels in Barcelona

Er zijn een aantal verkeersregels in Spanje die verschillen van de regels in Nederland. In Nederland mag je gewoon oortjes in of een headset op wanneer je op de fiets zit, in Spanje mag dit niet. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat kinderen tot 16 jaar verplicht een helm moeten dragen.

Ook zijn er regels die wel overeenkomen, voorbeeld is het gebruik van een telefoon. Dit is verboden en wanneer je dit toch doet kun je een boete van €180 euro krijgen. Door rood rijden mag natuurlijk ook niet, de boetes hiervoor lopen op tot €200 euro.

Fietsen parkeren

Een probleem in Barcelona is het parkeren van de fietsen. Bij de grote bezienswaardigheden zijn hier wel een aantal stallingen voor maar dit zijn er meestal niet genoeg. Toch is het verboden om je fiets vast te maken aan het straatmeubiliar, zet je fiets dus niet vast aan bomen, hekken of verkeerslichten. De gemeente haalt deze fietsen weg en om ze terug te krijgen moet je eerst een boete betalen.

Bierfiets

Wanneer je met je vrienden in Barcelona bent kun je de stad verkennen op een bierfiets, zo kan je de stad zien en tegelijkertijd bier drinken. Veel studenten vinden het leuk om dit een keer mee te maken. Een bierfiets is een bar op wielen die beweegt doordat de mensen aan de bar trappen. De bierfiets is in Amsterdam ontstaan maar tegenwoordig kun je ook in Barcelona een tour aanvragen.

Je kunt online een tour met een bierfiets aanvragen. Reserveren kost zo’n €25 euro per persoon, dit bedrag is inclusief één liter bier of wijn. Tijdens de tour is er een begeleider die voor jullie stuurt, maak je hier dus niet druk om.

Tips

Ik heb hieronder een aantal tips opgesteld om ervoor te zorgen dat jou fietstocht nóg leuker wordt!

  • Vergeet je niet in te smeren, vooral in de zomer zal je enorm snel verbranden.
  • Let op in het verkeer. Spanjaarden rijden een stuk agressiever dan wij in Nederland, wees dus niet verbaasd als deze als een gek door rood rijden.
  • Bepaal van te voren de route die je wilt gaan fietsen.
  • Buiten de spits mogen fietsen meegenomen worden in de metro.
  • Blijf weg uit het drukke centrum (Waaronder La Rambla), er zijn hier weinig fietspaden en veel voetgangers. Je kunt beter langs de Sagrada Familia, het strand en Park Güell fietsen.

Tot slot,

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel over fietsen in Barcelona. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben twijfel dan niet om onder dit blog een reactie achter te laten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren. Wij wensen jou een fijne reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *