Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Een dagtrip naar Xàtiva vanuit Valencia?

Een dagtrip naar Xàtiva vanuit Valencia?

  • door

Xàtiva is een gemeente in de buurt van Valencia. Veel mensen die Valencia bezoeken brengen ook een bezoek aan Xàtiva. Dit komt omdat de stad goed bereikbaar is met de trein vanaf Valencia. In Xàtiva zijn genoeg bezienswaardigheden. Zo staan er twee kastelen, is er een museum en wordt er twee keer per week een markt georganiseerd. Daarnaast wordt er in augustus de Fira D’agost georganiseerd, een feest met stierengevechten en kermisattracties.

Hoever ligt Xàtiva van Valencia?

Xàtiva ligt op 60 kilometer afstand van Valencia. De meeste toeristen kiezen ervoor om met de trein naar de stad te gaan, anderen kiezen ervoor om met een (huur)auto te gaan. Wanneer je ervoor kiest om met de trein naar de stad te gaan ben je zo’n 45 minuten onderweg. Retourtickets kosten tussen de €7 en €15, afhankelijk van de dag en het tijdstip. Kaartje voor de trein kan je op deze website bestellen. Met de auto ben je zo’n 50 minuten onderweg. De trein is dus goedkoper en sneller, een ander voordeel is dat je niet hoeft te parkeren.

Het kasteel van Xàtiva

Een van de hoogtepunten van de stad zijn de twee kastelen die er te vinden zijn. ‘Menor’ en ‘Mayor’ zijn twee verschillende kastelen die in het verleden gebruikt zijn ter verdediging tegen de Romeinen. Vanaf de kastelen kon de weg die de Romeinen gebruikten goed in de gaten gehouden worden.

Wat is er te doen?

Beide kastelen zijn toegankelijk voor publiek. De kastelen zijn erg goed onderhouden en beschikken over verschillende uitkijkpunten over de stad. Bij de ingang van het kasteel is een terras maar ook beneden in de stad zijn verschillende horecagelegenheden. Naast deze horecagelegenheden zijn er ook genoeg hotels in de buurt, hier kun je ten opzichte van Valencia goedkoper slapen. Wel is het voor veel mensen niet de moeite waard om te slapen in de stad, je kunt de hele stad zien in één dag.

Praktische informatie

De kastelen zijn van dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 10:00 en 19:00 uur. Tickets kosten €6 euro, voor kinderen tot en met 16 jaar wordt er €4 euro entree gevraagd. Bij de kastelen zijn toiletten aanwezig. Een bezoek aan het kasteel duurt gemiddeld 1 à 2 uur.

De strategische ligging van de kastelen zorgt ervoor dat je voor een bezoek een aardige klim naar boven moet maken. Naar boven wandelen duurt tussen de 30 en 40 minuten. Met de auto zal je door krappe straatje moeten waar ook tegenliggers uit komen. Een andere optie is het toeristentreintje dat een aantal keer per dagen naar boven rijdt. Kosten voor dit treintje zijn €3,50 euro per persoon. Ook lopend zal je de kastelen bereiken.

Museo De L’Almondi

Museo de L’Almondi is een klein museum in Xàtiva. Het hoofdonderwerp van het museum is het verleden van de stad en archeologie. Zo vind je in het museum verschillende opgravingen en vondsten uit de geschiedenis. Daarnaast kun je in het museum ook schilderkunst en beeldhouwkunst bewonderen, deze werken komen onder andere uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Ook deze kunst komt voornamelijk uit de regio waarin het museum gevestigd is. Ook hangen er werken van andere Spaanse en internationale kunstenaars.

Het gebouw waarin het museum in is gevestigd diende vroeger als tarwemarkt, ook hierover is nog veel informatie te vinden in het museum. Dit gebouw beschikt nog steeds over de originele gotische gevel en een uitstekende renaissancistische binnenplaats met Ionische zuilen.

Praktische informatie

Het museum is dagelijks geopend. Van maandag tot en met vrijdag kun je naar binnen tussen 10:00 en 14:00 en van 16:00 tot 18:00. Op zaterdag van 10:00 tot 14:00 en van 16:00 en 19:00. Zondag is het museum alleen geopend van 10:00 tot 14:00.

Tickets voor het museum kosten €4 euro. Voor bijvoorbeeld kinderen en 65+ers is er een gereduceerd tarief van €2 euro. Het is aan te raden om je tickets van tevoren te reserveren op deze website, dit voorkomt lang wachten aan de deur.

De markt van Xàtiva

In Xàtiva wordt er op dinsdag en vrijdag een markt georganiseerd.

Op dinsdag en vrijdag wordt er in Xàtiva een markt georganiseerd. De markt opent om 10:00 en is officieel afgelopen om 14:00 uur. Vaak zie je dat het afbouwen al voor deze tijd begint. Op de markt worden verschillende producten verkocht, van kleding tot eten. De markt wordt georganiseerd op het Plaza del Mercado, wat het plein van de markt betekent.

Het Augustusfeest in Xàtiva

Tijdens augustus vieren ze in Xàtiva de Fira D’agost. Het jaarlijkse feest wordt georganiseerd van 15 tot en met 20 augustus. Tijdens het feest worden kermisattracties, marktkraampjes en eindeloze muziek- en culturele activiteiten gecombineerd. Daarnaast kun je ook meerdere Spaanse stierengevechten bekijken in deze week. Motto van het feest is dat iedereen welkom is, ongeacht afkomst en leeftijd.

Hoewel het erg gezellig is tijdens het feest is het niet te vergelijken met de Fallas feesten die in maart in Valencia georganiseerd worden. Tijdens de Fallas feesten wordt er veel vuurwerk afgestoken en is de stad versierd met verschillende zelfgemaakte beelden. De locals steken deze beelden aan het eind van de week in de brand. De Fallas feesten trekken bezoekers over de hele wereld, dit is voor de Fira D’agost niet het geval.

Kan ik niet beter in Valencia blijven?

Valencia is een geweldige stad waar genoeg te doen is. Er zijn een aantal bezienswaardigheden zoals de Stad van Kunsten en Wetenschappen en de Mercado Central die niet te missen zijn tijdens een bezoek. Ben je langer dan een paar dagen in Valencia is Xàtiva zeker de moeite waard. Je kunt je in de stad zeker een dag vermaken.

Ik zou aanraden eerst Valencia te bezoeken, dit is bovendien de bestemming die je gekozen hebt. Ben je uitgekeken en heb je alles gezien wat je wilde zien? In dat geval is een bezoek aan de stad een aanrader. Je moet dus echt zelf besluiten of het iets voor je is, je kan tenslotte ook een dag aan het strand liggen. Als je tijdens de Fira D’agost in Valencia bent is het zeker de moeite waard om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *