Meteen naar de inhoud
Home » Madrid » Hoe veilig is Madrid als vakantiebestemming?

Hoe veilig is Madrid als vakantiebestemming?

Madrid is de hoofdstad van Spanje en daarbij een van de populairste toeristische trekpleisters van het land. Onder andere Palacio Real en Parque del Buen Retiro trekken een hoop bezoekers. Naast toeristen is de stad ook geliefd door zakkenrollers en andere criminelen. In dit artikel beantwoorden wij de vraag: Is Madrid veilig?

Ja, het is veilig om naar Madrid toe te reizen en hier te verblijven. Hoewel het qua criminaliteit over het algemeen meevalt zijn er toch veel zakkenrollers actief. Dit is een groot probleem in alle grote Spaanse steden. Het blijft belangrijk om goed op je spullen te letten.

Criminaliteit in Madrid

Naast toeristen komen ook criminelen graag naar Madrid. Op al die drukke plekken is het voor hen gemakkelijk om te stelen. Gelukkig weet het stadsbestuur dit ook en doen zij er alles aan om criminelen aan te pakken. Zo wordt er steeds vaker meer politie ingezet en wordt er zowel zichtbaars als niet zichtbaar toezicht gehouden op drukbezochte plaatsen. Toch blijft het belangrijk om op drukke plaatsen goed op te letten.

In een noodsituatie kun je 112 bellen, dit noodnummer wordt ook in Spanje gebruikt. Geen noodsituatie maar toch politie nodig? In dat geval kun je bellen met 902-102-112. Dit is ook het nummer wat je kunt bellen wanneer je aangifte wilt doen. Houdt er rekening mee dat je na een telefonische aangifte binnen 48 uur verwacht wordt op het politiebureau om de aangifte te bevestigen.

Het is verstandig om voor vertrek foto’s van officiële documenten te maken (denk hierbij aan paspoorten, id-kaarten en rijbewijzen). Mochten deze gestolen worden of kwijtraken kun je jezelf makkelijk identificeren.

Zakkenrollers

In Madrid zijn een hoop zakkenrollers actief, meer dan in andere grote steden. Met name bij de populaire bezienswaardigheden (bijvoorbeeld Palacio Real of Plaza Mayor) is het belangrijk dat je goed oplet, zakkenrollers worden steeds slimmer en bedenken steeds nieuwe trucs.

Zo doen zakkenrollers zich steeds vaker voor als toeristen die je ‘de weg vragen’. Terwijl één van de twee zakkenrollers je afleidt door tegen je te praten steelt de ander jouw waardevolle spullen. Een andere veelgebruikte truc is het inzetten van een straatartiest. Terwijl je onder de indruk aan het kijken bent naar deze artiest(en) haalt een dief zo je portemonnee weg.

Wat kun je doen tegen zakkenrollers?

Naast goed opletten kun je ook andere dingen doen om te voorkomen dat je gerold wordt.

  • Houdt gesprekken met vreemden kort en let tijdens deze gesprekken goed op al je spullen. Weet dat zakkenrollers vaak samenwerken.
  • Maak gebruik van een anti-diefstal rugzak (bol.com). Met zo’n rugzak zet je zakkenrollers compleet buitenspel, ze komen je tas niet meer in.

Afsluitend is het verstandig om zo min mogelijk waardevolle spullen bij je te dragen. Zorg ervoor dat je niet onnodig veel contant geld meeneemt en laat dure sieraden liever thuis. Mocht je toch slachtoffer worden van een zakkenroller ben je deze spullen in ieder geval niet kwijt.

Alcohol en drugs

De regels rondom alcohol zijn in Spanje identiek aan de regels in Nederland.

De regels rondom alcohol zijn in Spanje identiek aan de regels in Nederland. Vanaf 18 jaar is het toegestaan om alcohol te nuttigen. Echter wordt hier vaak soepel mee omgegaan. Zeker als je er als minderjarige wat ouder uitziet kun je gemakkelijk aan drank komen.

Wat betreft drugs zijn ze in Spanje wel streng. Alle drugs zijn verboden en worden niet gedoogd. Het is daardoor niet aan te raden om drugs te gebruiken in Madrid. Vanzelfsprekend is het verkopen en bij je dragen van drugs ook verboden.

EHBO en ziekenhuizen

Hoewel het niet te hopen is kunnen er natuurlijk altijd ongelukken gebeuren. In dat geval is het fijn om te weten dat er genoeg ziekenhuizen en EHBO posten in Madrid zijn. Van de tien beste ziekenhuizen in Spanje vind je er zes in Madrid, dit zijn de volgende ziekenhuizen:

  • Fundación Jiménez Díaz
  • Hospital Universitario La Paz
  • Hospital Universitario Gregorio Marañon
  • Hospital Quirónsalud Madrid
  • Hospital Universitario Clínico San Carlos
  • Hospital Ruber Internacional 

Mocht je medicijnen nodig hebben kun je deze halen bij een van de velen apotheken in Madrid. Je kunt deze herkennen aan het groene kruis dat op of aan de gevel hangt.

Verkeersveiligheid in Madrid

Spaanse bestuurders staan erom bekend dat zij flink doorrijden, ook in de bebouwde kom.

Spaanse bestuurders staan erom bekend dat zij flink doorrijden, ook binnen de bebouwde kom. Dit geldt helaas ook in Madrid. Het is daarom belangrijk dat je in het verkeer goed oplet, ook als voetganger. Het gebeurt regelmatig dat bestuurders door rood rijden.

Ook zijn er in Spanje (en dus in Madrid) verkeersregels die verschillen van de regels die wij in Nederland kennen. Zo is het is Spanje verboden om gebruik te maken van een koptelefoon of oortjes. Dit geldt zowel voor bestuurders van auto’s als voor fietsers.

Voor fietsers tot en met 16 jaar geldt daarbij ook dat zij verplicht zijn om een fietshelm te dragen. Buiten de bebouwde kom geldt dit overigens voor alle fietsers.

Veelgestelde vragen

Is uitgaan in Madrid veilig?

Madrid is een veilige omgeving om in uit te gaan. Toch blijf het altijd belangrijk om tijdens het uitgaan goed op te letten, ook in Madrid. Let goed op jezelf en op elkaar, ga liever niet alleen naar huis toe. Ook is het belangrijk om goed op je spullen te letten, ook in het uitgaansleven zijn zakkenrollers actief.

Welke buurten kan ik in Madrid beter vermijden?

In Madrid zijn een aantal buurten die (met name s ’avonds) beter kunt vermijden. In deze buurten komt veel criminaliteit voor of leven veel zwervers. Het gaat om de volgende buurten: Carabanchel, Salamanca, Vallecas-brug en Gebruikera. Daarnaast is het belangrijk om ook in het centrum goed op te letten, hier vinden de meeste arrestaties plaats.

Kunnen Spanjaarden in Madrid Engels?

Helaas, veel Spanjaarden in Madrid spreken helaas geen Engels. Het is aan te raden om wat simpele Spaanse zinnen te leren zodat je toch kunt communiceren. Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van verschillende vertaal tools.

Tot slot,

Madrid is dus een relatief veilige stad. Toch is het belangrijk dat je altijd goed blijft opletten en voorzichtig bent, zeker op drukbezochte plekken. Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel waarin wordt uitgelegd hoe veilig Madrid is. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

2 reacties op “Hoe veilig is Madrid als vakantiebestemming?”

  1. Heb jaren in Madrid gewoond. Met 5 verschillende zakkenrollers bestolen. Dus een ervarings deskundige. Tas open gesneden. In bus dicht op elkaar staan. Alleen op straat school al dicht kwamen met scooter op mij af en moest onder bedreiging van mijn bankpas en nummer afgeven natuurlijk snel ander nr gegeven en de 5e was 1 januari auto reed voorbij mmbij oversteken en trok tas van schouder. Dus vele varianten. Heb sindsdien heb ik altijd geld op verschillende plekken in jas en jeans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *