Meteen naar de inhoud
Home » Barcelona » Is het veilig om naar Barcelona te reizen?

Is het veilig om naar Barcelona te reizen?

  • door

Barcelona is een grote stad in Spanje. Hoewel Spanje een veilig land is moet je in de grote stad Barcelona toch oppassen. Er zijn hier veel zakkenrollers en criminelen actief. Verder gebeuren er vaak ongelukken met toeristen en het verkeer. In dit blog wil ik je hiervoor waarschuwen en alles vertellen over de veiligheid in Barcelona.

Criminelen en zakkenrollers in Barcelona

Iedereen in Barcelona geeft hetzelfde advies aan toeristen: ‘Pas op voor zakkenrollers’. Dit komt omdat er in Barcelona enorm veel actief zijn. Ze lopen tegen je aan in de metro of leiden je af met een smoes, voor je het weet ben je waardevolle spullen kwijt. Het is belangrijk om hierop voorbereidt te zijn wanneer je op vakantie bent in Barcelona.

Om te voorkomen dat je spullen gestolen worden raad ik een anti-diefstal rugzak (bol.com). Met zo’n tas maak je het zakkenrollers erg moeilijk waardoor zij een anders slachtoffer zullen uitkiezen. Daarnaast raad ik aan om een broek te gebruiken waarvan de zakken afgesloten zijn met ritsen.

Wanneer je geen gebruik maakt van een anti-diefstal rugzak zou ik aanraden de rugzak op je buik te dragen of over één schouder. Op deze manier kun je de tas altijd in de gaten houden.

Wanneer je dringend hulp nodig hebt of een heterdaad situatie wilt melden kun je bellen met het noodnummer. Deze nummers zijn in Nederland en Spanje gelijk, bel dus gewoon 112.

Hoe gaat een zakkenroller te werk?

Tegenwoordig zie je dat zakkenrollers vaak dezelfde trucs gebruiken. Een veelvoorkomende truc is op drukke plekken ‘per ongeluk’ tegen iemand aanlopen. Terwijl dit gebeurd pakt de zakkenroller je telefoon of portemonnee uit je zak, dit heb je vaak te laat door.

Tegenwoordig doen zakkenrollers zich steeds vaker voor als toeristen. Bij deze truc zijn ze met zijn tweeën. Één van de twee leidt je af door bijvoorbeeld de weg te vragen, terwijl dit gebeurd probeert de ander achter jou spullen uit je tas of broekzak te pakken. Het beste is om niet te reageren op vragen van vreemden of het gesprek zo snel mogelijk weer af te kappen.

De laatste truc die ik met je wil delen is de zogenoemde ‘vogelpoep’ truc. Hoewel deze truc minder vaak gebruikt wordt is dit wel eentje waarvan je op de hoogte wilt zijn. De dieven gooien een soort vloeistof van een balkon dat lijkt op vogelpoep, vervolgens biedt de persoon die achter je loopt hulp aan. Hij vraagt een stukje mee te lopen naar zijn appartement en helpt daar met schoonmaken. Je raadt het al, tijdens het schoonmaken steelt hij je spullen.

Hoe doe je aangifte in Barcelona?

Wanneer je toch te maken krijgt met zakkenrollers of criminelen is het belangrijk om aangifte te doen. Dit is belangrijk voor een eventuele verzekering en zodat de politie er (wellicht) iets aan kan doen. Aangifte kun je doen bij het lokale politiebureau, daarnaast kun je via deze link online aangifte doen.

Vergeet niet om bankpassen te blokkeren wanneer deze gestolen worden. Wanneer je paspoort of id kaart gestolen wordt is het belangrijk om te checken of je nog wel terug kunt vliegen. Soms is een aangifte genoeg, vaak heb je een tijdelijk paspoort nodig.

Alcohol en drugs

In Spanje gelden dezelfde regels rondom het gebruik van alcohol als in Nederland, je moet minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast is het ook verboden in het openbaar te drinken (met uitzonderingen van terrassen en horeca met een vergunning).

Drugs zijn overal in Spanje verboden, hier wordt het gebruik ervan niet gedoogd. Zorg dus dat je geen drugs op zak hebt of gebruikt in Spanje. Je kunt hier enorm veel problemen mee krijgen.

Verkeersveiligheid

In Barcelona is de veiligheid in het verkeer niet zoals in Nederland. Bestuurders rijden veel agressiever en door de drukte gebeuren hier vaker ongelukken. Zorg ervoor dat je goed oplet bij het oversteken, zelfs als het verkeerslicht groen is. Met name taxi chauffeurs willen nog wel eens door rood rijden.

Veiligheid tijdens het fietsen in Barcelona

Ook tijdens het fietsen in Barcelona moet je oppassen, er zijn maar weinig fietspaden. Het is toegestaan om langs de weg te fietsen wanneer er geen fietspad is, let dan wel goed op het overige verkeer. In het drukke centrum bij La Rambla zou ik helemaal niet gaan fietsen, het is hier veel te druk.

Wanneer je de fiets weg wilt zetten is het belangrijk om te weten dat je deze niet vast mag maken het straatmeubilair (bomen, bankjes etc.). Zorg ervoor dat je de fiets goed op slot zet, er zijn veel fietsendieven in Barcelona. Gestolen fietsen worden vaak niet verzekerd.

Reisverzekeringen

Wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk om van te voren te bedenken of je hiervoor een reisverzekering wilt afsluiten. Een reisverzekering dekt zowel de schade aan je bagage als persoonlijke schade (ziekte en ongevallen).

Wanneer je hebt besloten dat je een reisverzekering wilt afsluiten heb je twee opties, je kunt kiezen voor een doorlopende of een korte reisverzekering. Vaak is het vanaf 21 vakantiedagen per jaar goedkoper om een doorlopende verzekering af te sluiten. Let goed op de voorwaarden bij het afsluiten van de verzekering.

Wanneer je de volledige reis met een creditcard boek zit hier vaak een reisverzekering bij. Kijk even in de voorwaarden of dit bij jouw bank ook zo is.

Algemene informatie

Kan ik water uit de kraan drinken in Barcelona?

Ja! In Barcelona kun je gewoon water uit de kraan drinken. Toch vinden veel mensen kraanwater in Spanje niet lekker. Dit komt doordat er meer chloor en kalk in het water zit. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen flessen water in de supermarkt te halen.

Wat mag ik meenemen uit Barcelona?

Doordat Spanje lid is van de Europese Unie mag vrijwel alles meenemen. Wel zijn er speciale regels voor het meenemen van sigaretten en namaak merkkleding, deze kun je vinden op de website van de rijksoverheid. Wanneer je met het vliegtuig gaat kun je natuurlijk geen spullen meenemen die niet aan boord mogen, denk hierbij aan brandgevaarlijke stoffen of grote hoeveelheden aanstekers.

Tot slot,

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel over de veiligheid in Barcelona. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze onder dit artikel in de reacties achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *