Meteen naar de inhoud
Home » Valencia » Alles wat je moet weten over het Nationaal Keramiekmuseum in Valencia

Alles wat je moet weten over het Nationaal Keramiekmuseum in Valencia

  • door

Keramiek is één van de kenmerken van Valencia. In het nationale keramiekmuseum vind je meerdere verdiepingen vol met keramiek. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is een voormalig paleis van de markies. Dit paleis is compleet hersteld en op zichzelf al de moeite waard om te bezoeken.

Wat is er te doen?

Het keramiekmuseum (Museum González Martí) is één van de grootste musea in Valencia. Boven de ingang van het museum vind je een beeld van de maagd Maria, ook worden hier twee rivieren bij uitgebeeld (Júcar en Turia). In het museum kun je keramiekstukken bekijken die aan de staat geschonken zijn door Manuel González Mart, dit waren de eerste stukken van het museum. Naast keramiek zijn er later ook andere stukken toegevoegd aan het museum. Voorbeelden hiervan zijn aardewerk, meubels en schilderijen. Natuurlijk bestaat het museum nog steeds vooral uit keramiek.

Het museum bestaat uit verschillende verdiepingen. Op de begane grond vind je de binnenplaats, hier stonden de stallen en koetsen. Als je doorloopt naar de eerste verdieping kom je verschillende kamers tegen waaronder de balzaal. Tegenwoordig vind je hier meubels, schilderkunst en natuurlijk veel keramiek. De tweede en ook laatste verdieping van het museum is ingericht als keramiektentoonstelling. De keramiek die hier staat is afkomstig uit de middeleeuwen tot de 19e eeuw.

Het paleis van de markies: El Palacio Marqués de Dos Aguas

Het museum is gevestigd in het voormalig paleis van de markies. Markiezen zijn adellijke, in vergelijking met de Nederlandse rangorde staan de markies boven de graaf en de hertog. De adellijke familie heeft in het verleden in het paleis gewoond. In 1947 zijn de werkzaamheden begonnen om het gebouw te restaureren en om te bouwen naar een museum.

Praktische informatie

Het keramiekmuseum in Valencia is van dinsdag tot en met zondag geopend. Van dinsdag tot en met zaterdag kun je terecht tussen 10:00 en 20:00 uur, tussen 14:00 en 16:00 uur is het museum gesloten vanwege de Spaanse siësta. Op zon- en feestdagen is het museum geopend van 10:00 tot 14:00 uur.

Tickets voor het museum kosten €3 euro, op zondagen kun je gratis naar binnen. Kinderen tot 18 jaar en 65+ers kunnen altijd gratis naar binnen.

Je vindt het museum in het centrum van Valencia. Je kunt het beste bij het museum komen met de metro. Uitstappen kan dan bij metrohalte Colon, lijn 3 en lijn 5 stoppen hier. Daarnaast kun je er natuurlijk ook met de taxi komen. Het adres van het museum is Carrer del Poeta Querol, 2, 46002 València, Valencia, Spanje.

Geschiedenis

Het museum is in 1954 officieel geopend voor het publiek. Hiervoor is het paleis flink gerestaureerd, dit heeft zeven jaar geduurd. Hiervoor werd het paleis bewoond door adellijke families. De restauratie in de 20e eeuw was niet de eerste restauratie. Ook in de 17e eeuw is het paleis flink gerestaureerd.

Zoals je op de foto ziet is een bezoek aan het museum echt de moeite waard. Zelfs als je geen tijd hebt om het museum te bezoeken is het echt een aanrader om even langs te lopen. Het paleis is één van de mooiste gebouwen van Valencia.

Porselein in Valencia

Naast keramiek staat Valencia ook bekend om zijn porselein. Net buiten Valencia vind je het bedrijf Lladró. In dit bedrijf worden rondleidingen georganiseerd. Tijdens de rondleiding kom je onder andere langs de showroom. Hier staat enorm veel porselein, daarnaast vind je hier ook een tiental schilderijen uit de tijd van de Renaissance.

Tijdens de 1,5 uur durende rondleiding word je door het bedrijf geleid. Velen medewerkers vertellen over hun werkzaamheden. Daarnaast leer je veel over het bedrijf door middel van video’s die op schermen afgespeeld worden. Je loopt tijdens de rondleiding langs het gehele productieproces van porselein, het is erg interessant om te zien hoe dit proces gaat.

Praktische informatie

Wanneer je een rondleiding wil volgen door het bedrijf moet je vooraf reserveren, dit kan via de website van het museum. Zonder reservering kun je alleen een bezoek brengen aan de expositie. De tour wordt in verschillende talen gegeven, waaronder Engels, Frans en Duits. Natuurlijk worden de rondleidingen ook in het Spaans aangeboden. Voor die tour hoeft niet betaald te worden, ook de expositie is gratis te bezoeken.

Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag. Doordeweeks van 9:30 tot 18:00 uur (met uitzondering van de maand augustus, dan sluit het museum om 13:30 uur). Op zaterdag is het museum van 9:30 tot 14:00 uur is geopend.

In de buurt: Mercado Central

In de buurt van het nationale keramiekmuseum vind je de Mercado Central, de centrale markt van Valencia. Dit is de grootste markt van Valencia, de lokale bevolking komt hier voor hun wekelijkse boodschappen. Voordat de grote hal hier stond werd op deze plaats ook al een markt georganiseerd destijds was dit ook de grootste van Valencia. Ook toeristen komen hier graag, ze nemen graag een kijkje tussen de verschillende kramen. Hier vind je vlezen, kazen, fruit en noten. Daarnaast zijn er zelfs een aantal kramen speciaal voor toeristen.

Rondom de markt vind je gezellige terrasjes waar je na een bezoek lekker kunt genieten van traditionele Spaanse gerechten en drankjes. De lokale bevolking van Valencia zit s’ochtends zelfs al aan het bier, gelukkig kun je er ook genieten van een koffie en thee.

Openingstijden en prijzen

Je kan de Mercado Central gratis bezoeken. Ook bij de marktkramen betaal je een normale prijs, je betaald dus niet meer zoals bij velen markten speciaal gericht op toeristen. Van maandag tot en met zaterdag is de markt geopend van 7:00 uur s’ochtends tot 15:00 uur s’middags. Toch is het aan te raden om s’ochtends te gaan, vanaf 14:00 uur beginnen de kramen met opruimen. De locals komen vaak voor 10:00 uur om hun boodschappen te doen, hierna vind je er vooral toeristen.

Je vindt de markt in de buurt van het keramiekmuseum in het centrum van Valencia. Het adres van de markt is Plaça de la Ciutat de Bruges, s/n, 46001 València, Valencia, Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *