Meteen naar de inhoud
Home » Sevilla » Madrid of Sevilla: Wat is de beste bestemming?

Madrid of Sevilla: Wat is de beste bestemming?

  • door

Madrid en Sevilla zijn beide geweldige bestemmingen in Spanje. Hoewel de steden een hoop met elkaar gemeen hebben zijn er ook een aantal verschillen. Madrid is een stuk groter, drukker en toeristischer. Sevilla is daarentegen rustiger en een stuk kleiner en beschikt over een aantal culturele hoogtepunten.

Wat de beste bestemming is hangt af van je persoonlijke voorkeur. De bezienswaardigheden zijn in beide steden vergelijkbaar. In Madrid zijn de bezienswaardigheden en musea groter en bekender. Sevilla is kleiner en daarbij gezelliger, je proeft hier meer sfeer. Ook is het goedkoper om naar Sevilla te gaan.

Verschillen tussen Madrid en Sevilla

Ondanks de velen overeenkomsten tussen Madrid en Sevilla zijn er ook een hoop verschillen. Zo zijn er vanzelfsprekend verschillende bezienswaardigheden en musea. Daarnaast verschillen ook de architectuur, cultuur en zelfs het klimaat.

  • Grootte en drukte: Madrid is met 6,6 miljoen inwoners bijna vier keer zo groot als Sevilla (1,5 miljoen inwoners). Wat betreft de drukte kun je ook beter in Sevilla zijn. Madrid is één van de populairste bestemmingen in Spanje en toeristen weten de stad maar al te goed te vinden.
  • Klimaat: Sevilla heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters, terwijl Madrid een continentaal klimaat heeft met hete zomers en koude winters.
  • Geschiedenis: Sevilla heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, met invloeden van de Moorse en christelijke culturen. Madrid daarentegen werd pas in de 16e eeuw uitgeroepen tot hoofdstad van Spanje en heeft minder invloeden van de Moorse cultuur.
  • Architectuur: Sevilla heeft veel Moorse architectuur waaronder het Alcazar-paleis en de Giralda-toren. Madrid staat bekend om zijn moderne architectuur, zoals de Cuatro Torres Business Area.

Wat kun je doen in Madrid?

Madrid is de bruisende hoofdstad van Spanje, hier is veel te doen en te zien. Er zijn geweldige bezienswaardigheden waaronder het Koninklijk Paleis van Madrid, Gran Vía en het Retiro Park. Daarnaast zijn er een hoop musea.

Bezienswaardigheden

Het Koninklijk Paleis van Madrid is een indrukwekkend paleis dat werd gebouwd tijdens de 16e eeuw.
Koninklijk Paleis, Madrid

Koninklijk Paleis van Madrid

Het Koninklijk Paleis van Madrid is een indrukwekkend paleis dat werd gebouwd tijdens de 16e eeuw. Het paleis heeft meer dan 3.400 kamers en is een van de grootste paleizen van Europa. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een fort en later uitgebreid om te dienen als de residentie van de Spaanse koninklijke familie. Tegenwoordig wordt het paleis nog steeds gebruikt voor officiële ceremonies en ontvangsten, maar het is ook open voor bezoekers.

Het koninklijk paleis is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Tijdens het hoogseizoen (april tot en met september) blijft het paleis zelfs een uurtje langer open, tot 19:00 uur. Op zondagen sluiten ze altijd om 16:00 uur. Tickets voor het paleis kosten €16 per persoon.

Retiro Park

Met meer dan 125 hectare is het Retiro Park het grootste park in Madrid.
Retiro Park, Madrid

Met meer dan 125 hectare is het Retiro Park het grootste park in Madrid. Oorspronkelijk werd het park in de 17e eeuw aangelegd als een koninklijke tuin voor het Koninklijk Paleis van Madrid. Het park werd later opengesteld voor het publiek en heeft sindsdien vele transformaties ondergaan. Tegenwoordig is het een populaire bestemming voor toeristen en lokale bewoners, deze komen hier om te genieten van de prachtige tuinen, monumenten, kunstwerken, meren, fonteinen en paviljoenen.

Het meer is een van de meest populaire attracties in het park, je kunt hier roeiboten huren en rustig over het water peddelen. Daarnaast zijn er meerdere tuinen te vinden en kun je een bezoek brengen aan het Crystal Palace, een schitterende glazen structuur die fungeert als tentoonstellingsruimte.

Plaza Mayor

Plaza Mayor werd gebouwd in de 17e eeuw tijdens het bewind van koning Filips III en heeft door de eeuwen heen vele belangrijke evenementen en festiviteiten gehost, zoals koninklijke kroningen, stierenvechten en openbare executies.

Tegenwoordig is Plaza Mayor een bruisend centrum van activiteit en entertainment. Het plein is bezaaid met talloze restaurants, cafés en winkels, evenals kraampjes die alles verkopen, van souvenirs tot straatoptredens en levende standbeelden. Een van de populairste evenementen die op Plaza Mayor plaatsvinden, is de jaarlijkse kerstmarkt die begint in december. De kerstmarkt biedt een breed scala aan handgemaakte kerstcadeaus en decoraties, evenals traditionele lekkernijen zoals churros en chocolademelk.

Musea

Het Reina Sofia museum is vernoemd naar Koningin Sofia van Spanje en is vooral bekend om zijn collectie moderne kunst.

Er zijn in Madrid een hoop verschillende musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wel musea het best bij jou past hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ik heb de populairste musea voor je opgesomd:

  • Prado Museum: Het Prado Museum is een van ’s werelds beroemdste kunstmusea en heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 8.000 kunstwerken. Deze werken zijn gemaakt door zowel nationale als internationale kunstenaars waaronder Goya, Velázquez, El Greco en Rembrandt.
  • Reina Sofia Museum: Het Reina Sofia museum is vernoemd naar Koningin Sofia van Spanje en is vooral bekend om zijn collectie moderne kunst, waaronder veel werken van Spaanse kunstenaars zoals Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dalí. Het meest beroemde werk in het museum is waarschijnlijk het schilderij “Guernica” van Picasso, dat een van de grootste trekpleisters is voor bezoekers.
  • Thyssen-Bornemisza Museum: Thyssen-Bornemisza Museum staat om zijn uitgebreide collectie kunstwerken, in totaal herbergt het museum meer dan 1600 werken. Dit zijn werken van beroemde kunstenaars waaronder Van Gogh, Monet, Degas en Renoir. Het museum is gevestigd in het Villahermosa Palace en opende zijn deuren in 1992.

Wat kun je doen in Sevilla?

Ook in Sevilla is een hoop te beleven. Bekende bezienswaardigheden zijn het koninklijk paleis ‘Real Alcazar’ en Metropol Parasol. Daarnaast zijn er in Sevilla verschillende musea die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Bezienswaardigheden

Real Alcazar

Real Alcazar is het koninklijke paleis van Sevilla. Dit paleis is een stuk indrukwekkender dan het paleis en Madrid en is ook het oudste paleis dat nog in gebruik is. Het paleis kent een verre geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de 8e eeuw werd het oorspronkelijke fort uitgebreid door de Moorse heersers van Sevilla en later werd het verder uitgebreid door de christelijke koningen. Veel van de kamers in het paleis zijn rijkelijk versierd met mozaïeken, muurschilderingen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken.

Het Real Alcázar wordt nog steeds gebruikt als officiële residentie van de koninklijke familie tijdens hun bezoeken aan Sevilla. Het paleis is een van de best bezochte attracties in de stad.

Metropol Parasol

Het is ontworpen door de Duitse architect Jürgen Mayer en gebouwd in 2011. Metropol Parasol bestaat uit zes enorme houten parasols, die op een gigantische betonnen basis zijn geplaatst en bijna 30 meter hoog zijn. De structuur is bedekt met een laag keramische tegels en heeft de vorm van reusachtige paddenstoelen die opstijgen boven het Plaza de la Encarnación in het hart van de stad.
Metropol Parasol, Sevilla

Metropol Parasol, ook wel bekend als Las Setas de Sevilla (De Paddenstoelen van Sevilla), is een indrukwekkend architectonisch meesterwerk en een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad Sevilla.

Het is ontworpen door de Duitse architect Jürgen Mayer en gebouwd in 2011. Metropol Parasol bestaat uit zes enorme houten parasols die op een gigantische betonnen basis zijn geplaatst en bijna 30 meter hoog zijn. De structuur is bedekt met een laag keramische tegels en heeft de vorm van reusachtige paddenstoelen die opstijgen boven het Plaza de la Encarnación in het hart van de stad.

Musea

Ook in Sevilla kun je een aantal musea vinden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Mijn twee favorieten zijn het museum voor Schone Kunsten en het Archeologisch Museum.

  • Museum voor Schone Kunsten: Dit is één van de bekendste kunstmusea in Sevilla. In het museum worden wereldberoemde werken tentoongesteld gemaakt door grote Spaanse kunstenaars, waaronder Murillo, Zurbarán en Valdés Leal. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster.
  • Archeologisch Museum: Het archeologisch museum herbergt vondsten die teruggaan tot de prehistorische. Zo vind je er vondsten uit de tijd van de Romeinen, het oude Egypte en uit de tijd van de Moren. Vrijwel alles is gevonden in of in de buurt van Sevilla

Madrid en Sevilla combineren?

Kun je echt geen keus maken tussen Madrid en Sevilla? Het is ook mogelijk om beide steden tijdens één stedentrip te bezoeken. De afstand tussen Madrid en Sevilla is zo’n 530 kilometer, met de hogesnelheidstrein kun je dit afleggen in ruim 2,5 uur. De tickets voor deze trein zijn verkrijgbaar vanaf €16,10, echter kunnen deze oplopen tot zo’n €60. Het is daarom verstandig om de tickets zo vroeg mogelijk te kopen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je geen retour vlucht koopt maar twee enkele reizen, dit omdat je terugvliegt vanaf een andere bestemming. Sevilla en Madrid beschikken beide over een luchthaven.

Wat is goedkoper, Madrid of Sevilla?

Spanje is (in vergelijking met Nederland) een goedkoop land. De gemiddelde kosten voor levensonderhoud liggen hier een stuk lager.

Spanje is (in vergelijking met Nederland) een goedkoop land. De gemiddelde kosten voor levensonderhoud liggen hier een stuk lager. Dit merk je aan alles: overnachtingen, eten en vervoer zijn allemaal goedkoper.

Hoewel Madrid en Sevilla beide grote steden in Spanje zijn, zijn de prijzen in Madrid over het algemeen iets hoger dan die in Sevilla. Doordat Madrid drukbezocht wordt door toeristen zijn de prijzen de afgelopen jaren flink opgelopen. Sevilla is daarentegen minder toeristisch en de prijzen zijn daarom nog steeds redelijk voor een grote stad. Belangrijk om erbij te vermelden is dat de ondanks de hogere prijzen in Madrid ten opzichte van Sevilla het geen dure bestemming is.

Tot slot,

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar Sevilla. Dit komt onder andere omdat deze stad minder toeristisch, dit zorgt ervoor dat de sfeer naar mijn mening een stuk beter is. Daarnaast worden er in Sevilla vaker feesten georganiseerd en zijn er meer gezellige discotheken.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel waarin ik Sevilla met Madrid vergelijk. Ik hoop dat je inmiddels een goede keus hebt kunnen maken. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.