Meteen naar de inhoud
Home » Marbella » Wat is er te doen in het oude centrum van Marbella?

Wat is er te doen in het oude centrum van Marbella?

  • door

Het oude centrum is één van de highlights in Marbella. In de kleine steegjes vind je toeristen winkeltjes en winkels van grote merken, daarnaast vind je er genoeg leuke restaurants en cafés. Doordat er geen brede paden zijn lijkt het alsof je snel verdwaald raakt tussen de gebouwen. Het oude centrum in Marbella bestaat alleen uit lage gebouwen, hoogbouw vind je hier niet.

In het oude centrum van Marbella kun je een aantal dingen doen. Zo vind je er een plein met gezellige terrassen genaamd ‘Plaza de los Naranjos’, aan dit plein grenst onder andere het stadhuis (Casa Consistorial) en de gouverneurswoning (Casa del Corregidor). Daarnaast is het ook een plek waar je zal slagen als je wilt shoppen.

Plaza de los Naranjos

Het centrale punt van het oude centrum is het Plaza de los Naranjos, vertaald betekent dit “plein van sinaasappelbomen”. Het zal dan ook geen verassing meer zijn dat er sinaasappelbomen op plein te vinden zijn. In Spanje vind je meer steden waar sinaasappels een belangrijke rol spelen, in Valencia hangen er ook bomen vol mee.

Het plein is ontstaan in 1485 en is sinds dien het belangrijkste plein van het centrum. Dit plein heeft zijn naam pas in 1941 gekregen, dit komt doordat de sinaasappelbomen toen pas geplant zijn. Tegenwoordig vind je verschillende terrassen waar je tussen de sinaasappelbomen kan genieten van een drankje en iets te eten. Naast de beplanting die bestaat uit bomen en bosjes staat er ook een fontein op het plein. Om het plein vind je verschillende gebouwen waaronder het stadhuis en de gouverneurswoning.

Het stadhuis en de gouverneurswoning

Het stadhuis van Marbella is gebouwd in de tijd van de renaissance, in 1568. Hoewel dit gebouw vroeger niet diende als stadhuis is dit tegenwoordig wel het geval. In het gebouw zelf zijn verschillende grote zalen die gebruikt kunnen worden voor overleg tussen de bestuurders van de Marbella. De gouverneurswoning is te herkennen aan de mooie balkons.

Shoppen in Marbella

In het oude centrum vind je genoeg winkels, winkels die we in Nederland ook kennen maar ook kleinere boetiekjes. Zo vind je er onder andere winkels van Gucci en Cartier, daarnaast vind je er natuurlijk ook genoeg goedkopere winkels zoals bijvoorbeeld de Douglas en de Mango.

Naast de grote winkels vind je in het oude centrum ook genoeg lokale boetiekjes en toeristenwinkels, het is zeker de moeite waard om een paar van deze winkels binnen te lopen.

Beelden van kunstenaar Salvador Dalì

Als je vanaf de oude stad door het park loopt kom je na een kleine kilometer aan op ‘Avenida del Mar’, dit is een soort plein. Op het plein vindt je 10 verschillende beelden die Dalì allemaal gesigneerd heeft. De beelden zijn omringd door een aantal bosjes en verschillende bankjes. Hoewel je in Marbella weinig van dit soort culturele pleinen vindt is dit er toch wel een die de moeite waard is om te bezoeken.

In de buurt van de beelden vind je enorm veel verschillende horecagelegenheden. Dit komt doordat de beelden langs de boulevard staan, je kan dus gelijk liggen op het strand of zwemmen in de zee nadat je de beelden bekeken hebt.

La Iglesia de la Encarnación: Kerk

De ‘Iglesia de la Encarnacion’ is een kerk die aan het begin van de 16e eeuw gebouwd. De kerk is hoogstwaarschijnlijk gebouwd op restanten van een oude moskee. In de 18e eeuw is de kerk volledig gerenoveerd.

De kerk is helaas niet geopend voor toeristen, wel staan de deuren overdag open waardoor je door tralies naar binnen kunt kijken.

Op het plein voor de kerk vind je ook een standbeeld, dit is een beeld van de ‘eeuwige burgemeester’. Dit is een beeld van ‘San Bernabé’, een burgemeester die erg geliefd was bij de bevolking.

Het strand: Playa la Venus

Aan het oude centrum grenst het ‘Playa la Venus’, dit is een drukbezocht strand van 400 meter lang. Op het strand vind je natuurlijk de standaard faciliteiten waaronder openbare toiletten en verhuur van ligbedden en parasols. Rondom het strand vind je veel restaurants, bars en winkels.

Ook voor actievere activiteiten ben je op dit strand op de juiste plek, zo vertrekken vanuit het uiteinde van het strand boottochten. Daarnaast kun je verschillende watersporten proberen waaronder jetskiën.

De boulevard

Langs het strand loopt de boulevard van Marbella. Deze is enorm lang, de boulevard loopt door tot de jachthaven Puerto Banùs (7,5 kilometer verderop). Aan de gehele boulevard vind je talloze winkels, restaurants bars en kroegen. De boulevard is een mooie plek om over hard te lopen, s’ochtends is het het minst druk waardoor je dan het lekkerst loopt.

Daarnaast vind je op dit strand vaak verschillende kunstenaars die zandsculpturen maken. Misschien vraag je je af waarom de kunstenaars met emmers water en plantenspuiten bezig zijn, dit doen ze zodat het zand bij elkaar blijft en de sculpturen niet uit elkaar vallen. Voor de sculpturen kun je een donatie achterlaten.

Musea in het oude centrum van Marbella

In het oude centrum van Marbella vind je ook een aantal musea. Hieronder een aantal van de bekendste:

  • Gravure Museum (Museo del Grabado): Dit museum is opgericht in 1992, je vindt hier onder andere kunstwerken van Dalì en Picasso. Het is een museum over Gravure, dit is een techniek waarmee je een afdruk van een afbeelding of tekst in een metalen plaat.
  • Museum van oude molens (Museo Cortijo Miraflores): Dit is zoals de naam al doet vermoeden een museum over oude molens, het is een klein museum.
  • Bonsai Museum (Museo del Bonsai): Een voormalig museum over de bonsai boom, helaas is dit museum recent permanent gesloten.

Geschiedenis van Marbella

In het verleden hebben eerst de Romeinen en daarna de Moren in Marbella gewoond. Voor de Romeinen was Marbella een badplaats, in deze tijd heette de stad nog ‘Salduba’. De Moren die hier na de Romeinen gewoond hebben waren Islamitisch. Het is op veel plaatsen nog te zien dat deze mensen hier gewoond hebben, je kan de resten van Arabische muren van een kasteel nog bewonderen. Na de Moren hebben in de stad katholieken gewoond, hierdoor vind je ook een aantal katholieke kenmerken.

Vanaf 1970 is Marbella enorm gegroeid, in dit jaar is de jachthaven Puerto Banùs geopend. Sindsdien is deze haven in Marbella uitgegroeid tot de grootste en populairste van de wereld.