Meteen naar de inhoud
Home » Algemene informatie » Hoeveel tol moet je betalen naar Spanje?

Hoeveel tol moet je betalen naar Spanje?

 • door

Er zijn steeds vaker mensen die geen gebruik maken van het vliegtuig maar ervoor kiezen om met de auto naar Spanje. Dit geeft ze meer vrijheid (denk aan tijden en hoeveelheid bagage) en is in de meeste scenario’s ook nog goedkoper. Wanneer je met de auto naar Spanje rijdt zal je ongetwijfeld een aantal tolwegen tegenkomen. Maar hoeveel tol moet je nou daadwerkelijk betalen wanneer je naar Spanje rijdt?

Wanneer je met een personenauto de snelste route van Nederland naar Spanje rijdt ben tot de Spaanse grens zo’n €70 aan tol kwijt. Het mogelijk is om deze tolwegen te vermijden, dit kost je 3 uur extra reistijd. Vanaf de Spaanse grens hangt het af van je bestemming, je kunt erop rekenen dat er nog tussen de €20 en €50 aan kosten bijkomen om tot je bestemming te komen.

Hoeveel tol betaal je tot de Spaanse grens?

Er zijn verschillende routes naar de Spaanse grens, afhankelijk van de route ben je rond de €70 kwijt. Enkel in Frankrijk hoeft er tol betaald te worden.

Er zijn verschillende routes naar de Spaanse grens, afhankelijk van de route ben je rond de €70 kwijt. Enkel in Frankrijk hoeft er tol betaald te worden, in België en Luxemburg kennen ze geen tolgwegen. Het grootste bedrag dat je kwijt bent aan tol betaal je bij Parijs.

Vanaf Parijs kun je ervoor kiezen om door te rijden richting Clermont-Ferrand, vanaf dit punt zijn er in Frankrijk geen tolwegen. Daarnaast is dit (zonder files) ook de snelste route.

Je kunt er ook voor kiezen om lang Toulouse te rijden, met normale verkeersomstandigheden duurt dit een uur langer. Daarnaast komen hier zo’n €20 aan kosten voor tolwegen bij.

Wanneer je zo min mogelijk tol wilt betalen kun je ervoor kiezen om niet door Parijs te rijden maar de route langs de steden Reims, Troyes en Auxerre te nemen. Je hoeft op deze wegen helemaal geen tol te betalen. Helaas ben je wel een stuk langer onderweg, zo’n 3 uur.

Hoeveel tol betaal je in Spanje?

De hoeveelheid tol die je betaald vanaf de Spaanse grens tot aan je bestemming staan hieronder opgesomd. Houdt er rekening mee dat deze zijn gebaseerd op personenauto’s. Bestuurders van campers en vrachtwagens moeten dus rekening houden met hogere kosten.

Wanneer je tol wilt vermijden kan je over kleinere wegen rijden. In Spanje lopen deze wegen paralel langs de snelweg waardoor dit niet zorgt voor veel extra reistijd.

Bestemming

Barcelona
Madrid
Sevilla
Valencia

Kosten

€16,-
€27,-
€27,-
€47,-

Hoe kun je tol betalen?

De tol op de route naar Spanje kan op verschillende manieren betaald worden en dit is niet iets waar je je druk om hoeft te maken. Je kunt zowel met contant geld (met uitzondering van briefjes van €100 of groter) als met een creditcard betalen. Daarnaast kun je meestal ook met een normale bankpas betalen (niet altijd, houdt hier rekening mee).

Een andere manier om de tol te betalen is door gebruik te maken van een tolbadge. Hiermee voorkom je dat je in de rij hoeft te staan en kun je dus in een keer doorrijden. Echter hangen hier wel kosten aan, meer informatie vind je op deze pagina van de ANWB.

Wat kost het om met de auto naar Spanje te rijden?

Naast de kosten die je kwijt bent aan tol zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden wanneer je naar Spanje rijdt. Denk hierbij aan de kosten voor de auto, benzine en (in sommige gevallen) een overnachting.

Kosten voor brandstof

Het bepalen van de kosten voor brandstof is erg lastig, dit komt omdat deze voor elke auto en persoon net anders zijn.

Het bepalen van de kosten voor brandstof is erg lastig, dit komt omdat deze voor elke auto en persoon net anders zijn. Iemand die vanuit Groningen richting de grens van Portugal rijdt is een stuk meer kwijt dan iemand die vanuit Limburg naar Barcelona rijdt (zeker met de huidige brandstofprijzen). Ik heb hieronder een aantal schattingen gemaakt.

Kosten voor een kleine zuinige auto (Uitgaande van 1/20, benzine en de snelste route)

 • Utrecht naar Barcelona: ≈€165
 • Utrecht naar Madrid: ≈€192,50
 • Utrecht naar Sevilla: ≈€242
 • Utrecht naar Valencia: ≈€203,50

Kosten voor een grote onzuinige auto (Uitgaande van 1/10, benzine en de snelste route)

 • Utrecht naar Barcelona: ≈€330
 • Utrecht naar Madrid: ≈€385
 • Utrecht naar Sevilla: ≈€484
 • Utrecht naar Valencia: ≈€407

Kosten voor een overnachting?

Wanneer je lang onderweg bent is het soms noodzakelijk om een overnachting te boeken en de reis te verdelen over twee dagen. Wanneer je naar Barcelona rijdt zou ik dit niet aanraden, wanneer je met meerdere bestuurders bent is dit in één dag goed te doen. Wanneer je verder het land in gaat (denk aan Madrid of Sevilla) is het wél nodig om een overnachting te boeken, dit is namelijk niet te doen in één dag.

De kosten voor een overnachting lopen enorm uiteen en hangen af van de locatie en de hoeveelheid luxe die je wenst. Overnachtingen langs de snelweg zijn te vinden vanaf €35 euro (2 personen). Houdt er rekening mee dat de prijzen in het hoogseizoen oplopen. Wanneer je dicht bij de Spaanse grens bent is het een aanrader om nog een stukje door te rijden, in Spanje zijn de overnachtingen over het algemeen goedkoper dan in Frankrijk.

Overige kosten

Naast de kosten die je aan tol betaald om naar Spanje te rijden, de kosten die je kwijt bent aan brandstof en de kosten voor een overnachting komen er nog kosten bij waar je misschien niet gelijk aan denkt.

Naast de kosten die je aan tol betaald om naar Spanje te rijden, de kosten die je kwijt bent aan brandstof en de kosten voor een overnachting komen er nog kosten bij waar je misschien niet gelijk aan denkt.

 • Eten en drinken voor onderweg: Wanneer je een hele dag onderweg bent zal je ook moeten eten. De goedkoopste optie is om van te voren eten te halen bij de supermarkt. Dit is een stuk goedkoper dan tankstations en restaurants.
 • Gevarendriehoek (€9,24 bij Bol.com): Zowel in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje is het verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Zorg er dus voor dat je deze hebt voordat je vertrekt.
 • Veiligheidsvest (€16,50 bij Bol.com): Hoewel een veiligheidsvest niet verplicht is om in de auto bij te hebben is het in een aantal landen wel verplicht om deze aan te trekken bij pech.

Tot slot,

Ik heb het in dit artikel met name gehad over de kosten die je maakt wanneer je met de auto naar Spanje rijdt. Er zijn natuurlijk veel meer zaken waar je mee te maken krijgt als je met de auto naar Spanje rijdt. Hoelang duurt dit bijvoorbeeld? Moet je een overnachting boeken? Hoe zijn de wegen? Kun je er met een elektrische auto ook komen? Wat zijn de verkeersregels in Spanje? Antwoord op al deze vragen vind je in dit uitgebreide artikel ‘Met de auto naar Spanje’.

Wij hopen dat je iets gehad hebt aan de informatie in dit artikel. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder in de reacties achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren. Wij wensen jou een fijne reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *