Meteen naar de inhoud
Home » Madrid » Fietsen in Madrid | Fietstours, fietsen huren & tips

Fietsen in Madrid | Fietstours, fietsen huren & tips

  • door

Madrid is een geweldige stad waar je veel kunt zien. Veel toeristen kiezen er daarom voor om per fiets de stad te verkennen, op die manier kunnen zij veel van de stad zien. Er worden in Madrid verschillende tours aangeboden en daarnaast zijn er ook genoeg plaatsen waar je zelf fietsen kunt huren.

Goedkope maar goede fietsen zijn te huur bij BajaBikes, hier kun je ook fietstours boeken.

Fietstour met Nederlandse gids

Wanneer je Madrid wilt verkennen per fiets raad ik aan dit te doen met een gids. Deze gids weet veel van de stad en weet daardoor ook waar je wel en waar je niet kunt fietsen. Daarnaast kan hij je veel vertellen over de stad en de bezienswaardigheden. Er zijn in Madrid zowel Engels- als Nederlandstalige gidsen, zeker met kinderen die nog niet zo goed engels spreken zou ik aanraden om voor een Nederlandstalige gids te kiezen.

Er zijn in Madrid verschillende soorten fietstours te boeken. Bij BajaBikes kun je bijvoorbeeld terecht voor een tour langs de highlights, daarnaast hebben zij privé tours en tours voor studenten. Voor de voetballiefhebbers hebben zij zelfs een Real Madrid tour. Alle informatie kun je vinden op de website van BajaBikes, hier kun je ook direct boeken.

Fietsen huren in Madrid

Fietsen huren in Madrid

Wanneer je zelf de stad wilt verkennen omdat de stad al een beetje kent of wanneer je gewoon geen zin hebt in een gids kun je er ook voor kiezen om zelf fietsen te huren. Je kunt dan zelf bepalen waar je naartoe gaat en wanneer je pauze wilt houden. Er zijn verschillende fietsen te huur in Barcelona. Op veel plaatsen worden reguliere fietsen verhuurd. Daarnaast zijn er ook elektrische (deel)fietsen en tandems.

Reguliere- en elektrische fietsen

Er zijn in Madrid enorm veel verschillende bedrijven die fietsen verhuren. Meestal vragen zij tussen de €15 en €20 per dag. Bij een deel van deze bedrijven heb je ook de mogelijkheid om elektrische fietsen te huren. Hiervoor vragen zij zo’n twee tot drie keer meer dan een normale fiets.

Wij raden aan om ook wanneer je geen tour gaat doen de fietsen te huren bij BajaBikes. Dit is een betrouwbare partij waarbij je goede fietsen kunt huren, dit zijn dus geen 10 jaar oude fietsen met kapotte versnellingen. Meer informatie en de beschikbaarheid vind je op deze pagina.

Deelfietsen in Madrid: BiciMAD

Elektrische deelfietsen van BiciMAD in Madrid
Elektrische deelfietsen van BiciMAD

Wanneer je snel van a naar b wilt kun je gebruik maken van de deelfietsen van BiciMAD. Zij hebben meer dan 3.000 verschillende stations waar je de fietsen zowel kunt halen als brengen. Je hoeft de fietsen niet op hetzelfde station terug te brengen als waar je de fiets gepakt hebt.

Inwoners van Madrid kunnen ervoor kiezen om een jaarabonnement te nemen, hierdoor kunnen zij de elektrische fietsen van BiciMAD tegen een gereduceerd tarief huren. Wanneer je enkel een paar dagen in Madrid verblijft het dit abonnement geen zin.

Het eerste uur dat je de fiets huurt betaal je hier €2 euro voor, hierna betaal je €4 per uur. Dit zodat mensen de fietsen niet onnodig lang gebruiken. Je kunt korting krijgen door de fietsen terug te zetten op een station waar op dat moment nog maar weinig fietsen staan.

Fietsroutes

In Nederland ben je gewend dat je (bijna) overal makkelijk naartoe kunt fietsen, in Spanje is dit echter niet het geval. Hoewel er in veel steden hard gewerkt wordt aan de infrastructuur voor fietsers blijf Madrid achter. Wanneer je korte afstanden door de stad gaat fietsen zijn er maar weinig fietspaden te vinden. Ik ben van mening dat als je goed oplet het fietsen door de stad toch erg leuk kan zijn!

Als je wat meer tijd hebt kun je vanaf de rivier naar Casa de Campo fietsen. Op deze route ligt een lang fietspad waar ook veel sporters gebruik van maken. Je fietst door een mooie omgeving en je hebt een veilig gevoel doordat je op een fietspad rijdt.

Verkeersregels in Spanje

Verkeersregels fietsen in Madrid

Hoewel het grootste deel van de verkeersregels in Spanje hetzelfde zijn als in Nederland zijn er toch een aantal belangrijke verschillen. In Nederland is het verboden om je telefoon te gebruiken terwijl je aan het fietsen bent, in Spanje is dit ook verboden. Echter is het in Spanje ook niet toegestaan om gebruik te maken van oortjes en een koptelefoon terwijl je aan het fietsen bent.

Daarnaast is het voor kinderen tot en met 16 jaar verplicht om een helm te dragen terwijl zij aan het fietsen zijn.

Mag je een fiets meenemen in de metro van Madrid?

Ja, dit is toegestaan. Echter mag je de fiets alleen meenemen tijdens de weekenden en buiten de spits. De spits is van 7:30-9:30 uur, 14:00-16:00 uur en  tussen 18:00-20:00 uur. Er zijn een aantal metrostations erg ver onder de grond, hoewel er liften zijn is het niet erg handig.

Waar mag je fietsen zetten in Madrid?

In Madrid is het enkel toegestaan om fietsen te stallen op daarvoor bestemde plekken. Voorbeelden hiervan zijn stallingen of fietsenrekken. Het is dus niet toegestaan om je fiets vast te maken aan banken, lantaarnpalen of hekken. Wanneer je dit wel doet loop je het risico dat de politie deze fiets(en) verwijderd.

Tips voor tijdens het fietsen

  • Zorg dat je op veilige plekken fietst. Wanneer je twijfelt of het wel handig is om op bepaalde plekken te fietsen raad ik aan een andere route te nemen.
  • Tijdens de zomerperiode is het belangrijk dat je jezelf goed insmeert. Hoewel je het minder snel door hebt zal je ook tijdens het fietsen snel verbranden.
  • Houdt rekening met het drukke verkeer in Madrid en zorg dat je zeker geen gebruik maakt van je telefoon tijdens het fietsen.
  • Fiets niet over de stoep, net zoals in Nederland is dit verboden. Naast dat het onveilig is kun je hier wanneer je pech hebt zelfs een boete krijgen.

Tot slot,

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel over fietsen in Madrid. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je deze hieronder in de reacties achterlaten. Wij doen ons best om hier zo snel mogelijk op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *